abortion-pill-810x500.png

Nové vyšetrovanie odhalilo, ako webové stránky nelegálne predávajú potratové tabletky v zakázaných štátoch

17
Kultúra smrti
  • Webové stránky posielajú potratové tabletky do štátov, kde je interrupcia nezákonná.
  • Poskytovatelia potratových liekov nečelia právnym námietkam a umožňujú potraty bez predpisu.
  • Tabletky na potrat sú často distribuované tajne a bez overenia veku žien.
  • Organizácie ako Plan C propagujú nelegálne poskytovanie potratových tabletiek mladým ženám.

Nedávno zverejnené vyšetrovanie podrobne popisuje, ako desiatky webových stránok posielajú potratové tabletky do štátov, kde je zabíjanie nenarodených detí nezákonné, bez toho, aby potrebovali lekársky predpis alebo overenie veku.

Zdá sa, že žiadny z týchto poskytovateľov potratových liekov nečelí právnym námietkam, zistil denník Daily Wire, a to napriek tomu, že USA zákony naďalej vyžadujú, aby poskytovatelia potratových tabletiek overovali predpisy, a napriek tomu, že porušujú zákony štátov, ktoré takmer úplne zakazujú interrupcie.

V skutočnosti médiá, ako napríklad časopis Ms. Magazine, otvorene chválili takýchto poskytovateľov potratových tabletiek za to, že umožňujú ženám potratiť svoje nenarodené deti v štátoch, kde je to nezákonné, a nevyžadujú predpisy. Odkedy Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v roku 2023 uvoľnil predpisy o distribúcii potratových tabletiek, ženy môžu získať lieky ako mifepristón prostredníctvom telemedicíny bez toho, aby si overili, v ktorom týždni tehotenstva sú.

Potratový inštitút Guttmacher Institute nedávno zverejnilnový výskum, podľa ktorého sa 63 percent potratov v roku 2023 vykonalo prostredníctvom tabletiek, čím pokračuje neustály nárast z nula percent od roku 2000, keď americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) prvýkrát schválil mifepristón na interrupciu. Vzhľadom na to, že tieto údaje zahŕňali len oficiálne čísla zo zdravotníckych zariadení, percento interrupcií vykonaných prostredníctvom tabletiek je pravdepodobne podstatne vyššie.

Najvyšší súd si minulý týždeň vypočul ústne argumenty týkajúce sa toho, či by FDA mala obnoviť obmedzenia na zasielanie mifepristónu, ktoré zrušila Bidenova administratíva. Obhajcovia predchádzajúcich nariadení často argumentujú tým, že potratové tabletky predstavujú pre ženy okrem usmrtenia ich detí aj vážne riziká vrátane krvácania, následných operácií a infekcií. Výskum Charlotte Lozier Institute’poukazuje na “53 % väčšie riziko návštevy pohotovosti pre potratové komplikácie ako po chirurgickom potrate.” 

Priek značnému potenciálu týchto tabletiek ohroziť životy žien mnohí poskytovatelia potratových tabletiek naďalej potajomky vydávajú tieto lieky bez ohľadu na to, či sú ich príjemkyňami mladé tínedžerky. Podľa denníka Daily Wire,poskytovatelia “zvyčajne usmerňujú používateľov, aby používali diskrétne spôsoby platby” s cieľom pomôcť zabezpečiť anonymitu, napríklad kryptomeny. 

Stránky dokonca radia svojim kupujúcim, aby sa nepriznávali k užitiu potratovej tabletky, pričom jedna z nich údajne varuje: “Ak pôjdete do nemocnice alebo iného zdravotníckeho zariadenia, nikomu nehovorte, že ste užili tabletky. Nikto sa nemôže dozvedieť, že ste užili tabletky. Povedzte im, že si myslíte, že ste potratili.”

Tieto webové stránky vo veľkej miere prispievajú k údajne nezmenšenému rozšíreniu potratov aj po zrušení rozsudku Roe v. Wade. Nedávny výskum Guttmacherovho inštitútu o potratových tabletkách ukázal, že “Zvýšená dostupnosť a používanie medikamentóznych potratov je pravdepodobne jedným z dôvodov, prečo sa celkový počet potratov vo formálnom systéme zdravotnej starostlivosti v rokoch 2020 až 2023 zvýšil o 10 % na celoštátnej úrovni” — a to bez započítania skrytých pôrodov potratových tabletiek.

Jednou z organizácií, ktorá sa najviac podieľa na nasmerovaní tínedžeriek a žien k týmto nelegálne pôsobiacim poskytovateľom potratových tabletiek, je Plan C, ktorá sa propaguje ako “transform(ing) access to interruption in the U.S. Na webovej stránke Plánu C je uvedený zoznam poskytovateľov potratových tabletiek v USA, ktorí nepotrebujú lekársky predpis a doručia ich do ktoréhokoľvek štátu bez ohľadu na to, či je tam potrat legálny.

“Naša vízia: Blízka budúcnosť, v ktorej bude možnosť ukončiť predčasné tehotenstvo priamo v rukách každého, kto o to požiada,” skupina proklamuje na svojej stránke “O nás”. Je zarážajúce, že plán C sa dokáže prezentovať a propagovať v mnohých z najväčších existujúcich médií vrátane USA Today, The New York Times, CNN, Huffpost, NPR, Bloomberg, TIME, Buzzfeed, Healthline a Vogue.

Stránka Plan C radí ženám, ktoré majú zdravotné komplikácie po potratových tabletkách, že ak idú do nemocnice, nemusia o svojom potrate informovať lekárov.

“Krvné testy neodhalia žiadne rozdiely medzi potratom a medikamentóznym potratom,”uvádza sa na stránke poznámky.

Až pred tým, ako FDA v roku 2023 uvoľnila obmedzenia týkajúce sa potratových tabletiek, najmenej 23 skupín na ochranu ľudských práv požiadali FDA, aby zakázala potratovú tabletku ako bezprostredné nebezpečenstvo pre verejné zdravie.

“Keď FDA schvaľuje lieky, analyzuje, či riziká lieku prevažujú nad jeho prínosmi. Mifepristón nemá žiadne výhody. ‘Úspešným’ výsledkom požitia mifepristónu je mŕtve dieťa a možným vedľajším účinkom je zranená alebo mŕtva žena,” napísali signatári v liste doručenom vtedajšiemu komisárovi FDA Stephenovi Hahnovi.

“Je veľkou nespravodlivosťou, že FDA pred 20 rokmi za vlády Billa Clintona schválila mifepristón na distribúciu v USA, a je už 20 rokov po tom, čo naši zvolení a vymenovaní federálni predstavitelia prijali potrebné opatrenia na zákaz tohto katastrofálneho lieku na území USA. Zastavte zabíjanie. Zakážte tento liek.

Signatári zahŕňajú vedenie American College of Pediatricians, American Association of Pro-Life Obstetricians and Gynecologists, Live Action, Students for Life of America, Samaritan’s Purse a Susan B. Anthony List.