rfk-jr-810x500.jpg

RFK Jr. povedal, že v prípade zvolenia za prezidenta by uzákonil celoštátne "právo" na potrat

28
Kultúra smrti
  • Robert F. Kennedy Jr. podpíše federálny zákon o práve na potrat.
  • Kennedy sa stal nezávislým prezidentským kandidátom po primárkach demokratov.
  • Kennedy podporuje právo žien na voľbu v otázke potratov.
  • Kennedyho kandidatúra ovplyvní volebné preteky medzi Bidenom a Trumpom.

Demokratický environmentálny aktivista, ktorý sa stal nezávislým prezidentským kandidátom, Robert F. Kennedy Jr. vo štvrtok potvrdil, že podpíše federálny zákon kodifikujúci celonárodné právo na potrat, čím pripomenul zástancom života, ktorí o ňom uvažujú, koľko toho má stále spoločného so svojou bývalou stranou.

Kennedy, synovec zosnulého prezidenta Johna F. Kennedyho a syn zosnulého generálneho prokurátora Roberta Kennedyho, v apríli minulého roka oznámil, že bude kandidovať v primárkach demokratov proti súčasnému prezidentovi Joeovi Bidenovi, čím sa predstavil ako vyzývateľ ortodoxie oboch strán. Po mesiacoch tvrdenia, že vedenie strany zmanipulovalo primárky v jeho neprospech, však Kennedy v októbri oznámil, že prechádza na nezávislú kandidatúru.

Vo štvrtok Kennedy vystúpil v rozhlasovej relácii KSRM “The Talk of the Kenai” na rozsiahlej diskusii s moderátorom Bobom Birdom. Počas rozhovoru (34:30 až 37:40 minúty “Talk’s” “Thursday Hour 1” audio segmentu na tomto odkaze) sa Bird opýtal, či by “vetoval alebo podpísal obnovenie rozsudku Roe versus Wade ako federálneho zákonného práva.” 

Pred odpoveďou sa kandidát pustil do dlhého monológu o tom, že je proti zákazu potratov, ale chce znížiť výdavky spojené s tehotenstvom, aby sa znížil výskyt potratov.

“Tu“je môj postoj, Bob, a viem, že v tomto“som iný ako ty. Pochádzam z rodiny, ktorá bola, prešla od pro-life k pro-choice,”povedal. “A tak som vyrastal s rodinnými príslušníkmi, ktorých mám rád, s ktorými sa rozprávam, ktorých rešpektujem, ktorí to necítili tak, ako to je”počas celého života som chodil tam a späť. Posledných pätnásť rokov som bol’premiérovým obhajcom v krajine za lekársku slobodu a za telesnú autonómiu. Takže si nemyslím, že vláda alebo akýkoľvek vládny byrokrat by mal mať možnosť hovoriť ľuďom, čo majú robiť so svojím telom.

“”Teraz si zároveň myslím, že každý potrat je tragédia. A myslím si, že ako národ by sme nemali mať politiku, ktorá núti ženy k jedinej voľbe, ktorú máme teraz, a to je potrat,”pokračoval Kennedy. “Ak majú dieťa, chcem zabezpečiť, aby sa ženy, najmä ženy—žiadna žena v Amerike nerozhodla ukončiť tehotenstvo, pretože nemá peniaze na výchovu tohto dieťaťa. A my dávame všetky tieto peniaze, viete, 85 percent potratov v našej krajine je medzi černošskými ženami. Kliniky pre liečbu neplodnosti sú v bielych štvrtiach, potratové kliniky sú v čiernych štvrtiach. A mňa veľmi ovplyvnila žena, ktorá sa volá Angela Stanton-Kingová, je súčasťou rozšírenej rodiny Martina Luthera Kinga a na tejto problematike pracuje už mnoho rokov. Má dom s názvom Angie’s House, ktorý sa stará o mladé matky, ktoré sú nasmerované na potrat, pretože si nemohli dovoliť svoje deti, a poskytuje služby, aby tieto mladé matky mohli priviesť tieto deti na svet.”

Pták sa vmiešal do zopakovania pôvodnej otázky, na ktorú Kennedy odpovedal: “Podpísal by som federálny zákon, ktorý by ženám zaručil právo na výber. Myslím si, že ženy by mali mať možnosť voľby. Nemyslím si, že by o tom mala rozhodovať vláda.”

Kým zostanú určité nejasnosti v detailoch–t.j, či by rozlišoval medzi návrhom zákona, ktorý by štátom umožnil ešte prijať niektoré pro-life opatrenia, alebo niečo podobné ako tzv Ženy’s Health Protection Act, ktorý by išiel ďaleko za rámec Roeovej a znemožnil by štátom prijať prakticky akékoľvek pro-life zákony–odpoveď dáva Kennedyho do súladu s Bidenovým’výzvy na federálnu kodifikáciu Roe a formulácie Demokratickej strany’bezpečné, legálne a zriedkavé” z 90. rokov a začiatku roka 2000.

Kennedy v auguste počas rozhovoru s reportérom NBC News na štátnom veľtrhu v Iowe naznačil, že by obmedzil legálne potraty na prvé tri mesiace tehotenstva, ale o niekoľko hodín neskôr vydal vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že zle počul otázku a v skutočnosti verí, že potraty sú “že žena má vždy právo sa rozhodnúť. Nepodporuje legislatívu zakazujúcu potraty.” Aj predtým sa viackrát vyjadril za potraty.

Rozhovor prichádza len niekoľko dní po tom, čo Kennedy menoval za svoju protikandidátku ľavicovú darkyňu Nicole Shanahan, ktorá vyvolalhlasný sklamanie od mnohých, ktorí mu predtým vyjadrovali rôznu mieru sympatií a podpory a očakávali kandidáta, ktorý by sa menej zhodoval s konvenčnou politikou demokratov. Iní reagovali tvrdením, že výber nemal byť prekvapujúci vzhľadom na rôzne ľavicové pozícieKennedyho zachováva, napriek tomu, že si získal pochvalu pravice za svoj odpor voči vakcínam a mandátom COVID-19.

Biden kandiduje na základe svojej absolutistickej pro-potratovej minulosti. Predpokladaný republikánsky kandidát, bývalý prezident Donald Trump, kandiduje na základe pro-life záznamov svojej administratívy a zároveň naznačuje, že má záujem nájsť nový národný kompromis v tejto otázke.

V prieskumoch verejnej mienky momentálne vedie Trump pred Bidenom, hoci voličov aj povedia, že odsúdenie v rôznych prebiehajúcich právnych sporoch Trumpa’by znížilo pravdepodobnosť, že ho podporia. Avšak vážne obavy demokratov z Bidenovho’veku a duševného zdravia a hlboká nespokojnosť s jeho pracovnými výsledkami dávajú súčasnému prezidentovi porovnateľné volebné výzvy.

Ako ovplyvní Kennedy’ská kandidatúra preteky, je už dlho predmetom špekulácií, keďže oslovuje jednak demokratov, ktorí chcú mentálne schopnejšieho a zdanlivo menej extrémneho liberála, jednak republikánov, ktorí uprednostňujú jeho COVID postoje pred Trump’record na téma.

V súčasnosti podľa uvedených prieskumov Kennedy získava približne rovnaký počet hlasov od oboch hlavných kandidátov, takže Trump má tesný náskok. Ale vzhľadom na to, ako tesný výsledok voľby mnohí predpovedajú, pretrvávajú obavy, ako by aj malí prebehlíci mohli ovplyvniť výsledok.