Windsor-police-810x500.png

Ontarijský policajt žiada o preskúmanie obvinenia z "nevhodného správania" za 50-dolárový dar pre Freedom Convoy

9
Kultúra života
  • Kanadský policajt bol potrestaný za darovanie 50 dolárov Konvoju slobody v Ottawe.
  • Informácie o darcoch boli sprístupnené nezákonne a použité na odsúdenie policajta.
  • Premiér Trudeau použil zákon o mimoriadnych situáciách na zastavenie protestu Freedom Convoy.
  • Trudeau znevážil neočkovaných Kanaďanov a odvolal zákon po odstránení protestujúcich.

Občania USA: Kanadský policajt požiadal o preskúmanie svojho obvinenia z “priestupku” za to, že daroval 50 dolárov konvoju slobody v roku 2022.

Podľa tlačovej správy Centra pre spravodlivosť a ústavné slobody (Justice Centre for Constitutional Freedoms - JCCF) z 3. apríla konstábl Michael Brisco z policajnej služby vo Windsore požiadal, aby divízny súd v Ontáriu v Toronte preskúmal rozhodnutie o jeho potrestaní za 50-dolárový dar pre Freedom Convoy.

“Bolo poľutovaniahodné, že súkromné informácie o darcoch boli sprístupnené nezákonne,”uviedol Briscov”právnik Darren Leung.

“Je poburujúce, že provinčná polícia provincie Ontario získala tieto informácie, aby pomohla pri prenasledovaní policajtov, ktorí využívali svoje právo na slobodu prejavu,” pokračoval.

“Dôkazy použité na odsúdenie konstábla Brisca sa rovnali iba názorom ľudí, ktorým sa nepáčila správa,” dodal Leung. “Dúfame, že Divízny súd uvidí, že celé odsúdenie bolo neopodstatnené.”

Briscov’právny boj sa začal v roku 2022 po tom, ako daroval 50 dolárov na Konvoj slobody, v rámci ktorého sa tisíce Kanaďanov zhromaždili v centre Ottawy, aby vyzvali na ukončenie nariadení COVID a povinného očkovania.

Brisco 7. februára 2022 daroval na účet GiveSendGo Konvoja slobody’. V tom čase bol na neplatenom voľne po tom, čo sa rozhodol nedodržiavať vtedy platné pravidlá povinného očkovania COVID-19.

Súdny príkaz však účet GiveSendGo zmrazil, čím zabránil tomu, aby sa dar dostal do Freedom Convoy. Krátko na to bola webová stránka GiveSendGo’hacknutá a súkromné informácie darcov’unikli na verejnosť.

Po zverejnení Briscovho’mena bol odsúdený za diskreditujúce správanie podľa zákona o policajných službách (PSA).

Briscov’právnik Shane Miles tvrdil, že policajt sa v čase darcovstva nepovažoval za policajta, pretože bol na neplatenom voľne.

Rozhodca však uviedol, že Brisco nebol prepustený a v čase darcovstva pre Freedom Convoy bol stále policajtom.

V máji 2023 bol Brisco odsúdený na odpracovanie 80 neplatených hodín ako trest za jeho dar na pokojný protest.

Od vydania rozsudku však sudca federálneho súdu Richard Mosley rozhodol že prijatie zákona o mimoriadnych situáciách (Emergency Act - EA) na ukončenie konvoja slobody porušilo Chartu práv a slobôd.

Podľa rozhodnutia má byť EA vyhradený ako posledná možnosť, ak všetky ostatné prostriedky zlyhajú. Nemožno ju uplatniť, ak neboli vyčerpané všetky ostatné opatrenia.

Krátko na to premiér Justin Trudeau oznámil, že sa proti rozsudku odvolá. Je pozoruhodné, že na Federálnom odvolacom súde, kam prípad teraz smeruje, bolo 10 z 15 sudcov vymenovaných Trudeauom.

Dňa 14. februára 2022 bol prijatý EA, aby sa zastavil protest Freedom Convoy v Ottawe, na ktorom sa zúčastnili tisíce Kanaďanov požadujúcich ukončenie mandátov COVID stanovaním pred parlamentom.

Medzi opatreniami prijatými na základe EA bolo aj zmrazenie bankových účtov Kanaďanov, ktorí prispeli na protest.

Trudeau odvolal EA 23. februára po tom, ako boli protestujúci odstránení. V tom čase sa  sedem z desiatich kanadských provincií postavilo proti tomu, aby Trudeau použil EA.

Trudeau znevážil neočkovaných Kanaďanov, keď povedal, že títo oponujúci jeho opatreniam boli “malou, okrajovou menšinou”, ktorá zastáva “neprijateľné názory” a nereprezentujú “názory Kanaďanov, ktorí tu boli jeden pre druhého.”

Občania USA: Žiadajte, aby Kongres vyšetril prudko rastúcu mieru nadbytočnej úmrtnosti