trump-2-810x500.jpg

RNC sa vzdala návrhu vyhlásiť Trumpa za predpokladaného kandidáta 48 primárok pred konaním volieb

17
Neutral

Republikánsky národný výbor (RNC) krátko uvažoval o uznesení vyhlásiť bývalého prezidenta Donalda Trumpa za predpokladaného kandidáta strany’pre prezidentské voľby v roku 2024” s 48 štátnymi primárkami, ktoré ešte neboli rozhodnuté, pričom tento nápad bol stiahnutý po rýchlom ohlase na potenciálne najvyhrotenejšiu nominačnú súťaž v modernej histórii GOP.

V uznesení, o ktorom vo štvrtok prvýkrát informoval denník The Dispatch, sa uvádzali Trumpove’víťazstvá v Iowe a New Hampshire, “početné prieskumy verejnej mienky, ktoré ukazujú, že prezident Trump má neprekonateľný náskok vo všetkých štátoch, kde sa hlasuje od dnešného dňa až do superutorka,” “všetky dôkazy negujú možnosť matematického postupu k republikánskej nominácii v roku 2024 iným kandidátom ako prezidentom Trumpom,” a viac ako 300 miliónov dolárov, ktoré boli doteraz vynaložené, je “lepšie stráviť bojom proti demokratom” [sic] ako dôvod na “vyhlásenie prezidenta Trumpa za nášho predpokladaného kandidáta na úrad prezidenta Spojených štátov v roku 2024 a od tohto momentu sa plne presunie do režimu všeobecných volieb.”

Viacero médií vrátane Axiosu a New York Post označilo za autora rezolúcie Davida Bossieho, člena RNC z Marylandu’. Bossie zatiaľ odmietol žiadosti o verejný komentár.

Hovorca RNC Keith Schipper najprv na správu reagoval vysvetlením, že rezolúciu posúdi Výbor pre rezolúcie RNC’ktorý “rozhodne, či túto rezolúciu pošle na hlasovanie 168 členom RNC na našom výročnom zasadnutí budúci týždeň,” The Washington Post informoval.

Návrh sa stretol s prevažne negatívnym prijatím medzi konzervatívcami, z ktorých mnohí ho považovali za prejav ironického pokusu establishmentu GOP “zmanipulovať” primárky v prospech kandidáta, ktorý bol označený za antiestablišmentového a ktorý strávil väčšinu posledných štyroch rokov argumentovaním, že predchádzajúce voľby boli zmanipulované v jeho neprospech. 

Spekulovalo sa o tom, kto za rezolúciou stojí, zatiaľ čo niektorí bagatelizovali jej význam ako obyčajného návrhu bez náznaku, ako vážne ju vedenie RNC berie.

“Koho zaujíma, čo hovorí RNC?”reagovala Olivia Perezová-Cubasová, hovorkyňa jedinej zostávajúcej Trumpovej vyzývateľky v primárkach, bývalej veľvyslankyne Trumpovej administratívy v OSN a guvernérky Južnej Karolíny Nikki Haleyovej. “Necháme milióny republikánskych voličov v celej krajine rozhodnúť, kto by mal byť nominantom našej strany’a nie skupinu washingtonských insiderov. Ak chce byť Ronna McDanielová nápomocná, môže zorganizovať debatu v Južnej Karolíne, pokiaľ sa’tiež neobáva, že Trump nezvládne’byť 90 minút na pódiu s Nikki Haleyovou.”

Potom v ten deň Trump písalna svojej osobnej sociálnej sieti Truth Social, že hoci si “veľmi váži[d]” toto gesto (pripísal ho skôr RNC než jednotlivému členovi), “cítim, že v záujme jednoty strany by nemali pokračovať v tomto pláne, ale že by som to mal urobiť ‘po starom’ a ukončiť tento proces NA VOLEBNOM MIESTA.”

“Ďakujem RNC za úctu a oddanosť, ktorú ste mi preukázali!” dodal.

Po verejnom odmietnutí Trumpa’agentúra Associated Press informoval, že rezolúcia bola stiahnutá z rokovania, podľa “osoby oboznámenej s rozhodnutím, ktorá nebola oprávnená o návrhu verejne hovoriť a hovorila pod podmienkou anonymity.”Kaitlan Collinsová zo CNN’neskôr vyhlásil, že “zdroj mi povedal, že Trump bol pôvodne s týmto uznesením stotožnený, že sa podň podpísala jeho kampaň.”Trumpova kampaň na toto tvrdenie zatiaľ nereagovala.

Trump si udržiava vedúcu pozíciu v boji o republikánsku prezidentskú nomináciu pred Haleyovou. Kolísavé celoštátne prieskumy verejnej mienky v súčasnosti ukazujú, že exprezident tesne vedie v tesnom súboji s úradujúcim demokratickým prezidentom Joeom Bidenom, hoci voliči tiež tvrdia, že prípadné odsúdenia v rôznych prebiehajúcich súdnych procesoch znížia pravdepodobnosť jeho podpory. 

Takisto sa špekuluje, že demokrati môžu Bidena nahradiť mladším, zdravším demokratom, napríklad Gavinom Newsomom alebo Deanom Phillipsom, a zatiaľ nie je isté, ktorý z kandidátov by stratil viac hlasov v prospech nezávislého kandidáta Roberta F. Kennedyho ml.’tretej strany na post prezidenta.