Down-syndrome-baby-810x500.jpg

Potraty sú dôvodom, prečo sú deti s Downovým syndrómom v Dánsku zriedkavé

34
Kultúra smrti

V škandinávskom Dánsku sa čoraz zriedkavejšie rodia deti s Downovým syndrómom - nie preto, že by Dáni našli liek na toto postihnutie, ale kvôli rozšíreným selektívnym potratom, ktoré ukončujú životy postihnutých detí v maternici.

V roku 2004 začalo Dánsko ponúkať skríning v ranom štádiu tehotenstva všetkým tehotným ženám, nielen matkám s rizikovejším tehotenstvom. 

“Takmer všetky nastávajúce matky sa rozhodnú podstúpiť test; z tých, ktoré dostanú diagnózu Downovho syndrómu, sa viac ako 95 percent rozhodne pre potrat,” napísala Sarah Zhan v decembri 2020 v článku pre Atlantic, National Right to Life News zdôraznila v článku o tejto problematike minulý týždeň.

V roku 2007 štúdia zistila, že počet detí narodených s Downovým syndrómom sa v Dánsku za predchádzajúce tri roky znížil na polovicu.

Výskyt narodených detí s Downovým syndrómom odvtedy výrazne klesol, pričom od spustenia rozšíreného programu predbežného vyšetrenia sa každý rok narodí v priemere len 33 detí s Downovým syndrómom. 

V roku 2016 sa narodilo len 24 detí s týmto ochorením a v roku 2019 tento počet klesol na 18.

Podľa redaktora National Right to Life News Davea Andruska, “[t]ých niekoľko detí, ktoré sa narodili s Downovým syndrómom, sa zvyčajne narodilo kvôli ‘nesprávnej diagnóze’ alebo preto, že rodičom povedali, že šanca mať dieťa s extra chromozómom bola takmer nekonečne malá.” 

A chybná diagnóza môže ísť aj opačným smerom – výskumy ukazujú, že 50 a viac percent diagnóz plodu môže byť nepresné, čo vedie k hlboko tragickým situáciám, keď sa rodinám odporúča potrat detí pre postihnutie, ktoré ani nemajú.

PREČÍTAJTE SI: Lekári jej odporúčali, aby sa ‘pozrela na potrat.’Teraz je’matkou zdravého 11-mesačného dieťaťa

Dánski predstavitelia v reakcii na pobúrenie z vysokého počtu interrupcií s Downovým syndrómom v krajine odmieta tvrdenia, že majú národnú politiku na odstránenie vývojových porúch, ale kritici tvrdia, že štatistiky “hovoria samy za seba.”

Odvolávajúc sa na čísla z roku 2017, Iona Institute argumentoval, že údaje “sú úplne usvedčujúce a členovia Výboru pre ôsmu novelu by si ich mali byť vedomí a nemali by sa fixovať na to, či je odstraňovanie detí s abnormalitami plodu oficiálnou dánskou politikou alebo nie.”

Fenomén rozšírených potratov detí s diagnózou postihnutia nie je, žiaľ, izolovaný len v Dánsku alebo dokonca v krajine ako Island, kde odhaduje sa, že 100 percent detí s Downovým syndrómom je usmrtených v maternici. 

Tehotné mamičky na celom svete sú často povzbudzované k potratom detí na základe diagnózy Downovho syndrómu alebo iného postihnutia. V USA sa odhaduje, že 60 až 90 percent detí diagnostikovaných s Downovým syndrómom zabíjajú v maternici a táto prax je bežná po celom svete v krajinách od Nórska po Španielsko. A to’napriek tomu, že ľudia s týmto postihnutím v drvivej väčšine opisujú sami seba ako šťastných a pokrok v medicíne viedol k úderné zvýšenie dĺžky života ľudí s týmto ochorením, uviedol LifeSiteNews.

Medzičasom, aj keď sa mnohé matky detí s diagnózou Downov syndróm rozhodnú ukončiť svoj život po všeobecne uznávaných lekárskych odporúčaniach, ľudia s Downovým syndrómom prekonávajú bariéry a rúcajú očakávania.

Práve tento mesiac bola 45-ročná Mar Galcerán, žena s Downovým syndrómom, zvolená do zákonodarného zboru na kandidátke konzervatívcov v Španielsku.

Vďaka tomuto víťazstvu sa Galcerán stala prvou osobou s touto diagnózou, ktorá zasadla do parlamentu v celej Európe. 

ČÍTAJTE: Španielka sa stala prvou poslankyňou s Downovým syndrómom v celej Európe

Zástancovia života a rodiny s deťmi s Downovým syndrómom aktívne bojujú za ochranu životov ľudí s týmto ochorením, pričom poukazujú na to, že ich životy sú rovnako cenné ako životy kohokoľvek iného.

Písal o adopcii chlapčeka s Downovým syndrómom zo Srbska americký katolícky manžel a otec Matt Effhauser povedal že “[p]rodičia sú vedení k tomu, aby verili, že ‘ťažké’ sa rovná ‘zlé,’ a tieto lži bránia krásnym dcéram, synom, súrodencom a priateľom vstúpiť do sveta.”

“Ich radosť, humor, láskavosť, energický duch a ľudská dôstojnosť sú to, čo ich definuje, nie nálepka,” povedal katolícky otec. “Oni, ako každé iné dieťa, si zaslúžia bezhraničnú lásku.”