burbidge-810x500.jpg

Predseda pro-life biskupov USA kritizuje Bidena za to, že zorganizoval pro-potratové zhromaždenie a zaviazal sa kodifikovať Roeovu zmluvu

13
Kultúra života

Biskup Michael Burbidge z katolíckej diecézy Arlington vo Virgínii v utorok odsúdil zhromaždenie za potraty, ktoré zorganizoval samozvaný katolícky prezident Joe Biden, a vyjadril poľutovanie nad tým, že Biden’zanedbáva svoju “svätú povinnosť chrániť život.”

V utorkovom vyhlásení, ktoré zverejnil denník Arlington Catholic Herald, biskup Burbidge, ktorý predsedá americkej biskupov’ Výboru pre život, odsúdil Bidena za jeho zhromaždenie v Manassase v štáte Virgínia, kde prezident tvrdil, že “základné právo bolo ženám odňaté”, pretože Najvyšší súd USA zrušil federálne “právo” na interrupciu, a že tehotné matky sú teraz “nútené cestovať za zdravotnou starostlivosťou cez hranice štátu [napr, potrat].” 

Na tom istom podujatí viceprezidentka Kamala Harrisová podobne tvrdila, že “ženy v celej našej krajine trpia”, pretože “im bola odňatá základná sloboda” potratiť svoje nenarodené deti.

“Prezident Biden urobil z potratov ústredný bod svojej kampane,” napísal biskup Burbidge, ktorý tento týždeň na vigílnej omši Pochodu za život vyzval zástancov života, najmä mladých ľudí, aby sa v láske zasadzovali za hodnotu každého ľudského života. Počas zhromaždenia v Manassase Burbidge poukázal na to, že Biden “obhajoval kodifikáciu  Roe v. Wade do zákona” a oznámil “obnovenie úsilia o zvýšenie dostupnosti lekársky nebezpečných potratových tabletiek na predpis.”

“Je neuveriteľne zdrvujúce vedieť, že prezident Biden uprednostní ‘voľbu’ pred svojou svätou povinnosťou chrániť život,” napísal biskup.

ČÍTAŤ: Nová reklama Bidenovej kampane útočí na Trumpa za jeho úlohu pri zvrátení rozsudku Roe v. Wade

Biden sa skutočne snažil urobiť z potratov ústredný bod svojej predvolebnej kampane.

Tento týždeň, pri príležitosti 51. výročia rozsudku Roe v. Wade, ktorý bol v roku 2022 zrušený Najvyšším súdom USA, sa Biden stretol so svojou pracovnou skupinou Bieleho domu pre prístup k reprodukčnej zdravotnej starostlivosti, aby prediskutovali “nové opatrenia” na podporu a rozšírenie antikoncepcie a interrupcií, informoval už skôr LifeSite. Harrisová zároveň oznámila začatie “[f]ight for Reproductive Freedoms” turné.

Biden pripísal Trumpovi plné zásluhy za zrušenie rozsudku Roe v. Wade a rovnako ako na zhromaždení v Manassase prisľúbil, že v prípade znovuzvolenia do Bieleho domu kodifikuje “právo” na interrupciu.

“Bol to Donald Trump a jeho Najvyšší súd, kto odtrhol práva a slobody žien v Amerike,” povedal Biden počas utorkového zhromaždenia. “A bude to Joe Biden a Kamala Harrisová a vy všetci, ktorí tieto práva pre americké ženy obnovíte.”

Tieto výroky prichádzajú napriek tomu, že Trump, ktorého nominácie sudcov boli kľúčové pri zvrhnutí rozsudku Roe v. Wade, nedávno sklamal zástancov pro-life tým, že sa dištancoval od krokov smerujúcich k úplnému zrušeniu interrupcií, vrátane podpory výnimiek pre okolnosti ako znásilnenie alebo incest, kritiky zákazu šesťtýždňových interrupcií na Floride a odmietol vyjadriť podporu perspektívnej legislatíve, ktorá by zakázala túto prax od pobrežia k pobrežiu.

Biskup Burbidge navyše vo svojej odpovedi tvrdil, že tvrdenia Bidenovej administratívy’o potratoch sú od základu nesprávne.

“Napriek tomu, čo táto administratíva tvrdí, vziať život nevinnému dieťaťu nie je nikdy ‘voľba,"” napísal Burbidge. “Ženy, ktoré čelia nečakanému alebo ťažkému tehotenstvu, si zaslúžia pomoc ktorá potvrdzuje a podporuje život – nie ho ničí.”

“Potraty zostávajú hlavnou otázkou občianskych práv našej doby,” pokračoval, “tvrdiac, že Bidenovej administratíve“v radikálnych pro-potratových snahách “zjavne nejde o zdravie žien“.”

Biskup tiež poznamenal, že zhromaždenie v Manassase sa konalo len niekoľko kilometrov od pro-life centra pre tehotné ženy, ktoré prevádzkuje diecéza a ktoré skutočne pomáha ženám v núdzi tým, že im poskytuje pomoc potvrdzujúcu život.

Manassaská bezplatná zdravotnícka klinika Matky milosrdenstva “ponúka bezplatnú prenatálnu starostlivosť tehotným ženám v núdzi a ich nenarodeným deťom,” napísal biskup a dodal, že rok po prelomovom rozhodnutí Najvyššieho súdu’zrušujúcom rozsudok vo veci Roe v. Wade, diecéza “poskytla 877 000 dolárov bezplatnej zdravotnej starostlivosti viac ako 1 000 ženám,”a dokonca “poskytla pomoc na nájomné a komunálne služby, takmer 400 000 plienok a 4 000 plechoviek výživy pre rodiny v núdzi.” 

“Arlingtonská diecéza a celé pro-life hnutie budú aj naďalej neochvejne zabezpečovať, aby rodičia, ktorí čelia nečakanému alebo náročnému tehotenstvu, mali podporu, ktorú potrebujú pri voľbe života pre svoje nenarodené deti,” povedal. 

ČÍTAJTE: Telehotenské centrá podporujúce život poskytli v roku 2022 tovar a služby v hodnote takmer 360 miliónov dolárov: správa

Telehotenské centrá, ako je to v Manassase výrazne prevyšujú počet potratových zariadení Planned Parenthood v USA a poskytujú nespočetné množstvo zdrojov na pomoc matkám aj ich deťom.