Shutterstock_2112109262-810x500.jpg

Dublinské letisko po protestoch verejnosti váhalo so zrušením každoročného "požehnania lietadiel

14
Neutral
  • Dublinské letisko prehodnocuje tradíciu požehnania lietadiel.
  • Rituál požehnania lietadiel sa konal každý rok na Vianoce.
  • Žiadosť ateistu viedla k zrušeniu požehnania lietadiel.
  • Letisko plánuje obnoviť tradičné vianočné požehnanie lietadiel.

Najrušnejšie írske letisko prehodnocuje svoje každoročné “požehnanie lietadiel”, ktoré sa koná od roku 1947. 

Letisko Dublin ročne prepraví v priemere okolo 30 miliónov cestujúcich. Bolo založené v roku 1940 a na jeho území sa nachádza katolícky kostol Panny Márie Kráľovnej nebies, ktorý bol otvorený v roku 1964. K dispozícii je aj “modlitebňa pre viaceré náboženstvá”.

Zprávy írskych spravodajských médií na sociálnych sieťach zo začiatku tohto týždňa uvádzali, že dublinské letisko zrušilo rituál požehnania lietadiel, ktorý sa koná každý rok na Vianoce, keď je letisko pre cestujúcich zatvorené. Páter Des Doyle je jeho kaplánom od roku 2008 a naposledy požehnal lietadlá v decembri 2023. 

Konzervatívny výstup Gript.com informoval, že letisko dostalo žiadosť od Johna Hamilla, známeho ateistického provokatéra v krajine, o vykonanie “nenáboženského” požehnania. Redaktor Griptu John McGuirk povedalna X, že Hamillov’list podnietil letisko, aby vykonalo “revíziu” svojich bezpečnostných protokolov, ktorá viedla k zrušeniu požehnania. Predtým preň otec Doyle chodil po letiskovej ploche. Tím sociálnych médií letiska’odpovedal McGuirkovi na X, pričom jeho tvrdenie spochybnil. 

“Pre upresnenie, rozhodnutie nemalo nič spoločné s ‘laickým aktivistom, ktorý žiadal o právo usporiadať nenáboženské požehnanie.’Je to dôsledok zmien bezpečnostných protokolov týkajúcich sa prístupu do letiskovej časti,” napísali. 

Hamill však v príspevku X uviedol, že skutočne požiadal o “nenáboženské požehnanie” a že letisko následne oznámilo, že “všetky takéto požehnania sa rušia”. Potom, po zverejnení správy Gript’s, sa katolíci sťažovali a letisko uviedlo, že svoju politiku prehodnocuje. 

LifeSiteNews oslovil dublinské letisko so žiadosťou o komentár. Hovorca DAA, prevádzkovateľa letiska, poskytol nasledujúce vyhlásenie:  

Vzhľadom na nedávne zmeny bezpečnostných protokolov je teraz prístup do letiskovej časti obmedzený len na prevádzku letiska. Z tohto dôvodu už nie je možné umožniť vykonávanie neprevádzkových činností v prevádzkovom priestore letiska. V súčasnosti pracujeme na novom prístupe k umožneniu tradičného vianočného požehnania lietadiel na dublinskom letisku. 

Michael Collins je poslancom írskeho parlamentu, ktorý zastupuje juhozápadný Cork. Ten povedalGriptu, že je “sklamaný” z pôvodného rozhodnutia a že požehnanie lietadiel “je dôležitou tradíciou”, ktorá by mala pokračovať. 

Aer Lingus je vlajkovou leteckou spoločnosťou írskej vlády. Každoročné požehnanie sa pôvodne konalo každé leto len pre lietadlá spoločnosti’ktoré sú pomenované po svätých. V roku 1967 sa presunul na Vianoce. Začiatkom 60. rokov bol vydaný minidokumentárny film vysvetľujúci jedinečnosť požehnania.  

Obyvateľstvo Írska je približne zo 70 percent katolícke. V roku 1920 pápež Benedikt XV. vymenoval Pannu Máriu Loretánsku za patrónku letectva.