Untitled-22-810x500.png

Rakúsky lekár nariadil rodičom zaplatiť za to, že si nevšimli postihnutie dieťaťa, ktoré chceli potratiť

55
Kultúra smrti

Rakúsky lekár bol odsúdený na zaplatenie viac ako 70 000 eur za to, že nezistil postihnutie nenarodeného dieťaťa po tom, ako rodičia podali žalobu, v ktorej tvrdili, že keby o postihnutí vedeli, dieťa by potratili. 

Rakúsky najvyšší súd (Oberster Gerichtshof alebo OGH) rozhodol, že okrem pôvodného odškodného vo výške  76 500 eur (83 115 USD) musí lekár zaplatiť aj celé náklady na výživu dieťaťa, čo by podľa právnika rodičov mohlo predstavovať ďalšie nároky vo výške niekoľko stotisíc eur. 

Gynekológ v spolkovej krajine Korutánsko si počas niekoľkých ultrazvukových vyšetrení nevšimol, že dieťaťu chýba ľavá ruka, a dievčatko sa následne narodilo bez toho, aby rodičia o tomto postihnutí vedeli. 

“Lekár prehliadol vážne postihnutie dieťaťa“. Ak by bola diagnóza správna, rodičia by sa rozhodli ukončiť tehotenstvo,”právna zástupkyňa rodičov Karin Prutsch-Langová povedalarakúskym novinám Kleine Zeitung. 

Rodičia požadovali od gynekológa náhradu nákladov na liečbu a terapiu, všeobecné výživné, ako aj vyhlásenie jeho zodpovednosti za všetky budúce škody. 

Ožalovaný tvrdil, že je nanajvýš zodpovedný, ak vôbec, za vzniknuté dodatočné náklady súvisiace s postihnutím, ale OGH nevyhovel odvolaniu gynekológa’ 

V rozhodnutí súdu’sa uvádza, že “prenatálny diagnostik mohol počas ultrazvukového vyšetrenia v prvom trimestri” rozpoznať, že je zrejmé ťažké telesné postihnutie. Ak by postupoval v súlade s pravidlami lekárskej praxe a informoval rodičov o postihnutí ich nenarodeného dieťaťa, mohli sa rozhodnúť pre interrupciu, uvádza sa v ňom. Najvyšší súd zdôraznil, že ide o “právo” rodičov“ samostatne” rozhodnúť, či chcú dieťa a či sú ochotní a schopní vychovávať postihnuté dieťa podľa jeho potrieb vzhľadom na ich situáciu. 

“Najvyšší súd potvrdzuje, že lekári sú zodpovední za celkové výdavky, ktoré vznikli dieťaťu, bez ohľadu na jeho’zdravotný stav, ak sa narodeniu dalo predísť správnym informovaním alebo liečbou,” vysvetlila Prutsch-Lang. 

“Toto rozhodnutie by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky pre lekársku prax a práva pacientov’”, dodala. 

Nebezpečenstvo vnímania dieťaťa ako ‘prípadu poškodenia’ 

Susanne Kummer, riaditeľka Bioetického inštitútu IMABE, povedalakatolíckej tlačovej agentúre Kathpress, že toto rozhodnutie, hoci neúmyselné, nevyhnutne podporí vnímanie “dieťaťa ako prípadu poškodenia.”  

Etik uviedol, že je “absurdné”, že “rodičia, ktorí akceptujú svoje postihnuté dieťa bez toho, aby uvažovali o interrupcii, sú teraz z hľadiska nároku na finančnú kompenzáciu v oveľa horšej pozícii ako tí, ktorí od začiatku povedia: ‘My by sme dieťa potratili, keby bolo postihnuté, teraz sa oň musíme starať.’” 

Podľa Kummera by nemalo platiť, že “ľudia sú znevýhodnení za to, že potvrdzujú život.”V záujme blaha detí”by bolo dôležitejšie vytvoriť právne predpisy”tak, aby existovala podpora pre všetky postihnuté rodiny s postihnutými deťmi bez ohľadu na to, či sa o potrate uvažovalo alebo nie.” 

Johann Hager, prezident pro-life organizácie Aktion Leben, požadoval “zmenu paradigmy” v legislatívnom procese a vyzval Najvyšší súd, aby vždy podporoval hodnotu ľudského života. 

“Eugenické myslenie  ako v prípade neoprávneného narodenia  nesmie mať v našej spoločnosti miesto. Ak deti prichádzajú do života svojich rodičov’ neplánovane, je to veľký problém, ktorý sa však dá prekonať,” povedal Hager. 

Podporovaním rodičov, aby sa súdili za nechcené pôrody po neúspešných antikoncepčných zásahoch, sa deťom zároveň dáva “ničivý signál: neboli ste vítaní,” zdôraznil Hager. 

Aktion Leben požaduje, aby lekári niesli zodpovednosť len vtedy, ak spôsobili postihnutie nenarodeného dieťaťa. Rodičia postihnutých detí by namiesto toho mali dostať od spoločnosti “solidárnu podporu”. 

Predseda Katolíckej laickej rady Rakúska profesor Wolfgang Mazal uviedol v tlačová správa, že “[ž]ivot a osobnosť dieťaťa sú nepochybne nedotknuteľné zákonné práva a narodenie a existenciu dieťaťa samozrejme nemožno považovať za škodu.” 

“Je preto nepochopiteľné, že sa naďalej používa nehumánna dikcia, že dieťa môže predstavovať prípad škody.” 

“Spoločnosť, ktorá považuje potraty postihnutých detí za zákonné, vedome umožňuje nepretržité ohrozovanie ľudstva,” dodal.