Trump_Nov_26_2020-810x500.jpg

Najvyšší súd štátu Maine nebude rozhodovať o Trumpovej spôsobilosti na kandidatúru v roku 2024 pred rozhodnutím Najvyššieho súdu USA

15
Neutral

Najvyšší súd štátu Maine jednomyseľne odmietol posúdiť žiadosť demokratickej štátnej tajomníčky štátu Maine Shenny Bellowsovej o odstránenie bývalého prezidenta Donalda Trumpa z volebných lístkov tohto štátu v roku 2024, čím zabezpečil, že zostane na svojom mieste, pokiaľ Najvyšší súd USA nedá súhlas na jeho odstránenie v iných častiach krajiny.

V decembri Najvyšší súd štátu Colorado rozhodol v pomere 4:3, že Trump nie je spôsobilý byť prezidentom na základe diskvalifikačnej klauzuly 14. dodatku k americkému zákonu. ústavy, ktorý hovorí, že “[n]ikto” nemôže “zastávať žiadnu funkciu”, kto sa “zapojil do povstania alebo vzbury proti” Spojeným štátom, “alebo poskytol pomoc alebo útechu ich nepriateľom.” 

Demokrati tvrdia a súd im dal za pravdu, že Trump “sa zapojil do vzbury” tým, že 6. januára 2021 zvolal neslávne známu demonštráciu na protest proti kongresovému potvrdeniu svojej prehry v roku 2020 s Joeom Bidenom, ktorá sa zvrhla na výtržnosti v budove amerického Kapitolu. FBI nakoniec musela priznať, že nenašla dôkazy o tom, že by výtržnosti boli Trumpovým zámerom alebo inak naplánované ľuďmi z jeho okolia. Najvyšší súd USA potvrdil, že rozsudok preskúma na budúci mesiac.

Začiatkom tohto mesiaca sa krajne ľavicový Bellows rozhodolodstrániť Trumpa z volebných lístkov v Maine’s odvolaním sa na rozsudok z Colorada, ale neskôr bol odvolala sudkyňa štátneho najvyššieho súdu Michaela Murphyová, ktorá jej nariadila “počkala na rozhodnutie Najvyššieho súdu’vo veci Anderson a aby do 30 dní po ňom vydala nové rozhodnutie, ktorým zmení, stiahne alebo potvrdí svoje rozhodnutie z 28. decembra.”

Teraz sa v denníku Daily Wire informoval, že najvyšší štátny’súd odmietol Bellows’ odvolanie proti Murphyho’rozhodnutiu, čím zabezpečil, že ten zostane na svojom mieste a Trump bude naďalej volebnou voľbou v štáte drevorubačov, pokiaľ najvyšší súd krajiny nedá štátom zelenú na jeho odvolanie.

“Štátny tajomník naznačuje, že existuje nenapraviteľná škoda, pretože odklad istoty o tom, či sa má Trumpovo’meno objaviť na hlasovacom lístku v primárkach, bude mať za následok zmätok voličov,” rozhodol súd. “Táto neistota je však práve to, čo nás vedie k rozhodnutiu nepodnikať okamžité odvolacie preskúmanie v tomto konkrétnom prípade.”

Tento mesiac Najvyšší súd štátu Oregon potvrdil, že sa nebude zaoberať námietkou proti Trumpovej’spôsobilosti podanou piatimi voličmi v štáte Bobor, čím sa Trumpova kampaň nemusí obávať, že by táto otázka ovplyvnila jeho šance v primárnych alebo všeobecných voľbách v tomto štáte. Výzvy proti Trumpovej’spôsobilosti sú a čakajú na vyriešenie v 18 štátoch; očakáva sa, že všetky sa blížiacim sa rozhodnutím Najvyššieho súdu’stanú bezpredmetnými, keďže aj niektorí protitrumpovskí liberáli majú priznali, že diskvalifikácia Trumpa je pravdepodobne protiústavná.

Trump si udržiava veľavravný náskok v boji o republikánsku prezidentskú nomináciu pred svojou poslednou zostávajúcou konkurentkou z GOP, bývalou veľvyslankyňou Trumpovej administratívy v OSN a guvernérkou Južnej Karolíny Nikki Haleyovou.

Kmitajúce celoštátne prieskumy verejnej mienky v súčasnosti Trumpovi tesne vedú v tesnom súboji s Bidenom, ak bude bývalý prezident nominovaný, hoci voliči tiež tvrdia, že prípadné odsúdenia v rôznych prebiehajúcich súdnych procesoch znížia pravdepodobnosť jeho podpory. Špekuluje sa tiež’že demokrati môžu Bidena nahradiť mladším demokratom, napríklad Gavinom Newsomom alebo Deanom Phillipsom, a zatiaľ nie je isté, ktorý z kandidátov by stratil viac hlasov v prospech nezávislého kandidáta Roberta F. Kennedyho ml.’tretej strany na post prezidenta.