Antonio-Guterres-810x500.png

Generálny tajomník OSN na samite v Davose v roku 2024 vyzval na "globálne riadenie" v rámci "nového multipolárneho poriadku

20
Neutral

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vyzval na “globálne riadenie” v “novom multipolárnom globálnom poriadku”.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres počas svojho zvláštneho príhovoru povedal, že je “presvedčený, že môžeme vybudovať nový multipolárny globálny poriadok s novými možnosťami vedenia a s rovnováhou a spravodlivosťou v jeho národných vzťahoch.”

“Multipolarita však vytvára zložitosť,” pokračoval. “Ponechaná sama na seba by mohla prehĺbiť frontové línie medzi severom a juhom, východom a západom, rozvinutými a rozvojovými ekonomikami, v rámci G20 a medzi G20 a všetkými ostatnými.”

“A jediný spôsob, ako zvládnuť túto zložitosť a vyhnúť sa skĺznutiu do chaosu, je reformovaný, inkluzívny sieťový multilateralizmus.”

“To si vyžaduje silné multilaterálne inštitúcie a rámce a účinné mechanizmy globálneho riadenia.”

ČÍTAJTE: Generálny tajomník OSN vyzýva na ‘globálne riadenie’ s ‘zubami’

“Bez nich je ďalšia fragmentácia nevyhnutná a dôsledky sú jasné”, uviedol Guterres.

“Na celom svete vidíme epidémiu beztrestnosti. Vidíme, že niektoré krajiny robia všetko pre to, aby za každú cenu presadili svoje záujmy, od ruskej’invázie na Ukrajinu až po Sudán a najnovšie aj Gazu.”

Guterres vyjadril poľutovanie nad tým, že “strany konfliktu ignorujú medzinárodné právo, pošliapavajú Ženevské konvencie a dokonca porušujú Chartu OSN.”

V súvislosti s úlohou vlád a súkromných spoločností pri regulácii umelej inteligencie vyzval na “model riadenia, ktorý je sieťový a prispôsobivý”, v ktorom by sa U.N. “zohráva ústrednú, zvolávaciu úlohu.”

“Súkromný sektor má vedúce postavenie v oblasti odborných znalostí a zdrojov v oblasti umelej inteligencie a je potrebné, aby sa súkromný sektor”plne zapojil do nášho úsilia viacerých zainteresovaných strán s cieľom vytvoriť model riadenia, ktorý je sieťový a adaptívny,” povedal.

“Som presvedčený, že OSN by mala zohrávať ústrednú, zvolávaciu úlohu. Poradný výbor pre umelú inteligenciu, ktorý som vytvoril, už vypracoval predbežné odporúčania týkajúce sa riadenia umelej inteligencie, ktoré prispôsobujú výhody tejto neuveriteľnej novej technológie a zároveň zmierňujú jej riziká.”

Čítajte:

Ateistický homosexuálny poradca WEF sa obáva, že opätovné zvolenie Trumpa zasadí ‘smrteľný úder’ ‘globálnemu poriadku’

Rusko tvrdí, že’pracuje na budovaní ‘demokratického svetového poriadku’ s Čínou

Unipolárny svet pod vedením USA je po prvýkrát vážne ohrozený