closed303-810x500.jpg

137 potratových tovární zatvorených od Dobbsa; 53 otvorených alebo obnovených v roku 2023: správa

29
Kultúra života

Operation Rescue zverejnila svoj najnovší výročný prieskum amerických potratových zariadení za rok 2023, v ktorom zistila, že celkový počet “kliník” zatvorených po strate pro-potratového precedensu je v súčasnosti takmer 140, hoci potratový priemysel usilovne pracuje na kompenzácii ich strát novými potratovými centrami, v ktorých sa používajú len tabletky.

Operation Rescue’s 2023 Survey: V minulom roku bolo zatvorených 49 potratových zariadení, čo v kombinácii s 88 zariadeniami zatvorenými v predchádzajúcom roku predstavuje celkový počet 137 od vydania rozsudku Najvyššieho súdu USA v prípade Dobbs, ktorý po prvýkrát za takmer polstoročie umožnil štátom presadzovať priamy zákaz interrupcií. Po zverejnení správy v novembri bolo zatvorených “malý počet” ďalších centier, ktoré sa premietnu do budúcoročného” prieskumu.

V tomto roku však bolo otvorených alebo obnovilo vykonávanie interrupcií aj 53 interrupčných centier, z ktorých 79 % sa zaoberá výlučne liekmi vyvolávajúcimi potrat a neponúka chirurgické potraty. Ľahká dostupnosť a medzištátna distribúcia potratových tabletiek bola jedným z hlavných zameraní spojencov potratov’ na zachovanie “dostupnosti potratov.

Medzi tým a tým, že potraty prestali ponúkať “hŕstka” nemocničných kliník, celkový čistý pokles potratových centier v roku 2023 bol 13.

“To je obrovský 69 % pokles od roku 1991, keď fungovalo 2 176 potratových kliník,” uviedol prezident Operácie záchrany Troy Newman, pričom upozornil, že “naše zistenia odhaľujú alarmujúci nárast nebezpečných potratov vykonávaných poštou. Zatiaľ čo komunita za život má čo oslavovať, dav zástancov smrti naďalej hľadá metódy, ako zabiť čo najviac ľudských bytostí. Modlitby a práca spojená s odhaľovaním zla, ktoré stojí za potratovým kartelom, je dôležitejšia ako kedykoľvek predtým!”

“Nepoľavíme, kým sa každá potratová fabrika neocitne na smetisku dejín,” vyhlásil Newman. “Nielenže sa snažíme informovať verejnosť o temnom, strašnom podbrušku skorumpovaného potratového priemyslu’ale úzko spolupracujeme so zástancami života v teréne po celej krajine, aby sme zachránili životy nevinných detí tým, že nadobro zatvoríme dvere týchto nešťastných centier zabíjania!”  

V Spojených štátoch naďalej funguje približne 670 potratových kliník.

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že v súčasnosti platné pro-life zákony by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 potratov ročne.

V reakcii na to spojenci potratov uplatňujú rôzne taktiky na udržanie tohto odvetvia v chode, ako je napríklad spomínaná distribúcia potratových tabletiek, zakotvenie “práv” na potrat v ústavách jednotlivých štátov, právna ochrana a finančná podpora medzištátne potratové cesty, výstavbu nových potratových zariadení v blízkosti spoločných hraníc štátov, ktoré sú za život a za potraty, a z liberálnych štátov robia útočiská pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov. 

Prezident Joe Biden má vyzval Kongres, aby kodifikoval “právo” na interrupciu vo federálnom zákone, čím by sa nielen obnovil, ale aj rozšíril Statút Roe tým, že by sa znemožnilo štátom prijať prakticky akékoľvek pro-life zákony. Voľby v roku 2024 rozhodnú o tom, či si demokrati udržia Biely dom a udržia alebo získajú dostatočný počet kresiel v Kongrese, aby sa to mohlo uskutočniť.

Ak sú mnohí republikáni rozhorčení z toho, ako verejnosť vníma komplexnejší zákaz interrupcií, niektoré taktiky ľavice’boli dostatočne účinné na to, aby podnietili diskusiu medzi zástancami života o potreba vypracovať vlastné nové stratégie na ochranu života pri volebných urnách.