shutterstock_2034438074-810x500.jpg

Vietor a slnečná energia takmer pripravili Albertu o elektrinu, keď teplota klesla pod -40

31
Neutral

Počas chladného počasia v západnej Kanade, keď teploty v niektorých regiónoch klesli cez víkend na takmer mínus 50 stupňov Celzia (58 stupňov Fahrenheita), sa energetická sieť v Alberte priblížila ku kolapsu kvôli nedostatočnej výrobe z obnoviteľných zdrojov, ako sú slnečná a veterná energia.

V sobotu podvečer premiérka provincie Alberta Danielle Smithová vyzvala občanov, aby “odpojili” svoje elektrické vozidlá a šetrili energiou inými spôsobmi, aby sa vyhli výpadkom po tom, ako prevádzkovateľ elektrickej siete provincie Alberta (AESO) vyhlásil stav ohrozenia siete. Všetky generátory zemného plynu v provincii’pracovali nadčas, bez prispenia veternej alebo solárnej energie.  

“Vyzývame všetkých obyvateľov Alberty, aby okamžite znížili svoj odber elektrickej energie len na nevyhnutné potreby,” povedal Smith vo vyhlásení. “Odložte nabíjanie elektrických vozidiel.” 

V reakcii na situáciu susedná provincia Saskatchewan, ktorá tiež čelila rovnakým mrazom, oznámila, že bude Alberte dodávať elektrinu na stabilizáciu siete.

Mnohí, vrátane premiéra Saskatchewanu Scotta Moea, poznamenali, že táto udalosť slúži ako jasná pripomienka potenciálnych nebezpečenstiev hroziaceho federálneho mandátu, ktorý vyzýva na prípadné ukončenie ťažby energie z ropy a plynu v prospech menej spoľahlivej veternej a solárnej energie.

“SaskPower dnes večer poskytuje 153 MW elektrickej energie pre AB, aby im pomohla prekonať tento nedostatok. Táto energia bude pochádzať z elektrární spaľujúcich zemný plyn a uhlie, teda z tých, ktoré nám Trudeauova vláda prikazuje odstaviť (čo neurobíme’),” písalVoe na X (predtým Twitter) v sobotu.  

Smith sa rýchlo poďakoval Moeovi za to, že pomáha udržať elektrinu v jej provincii, mnohí však rýchlo odpálili extrémnu zelenú politiku federálnej vlády Trudeaua, ktorá chce úplne vyradiť uhlie a výrazne obmedziť výrobu energie zo zemného plynu. 

“Vďaka bohu za fosílne palivá, pretože naša ‘zelená’ energia nič nevyrába. Ďakujeme za pomoc, sused,” napísalužívateľ X Kirk Lubimov v odpovedi na príspevok Moe’  

Až niektoré staršie médiá označili plán Trudeauovej vlády’na elimináciu výroby elektriny z plynu za “nebezpečný.”  

“Federálna vláda chce 2zaviesť takzvané nariadenie o čistej elektrine, ktoré by znamenalo trestný čin 4 pre každú energetickú spoločnosť 2prevádzkovať elektráreň na zemný plyn viac ako 40 dní v roku v čase, keď sa veterné turbíny netočia a slnko poskytuje málo energie. Tak nebezpečné,” písalanovinárka Licia Corbella.  

Albertský’minister pre dostupnosť a verejné služby Nathan Neudorf povedal, žepokiaľ ide o výrobu energie, nemôže“robiť”plány“na základe želaní a rozprávkového prachu.” 

“Musím robiť plány na základe reality, ktorú máme v Alberte,” dodal.  

Ostatní sa poďakovali za to, že aspoň zatiaľ je stále v prevádzke výroba elektriny z uhlia a zemného plynu.  

“Tak som rád, že NDP odstavila ťažbu uhlia. (Sarkazmus) To len dokazuje, že zelená energia v Alberte ne’funguje. Neboli to’solárne panely a veterné turbíny, ktoré vykurovali môj dom. Je to ropa a plyn. Treba ju chrániť za každú cenu,” písaljeden používateľ X.

Poslankyňa Konzervatívnej strany Kanady (CPC) Leslyn Lewisová uviedla, že upozornenie na energetickú sieť Alberty’ukazuje, ako je zelený program Trudeaua’ktorý chce od roku 2035 zakázať predaj nových áut na plynový pohon, “nereálny.”  

“V sobotu boli obyvatelia Alberty vyzvaní, aby odložili nabíjanie elektrických vozidiel s cieľom znížiť zaťaženie elektrickej siete,” písal Lewis na X.

“Toto je ďalší dôkaz, že Kanada nemá infraštruktúru na to, aby si do roku 2030 vynútila predaj len vozidiel ZEV. Tento cieľ je nerealistický & bude nákladný pre kanadské peňaženky & autonómiu."” 

Celkový dopyt po elektrickej sieti Alberty’ktorá vyrába elektrinu z generátorov na zemný plyn s určitým podielom energie z uhlia, sa v sobotu pohyboval na úrovni 12 000 megawattov a predpokladalo sa, že Alberta bude čeliť nedostatku 100 až 200 MW. 

