nikki-haley-getty-810x500.jpg

Trumpov tím nevylučuje Nikki Haleyovú ako kandidátku na post viceprezidentky vzhľadom na obavy voličov zo sociálne liberálnych výrokov

22
Neutral

Kampaň bývalého prezidenta Donalda Trumpa pre znovuzvolenie v roku 2024 opäť odmietla vylúčiť špekulácie, že si za svoju protikandidátku vyberie svoju bývalú veľvyslankyňu v OSN a republikánsku protikandidátku Nikki Haleyovú, ktorá nedávno odmietla potvrdiť, že biologickí muži sa nemôžu stať ženami.

The New York Post uviedol, že počas nedávneho rozhovoru hlavný poradca Trumpa 2024 Jason Miller povedal, že je “celkom isté, že to nebude”podnikateľ Vivek Ramaswamy, ktorý v pondelok večer odstúpil z republikánskych primárok a podporil Trumpa po tom, čo získal len 7.7 percent hlasov a troch delegátov na volebných zhromaždeniach v Iowe. 

Ramaswamy viedol celý rok kampaň, ktorá bola striktne lichotivá a úctivá k údajnému súperovi Trumpovi, čo vyvolalo špekulácie o jeho skutočnom cieli. Cez víkend sa Trump a niekoľko jeho hlavných náhradníkov na sociálnych sieťach náhle obrátili na Ramaswamyho ako na “nie MAGA.”

Miller sa však k vyhliadke, že Trump spojí sily s Haleyovou, ktorá okrem zastupovania jeho administratívy v OSN pôsobila v rokoch 2011 až 2017 ako guvernérka Južnej Karolíny, vyjadril oveľa menej záväzne. Poradca len “povedal, že nechá Trumpa, aby sa vyjadril k svojmu rozhodnutiu,” uviedol Post.

Ak je miláčikom niektorých členov republikánskeho establišmentu a hlboké darcovské vrecká libertariánskej Kochovej siete, Haleyová sa v mnohých otázkach rozchádza s republikánskou základňou. Haleyová hlásala “konsenzus” o potratoch a o tom, že zástancovia života nie sú’dostatočne milí na druhú stranu, oponoval floridskému guvernérovi a protikandidátovi v roku 2024 Ronovi DeSantisovi’odňatie špeciálnych vládnych privilégií ľavicovej korporácii Disney, krátko vyzvala nakoniec online anonymity, je v zahraničnej politike jastrabejší ako populistické nálady, ktoré v súčasnosti prevládajú v konzervatívnych médiách, keďže guvernér podľahla tlaku ľavice a podporila odstránenie vlajky Konfederácie z hlavného mesta štátu a v roku 2020 podporoval nepravdivé tvrdenie Black Lives Matter’o tom, že v garáži černošského jazdca NASCAR Bubbu Wallacea bola umiestnená slučka.

Najnovšie, počas prezidentskej radnice, Haleyová odpovedala na otázku voliča, ktorý povedal, že ho “naozaj bolí]” septembrový rozhovor s Megyn Kelly, v ktorom mal Trump “problém odpovedať na otázku, či sa môže muž stať ženou? A ja’by ma len zaujímalo, čo, aká je vaša odpoveď na túto otázku?"

Haley reagoval najprv tvrdením, že hoci “Trump bol správnym prezidentom v správnom čase,” “správne alebo nesprávne, sprevádza ho chaos,” čiastočne vďaka “tomu, ako komunikuje.” Potom vyhlásila, že “by sme nemali povoliť žiadne operácie na zmenu pohlavia nikomu pred dovŕšením 18 rokov. Bodka,” a že “po 18. roku života chceme zabezpečiť, aby ľudia mohli žiť tak, ako chcú žiť.” 

“Nemyslím si, že by sme mali niekedy akýmkoľvek spôsobom uskutočňovať akékoľvek trvalé zmeny” u neplnoletých, uzavrela, “ale po 18. roku života nebudem”nič hovoriť.” Skončila bez toho, aby vôbec odpovedala na pôvodnú otázku.

“Dostala najzákladnejšiu otázku – či je obloha modrá, či je tráva zelená, či sa abeceda začína na ‘A’ – a v teste neuspela,” vyjadrila sa Kelly. “Nikki Haleyová veľmi dobre vie, aká je odpoveď na túto otázku, ale bolo to poklonkovanie radikálnym, aktivisticky zúrivým predstaviteľom transsexuálov.”

Napriek tomu sa už niekoľko týždňov špekuluje o dvojici Trump - Haleyová, pričom možné vysvetlenia sú rôzne - od upokojenia republikánskych elít, ktoré sú voči Trumpovi rozpoltené, až po to, že Trump získa prístup k Haleyovej’darcom, aby mu pomohli kompenzovať jeho účty za právne služby. Rôzni vplyvní predstavitelia MAGA sa vyjadrili k týmto dohadom, ktoré Haleyová odmietla, ale výslovne nevylúčila. Samotný Trump, ktorý Haleyovú naďalej bagatelizuje ako “Ptákobijca” a “Globalistický RINO,” minulý týždeň povedal, že “vie, kto to’bude,” an oznámeniejeho kampaň neskôr bagatelizovala s tým, že sa o tom “nijako podrobne nehovorilo.”

Trump si udržiava veľký náskok v boji o republikánsku prezidentskú nomináciu. V pondelok získal prvé primárne víťazstvo na volebných zhromaždeniach v Iowe, keď získal 51 % hlasov a 20 delegátov oproti DeSantisovi’21 % a deviatim delegátom a Haley’19 % a ôsmim delegátom.

Kolísavé celoštátne prieskumy verejnej mienky momentálne pripisujú Trumpovi tesný náskok v prípade nominácie bývalého prezidenta tesný súboj s Bidenom, hoci voliči tiež tvrdia, že prípadné odsúdenia v rôznych prebiehajúcich súdnych procesoch znížia pravdepodobnosť jeho podpory. Špekuluje sa tiež’že demokrati môžu Bidena nahradiť mladším demokratom, napríklad Gavinom Newsomom alebo Deanom Phillipsom, a zatiaľ nie je isté, ktorý kandidát by stratil viac hlasov v prospech Roberta F. Kennedyho ml.’nezávislej prezidentskej kandidatúry.