Screenshot-2023-03-23-110736-e1679569986175-810x500.png

DeSantis predpovedá, že "veľmi, veľmi extrémna" iniciatíva za potraty na Floride "zlyhá

13
Kultúra života
  • DeSantis očakáva, že voliči v novembri odmietnu extrémnu novelu zákona o potratoch.
  • Voliči majú skepsu voči nejasným dodatkom a mätúcim formuláciám volebných iniciatív.
  • Najvyšší súd umožnil hlasovanie o pro-potratovej novele, ktorá vyžaduje podporu 60 percent.
  • Pro-liferom sa v minulosti nedarilo pri volebných iniciatívach, potrebujú nové stratégie ochrany života.

Gubernátor Floridy Ron DeSantis uviedol, že očakáva, že voliči v novembri tohto roku v slnečnom štáte odmietnu novelu zákona o potratoch, ktorú nazval "veľmi, veľmi extrémnym" návrhom v kalifornskom štýle.

“Keď voliči zistia, aké radikálne sú obidva tieto návrhy,”neuspejú,” povedal DeSantis a poukázal aj na dodatok o legalizácii rekreačnej marihuany. “Sú veľmi, veľmi extrémne.”

“Myslím si, že keď to voliči vidia ­– a myslím si, že floridskí voliči za posledných, viete, štyri alebo päť (volebných) cyklov vyvinuli skepsu voči týmto dodatkom vo všeobecnosti, pretože sú’vždy napísané spôsobom, ktorý je mätúci,” povedal. “Nemusíte nutne vedieť, aký bude zámer’. Preto si myslím, že určitá časť voličov je predvolená hlasovať proti takýmto veciam, ktoré stoja desiatky miliónov dolárov, aby sa dostali na hlasovanie, takže niekto to zaplatí a niekto z toho bude mať prospech.”

DeSantis tiež povedal o volebnej iniciatíve o rekreačnej marihuane: “V každej časti Floridy, nielen na južnej Floride, vidím obchody s marihuanou … ale naozaj musíme robiť viac? S tým? Chceme mať v našich komunitách viac marihuany? Nemyslím si, že to’dopadne dobre, ale je to veľmi, veľmi široká novela.” Štát v roku 2016 hlasoval za lekársku marihuanu.

Čítajte: Najvyšší súd Floridy umožňuje v novembri hlasovať o extrémnej pro-potratovej novele

Najvyšší súd Floridy v pondelok rozhodol, že navrhovaný ústavný dodatok, ktorý by v skutočnosti vytvoril “právo” na potrat na požiadanie, môže byť zaradený do hlasovania. Na jeho úspech je potrebná podpora 60 percent voličov. Floridský najvyšší súd tiež rozhodol, že v ústave štátu nie je zakotvené “právo” na súkromie, čím umožnil, aby vstúpili do platnosti zákony štátu obmedzujúce potraty v 15. a 6. týždni.

Pro-liferom sa v minulosti pri volebných iniciatívach príliš nedarilo. Od roku 2022 sa pro-liferom nepodarilo ani prijať pro-life dodatky, ani zastaviť pro-potratové dodatky v Kalifornii, Kentucky, Michigane, Montane, VermonteOhiu, čo vyvolalo veľa rozhovorov medzi zástancami života o potrebe vypracovať nové stratégie na ochranu života pri volebných urnách.

Potreba 60 percent na prijatie pro-potratového dodatku je vyššia, ako vyžadovali volebné iniciatívy v Ohiu alebo Michigane.

PREČÍTAJTE SI: Floridská univerzita ukončuje pracovný pomer so všetkými zamestnancami DEI, aby dodržala zákon podpísaný DeSantisom