Alberta disponuje výrobou elektrickej energie z vetra a slnka; tieto generátory však boli kvôli extrémne nízkym teplotám na 100 % odstavené. Alberta mala kedysi viac uhoľných elektrární, ale väčšina z nich bola vyradená z prevádzky v rámci extrémne zelenej politiky bývalej vlády NDP Alberty s požehnaním federálnej vlády Trudeaua.  

Trudeauova vláda sa snaží už v roku 2035 presadiť vo všetkých kanadských provinciách reguláciu čistej nulovej spotreby, najmä v oblasti výroby elektrickej energie. Jeho vláda tiež odmietla rozšíriť výnimku z uhlíkovej dane na vykurovacie palivá na všetky provincie, pričom túto výhodu umožnila len atlantickým provinciám.   

Trudeauova vláda ide naplno do útokov proti kanadskému ropnému a plynárenskému sektoru  

Od nástupu do funkcie v roku 2015 federálna vláda pod vedením Trudeaua presadzuje radikálnu environmentálnu agendu ako sú agendy, ktoré presadzuje Svetové ekonomické fórum’“Great Reset” a Organizácia Spojených národov“Sustainable Development Goals.” 

Koncom minulého roka Trudeauova vláda presadila mnohé politiky, ktoré, ak sa naplnia, zničia kanadský’ropný a plynárenský priemysel, ktorý poskytuje prácu tisícom ľudí, je dôležitý v Alberte a Saskatchewane a pomáha udržiavať teplo v domácnostiach.  

Na konferencii COP28, ktorá sa konala koncom minulého roka, Trudeauov minister životného prostredia Steven Guilbeault predstavil plán na zníženie emisií ropy a zemného plynu o 35 až 38 percent oproti úrovni z roku 2019. Tvrdil, že je dôležité dosiahnuť “uhlíkovú neutralitu v Kanade do roku 2050.” 

Vtedy na COP28 tiež oznámilnovú klimatickú politiku liberálnej federálnej vlády, ktorej cieľom je motivovať chovateľov hovädzieho dobytka, aby znížili množstvo plynov, ktoré vypúšťajú ich kravy, tým, že im budú dávať kŕmne aditíva. 

Smithová odsúdila Guilbeaulta ako “hrozbu” za to, že ide po jej provincii a ropnom a plynárenskom priemysle vo všeobecnosti, a prisľúbila, že proti nemu bude bojovať všetkými nástrojmi, ktoré má jej vláda k dispozícii. 

Zníženie a prípadné zrušenie používania takzvaných “fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú” energiu bol tiež tlačil Svetové ekonomické fórum (WEF) – globalistická skupina, ktorá stojí za socialistickým programom “Veľký reset” – organizácia, v ktorej Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu sú zapojení. 

V júni 2017 recenzovaná štúdia dvoch vedcov a veterána štatistiky potvrdila, že väčšina nedávnych údajov o globálnom otepľovaní bola “sfalšovaná klimatológmi, aby vyzerala desivejšie.” 

Po tom, ako sa Trudeauova vláda zaviazala nariadiť, aby všetky nové osobné a nákladné autá do roku 2035 boli elektrické, čo by v skutočnosti znamenalo zákaz predaja nových vozidiel poháňaných len benzínom alebo naftou po tomto roku, Smithová dala jasne najavo, že má v úmysle bojovať so “všetkým”, čo má k dispozícii, proti “protiústavnému” mandátu. 

Smith minulý rok tiež upozornila federálnu vládu pod vedením Trudeaua, aby si “dala pozor” ju nad tým, ako ochráni svoju provinciu pred hospodárskymi škodami a vysokými cenami pohonných hmôt po tom, čo federáli oznámili Guilbeaultov’plán znížiť ťažbu ropy a zemného plynu o tretinu do roku 2030 prostredníctvom “programu znižovania emisií”. 

V poslednom čase došlo k dvom súdnym rozhodnutiam, ktoré zasadili úder Trudeauovým’environmentálnym zákonom. 

Najnovšie Federálny súd Kanady 16. novembra zvrátil zákaz Trudeauovej vlády na jednorazové plasty, pričom ho označil za “nerozumný a protiústavný.” 

Druhé rozhodnutie prichádza po tom, ako sa kanadský’Najvyšší súd nedávno postavil na stranu autonómie provincií, pokiaľ ide o prírodné zdroje. Najvyšší súd nedávno rozhodol že Trudeauov zákon C-69, prezývaný “zákon o plynovodoch bez ďalších potrubí”, je “väčšinou protiústavný.” Bolo to veľké víťazstvo pre Albertu a Saskatchewan, ktoré zákon napadli na súde. Rozhodnutie vrátilo právomoci nad ropovodmi provinčným vládam, čo znamená, že projekty ťažby ropy a plynu na čele s provinciami by mali mať možnosť pokračovať bez federálnych zásahov. 

Trudeauova vláda však zrejme trvá na vzdoruje nedávnym rozsudkom tým, že presadzuje svoje rôzne nariadenia. 

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby zrušili uhlíkovú daň Pošlite správu TÝŽDEŇ