shutterstock_464789666-810x500.jpg

Súd v Indiane rozhodol, že takmer úplný zákaz potratov musí mať "náboženskú" výnimku, štát sa chce odvolať

18
Kultúra smrti
  • Súd potvrdil náboženskú výnimku zo zákazu interrupcií v Indiane.
  • Žaloba tvrdí, že zákaz interrupcií je v rozpore s náboženským presvedčením.
  • Skupiny podporujúce potraty často zneužívajú náboženské ospravedlnenia potratov.
  • Indiana sa odvolá proti rozhodnutiu súdu a bude bojovať za ochranu nenarodených.

Trojčlenný senát odvolacieho súdu v Indiane jednomyseľne potvrdil rozhodnutie súdu nižšej inštancie, podľa ktorého štátny zákon vyžaduje náboženskú výnimku zo zákazu väčšiny interrupcií, hoci sa očakáva, že pred nadobudnutím účinnosti tohto rozhodnutia bude podané odvolanie na Najvyšší súd štátu Indiana.

Asssociated Press uvádza, že v roku 2022 ľavicová Americká únia občianskych slobôd (ACLU) a skupina Hoosier Jews for Choice zažalovali štát kvôli zákazu, pričom tvrdili, že pre “mnohých Hoosiers je možnosť podstúpiť interrupciu nevyhnutná na základe úprimného náboženského presvedčenia” a paradoxne sa odvolávali na zákon Indiany o obnove náboženskej slobody z roku 2015, ktorý podporovali republikáni a nad ktorým jasali konzervatívci.

Žaloba tvrdí, že zákaz interrupcií je v rozpore so žalobcami’ výkladom židovského učenia, podľa ktorého “plod nadobúda status živej osoby” a “nevyhnutnosťou chrániť život a fyzické a duševné zdravie matky pred pôrodom, keďže plod ešte nie je považovaný za osobu”, okrem iného aj s výkladom iných náboženstiev, ktoré sú za interrupcie. Súd nižšej inštancie sa minulý rok postavil na stranu žalobcov.

Čítajte: Abortionist-turned pro-life-doctor affirms killing a baby is ‘never necessary’ to save the mother’life

Štvrtok’rozhodnutie súhlasilo so žalobcami, že zničenie nenarodeného dieťaťa môže byť za určitých okolností “ich výkonom náboženstva” a že “ich sexuálny a reprodukčný život bude aj naďalej obmedzovaný bez súdneho príkazu.”

“Dnešné”rozhodnutie súdu je nesprávne rozhodnuté,” odpovedal prezident organizácie Indiana Right to Life Mike Fichter. “Najvyšší súd Indiany už rozhodol, že štát má naliehavý záujem chrániť nenarodený život a nový zákon o obmedzení potratov v Indiane“to robí tým, že znižuje počet potratov v Indiane na najnižšiu úroveň za posledných päť desaťročí. Sme presvedčení, že Indiana zvíťazí nad akýmikoľvek tvrdeniami, že potrat — úmyselné ukončenie nevinného a bezmocného ľudského života — je náboženskou slobodou.”

V skutočnosti, zatiaľ čo skupiny podporujúce potraty, ktoré údajne zastupujú rôzne vierovyznania dlhodobo presadzujú údajné “náboženské” ospravedlnenia potratov, viaceré pasáže Písma, ktoré sú spoločné kresťanstvu a judaizmu – medzi nimi aj prikázanie “nezabiješ” a upozornenie, že “ruky, ktoré prelievajú nevinnú krv” sú “Bohu odporné” – jednoznačne zakazujú zabíjanie nevinných ľudí, čo je kategória, do ktorej biológia stanovuje, že predčasne narodené deti patria.

Ortodoxný rabín Jehuda Levin z New Yorku má rozhodne odsúdil tvrdenia, že judaizmus je za potraty, ako “rúhanie” a “dvojtvárnosť.”

Predtým pre LifeSiteNews vysvetlil, že staroveký rabín Jišmael a jeho rabínski kolegovia vysvetľovali, že v pôvodnej hebrejčine, keď “predpona ‘ba’ predchádza nejakému slovu, znamená to ‘vnútri,’ povedzme. Takže [hlbší výklad by znel] ‘Kto preleje krv človeka vnútri človeka, jeho krv bude preliata.’”

“[Teda tá istá veta], ktorá zakazuje vraždu a stanovuje trest, trest smrti za vraždu, obsahuje v sebe zákaz, zákaz fetišizmu. Inými slovami, obidve sú odvodené z toho istého zdroja, ktorý jasne poukazuje na závažnosť feticidy. Preto je pre nich ignorovanie tejto skutočnosti naozaj nehorázne,” povedal. “A niektoré z našich najväčších rabínskych zdrojov hovoria o predchodcovi zákazu potratov ako o odvodení z prikázania dekalógu, ‘Nezabiješ.’”

“Kresťania a židia podporujúci potraty” sa bežne odvolávajú na Exodus 21, 22 - 25 a Numeri 5, 11 - 31 ako na ospravedlnenie potratov; pro-life skupina Abort73 vysvetľuje v detailne ako sú tieto výklady mylné.

Indiana Republican Attorney General Todd Rokita uvedol, že štát sa proti rozhodnutiu súdu’odvolá.

“Život tu v Indiane stále víťazí,”povedal. “Včerajšie rozhodnutie o súdnom príkaze’sa týka len štyroch osôb a jednej organizácie uvedených v žalobe. ACLU má však pravdu v jednej veci – tento prípad sa zďaleka neskončil a Hoosiers vedia, že naša kancelária bude vždy bojovať za ochranu nenarodených.”