Strickland-e1703170051184-810x500.jpg

Biskup Strickland: Kňazi si musia osvojiť eucharistickú zbožnosť, aby sa priblížili Ježišovi

46
Kultúra života

Biskup Joseph E. Strickland vydal nový&nbsplist kňazom o Eucharistii. Nižšie uvádzame jeho plné znenie.

4. januára 2024 

Svätá Alžbeta Anna Setonová, pamätná  

Moji drahí bratia kňazi, 

Pri začiatku roka 2024 sa modlime, aby sme do tohto nového roka vstúpili s veľkou kňazskou horlivosťou a s Pannou Máriou po boku.  

Moje predchádzajúce listy boli zamerané na to, aby sme sa ako kňazi stávali čoraz hlbšie mariánskymi. Teraz sa chcem zamerať na to, čo znamená byť eucharistickými kňazmi. Najprv som nútený zdôrazniť vážnu zodpovednosť, ktorú každý z nás nesie pred oltárom Ježiša Krista, keď slávime svätú omšu. Žiaľ, videli sme, aké zničujúce je pre Kristovu nevestu, keď jej kňazskí synovia vedome žijú zneužívajúcim a hriešnym životom. Kňazi, ktorí nedokážu autenticky žiť Kristovo’povolanie ku kňazstvu a ktorí strácajú zmysel pre pokánie, prinášajú znesvätenie posvätného oltára Ježiša Krista a pustošia Cirkev. Ak nedokážeme odpovedať na Kristovo’volanie k svätosti a zanechať akýkoľvek hriech v našom živote, dôsledky pre nás a ľudí, ktorým slúžime, sú hrozivé; preto musíme zdvojnásobiť svoje úsilie a využiť toto obdobie krízy v Cirkvi ako príležitosť ešte viac sa priblížiť ku Kristovi v Eucharistii a zažiť hlbšie obrátenie srdca. Som presvedčený, že jediným skutočne účinným spôsobom, ako môžeme reagovať na náš ľudský sklon k hriechu, je snaha o hlbšiu eucharistickú zbožnosť.  

Použitie slovného spojenia “eucharistická zbožnosť” sa môže zdať nevhodné a príliš oduševnené, ale som presvedčený, že naša výzva ako kňazov 21.st storočia si vyžaduje, aby sme sa usilovali o svätosť, skutočnú svätosť. Hoci je to zjednodušené, odporúčam usilovať sa o dôvernejšie poznanie Ježiša Krista a jeho Najsvätejšieho Srdca. Pripomína mi to 11 verných apoštolov v kontraste s neverným Judášom Iškariotským. Evanjeliá sa nedelia o podrobnosti toho, ako každý z 11 skutočne hlboko spoznal Krista, ale hovoria nám o čase, ktorý s ním strávili. V tých niekoľkých prípadoch, keď sa spomína Judáš, sa zdá byť jasné, že sa zaoberá peňaženkou, a nie učením pri nohách Majstra. Predpokladám, že keby sme mali možnosť hovoriť s apoštolmi Petrom, Jakubom, Jánom, Ondrejom alebo s ktorýmkoľvek z ostatných, podelili by sa s nami o nádherné, nikdy nezaznamenané príbehy o ich kvalitnom čase strávenom s Ježišom. Ako Jeho kňazi 21stého storočia sme povolaní neustále prehlbovať svoj vzťah s Ním a ako každý vzťah, aj tento si bude vyžadovať úsilie a nezištné trávenie kvalitného času v Jeho prítomnosti pri eucharistickej adorácii.  

Napokon, aby sme sa stali skutočne eucharistickými kňazmi, musíme byť mužmi sebaobetovania. Musíme byť mužmi skutočnej, každodennej, vyčerpávajúcej a vyčerpávajúcej obety. Musíme byť ochotní čeliť falošným posolstvám, bez ohľadu na ich pôvod, či už pochádzajú zo svetského sveta alebo z Cirkvi. A čo je najdôležitejšie, musíme byť ochotní položiť svoj život na jeho oltár a pripojiť sa k nemu v najhlbšej obeti lásky, akú kedy svet poznal.  

Na záver verím, že sa zhodneme na tom, že ako kňazi sme sa zaviazali milovať, ctiť a vážiť si Cirkev. Je to ťažká úloha a často v nej zlyhávame, ale neviem si predstaviť lepšiu osobu, ktorú by sme mohli napodobňovať, ako je milovaný učeník, svätý Ján. Bol pri Poslednej večeri, kde sa víno stáva Kristovou drahocennou krvou, a s eucharistickou zbožnosťou zostal Ján s Kristom pri úpätí kríža, kde bol postriekaný Kristovou drahocennou krvou, keď umieral. Tak ako Ján, aj my musíme byť tam, kde máme dôvernú účasť na Drahocennej krvi nášho Pána, keď obetujeme svetu jeho Telo a Krv, Dušu a Božstvo.  

Bratia, modlime sa jeden za druhého, aby sme vždy autenticky a pokorne pristupovali k nášmu Pánovi v eucharistickej adorácii a pri jeho oltári pri každom slávení svätej omše.   

Svätý Ján Evanjelista, oroduj za nás.  

Biskup Joseph E. Strickland