de-donatis-810x500.jpg

Pápež František odvolal kardinála vikára, pomocného biskupa Ríma údajne pre napätie a kauzu Rupnik

78
Neutral
  • Pápež František odvolal kardinála De Donatisa a biskupa Libanoriho.
  • De Donatis sa stal apoštolským penitenciárom, Libanori sa stal pápežovým asesorom.
  • De Donatis bol spojený s kauzou otca Rupnika a kontroverznými rozhodnutiami.
  • Vzťahy medzi pápežom a kardinálmi boli napätejšie, František nevymenoval nových kardinálov.

Pápež František odvolal rímskeho kardinála vikára a jedného z pomocných biskupov mesta v kroku, ktorý je pravdepodobne spôsobený osobnými konfliktami a námietkami voči pápežovmu postupu v kauze otca Marka Rupnika. 

Pápež František prijal rezignáciu kardinála Angela De Donatisa na post rímskeho kardinála vikára a stal sa apoštolským penitenciárom, čo oznámil 6. apríla v bulletine Tlačovej kancelárie Svätej stolice.

Toto bolo oznámené spolu s rezignáciou jedného z rímskych pomocných biskupov, biskupa Danieleho Libanoriho, ktorý sa teraz presúva na miesto pápežovho asesora pre zasvätený život.

Na rezignačnom zozname nebol uvedený, ale de facto bol doň zaradený na základe De Donatisovho’vymenovania, 79-ročný kardinál Mauro Piacenza, ktorý viedol vatikánsku’apoštolskú penitenciáriu od septembra 2013 a bol štylizovaný ako “jedna z prvých slávnych obetí” Františkovho pontifikátu po tom, ako bol niekoľko mesiacov po Františkovom nástupe do úradu pápeža odvolaný z funkcie prefekta Kongregácie pre klérus. Dôchodok by mal dostať ešte tento rok, po dovŕšení 80. narodenín.

Talianska stránka Messa in Latino (MiL) predpovedal okamžité oznámenie v piatok, pričom dobre podložené fámy boli v cirkulácii už niekoľko týždňov.

Odchádzajúci rímsky biskupský vikár

De Donatis bol v roku 2015 vymenovaný za jedného z viacerých pomocných biskupov Ríma’a následne ho pápež v roku 2017 povýšil na kardinála vikára diecézy. Talian bol vymenovaný za kardinála v júni 2018.

Bol to práve De Donatis, kto oznámil 12. marca 2020, že všetky katolícke kostoly v Ríme budú v súvislosti s COVID-19 zatvorené. Toto rozhodnutie bolo na druhý deň zrušené a farské kostoly a misijné sídla boli opäť otvorené pre súkromné modlitby a pobožnosti. De Donatis povedal, že rozhodnutie bolo prijaté až “po konzultácii s naším biskupom, pápežom Františkom.”

De Donatis tiež dohliadal na realizáciu pápežových’prísnych obmedzení tradičnej omše v Rímskej diecéze v roku 2021. Kardinál napísal kňazom, že v rámci “prejavu živej pastoračnej lásky” zakazuje “Rímsky rituál a iné liturgické knihy starobylého obradu pre slávenie sviatostí a sviatostných obradov (napr, Rituál na zmierenie kajúcnikov podľa antickej formy).”

Sedemdesiatročný kardinál sa v posledných rokoch dostal do väčšieho medzinárodného povedomia a pozornosti, pravdepodobne najmä vďaka kauze zneucteného bývalého jezuitu pátra Marka Rupnika, ktorý sídli v rímskom centre Aletti.

Prípad Rupnik, ako o tom rozsiahlo informoval portál LifeSiteNews a, bol po celý čas poznačený údajným zatajovaním a nečinnosťou, pričom František bol obvinený, že sa priamo podieľal na ochrane údajného kňaza, ktorý sériovo zneužíval. Hoci to František poprel, v jedinom prípade, keď sa ho na to novinár spýtal, obvinenia pokračovali. 

ČÍTAJTE: Odsúdený páter František sa stal obeťou trestného činu zneužívania. Rupnik naďalej žije vo svojom rímskom umeleckom centre, kde dochádzalo k údajnému zneužívaniu

Rupnik – sídlil v rímskom umeleckom centre, hoci až do svojho vylúčenia v roku 2023 bol pod autoritou svojho jezuitského rádu – dlhé roky sa mu dostávalo nepretržitej podpory zo strany Rímskej diecézy, a to tak v jeho umeleckej tvorbe, ako aj v jeho osobe. De Donatis bol opísaný ako “dobrý priateľ” rupnika, Il Messagero’s rešpektovaným vatikánskym korešpondentom. 

Ale po tom, ako sa škandál v decembri 2022 stal verejným a medzinárodným, De Donatis 23. decembra 2022 vydal vyhlásenie, v ktorom – okrem iných poznámok označených ako “od nepravdepodobných, cez nedôveryhodné až po takmer určite nepravdivé” – akoby odvádzal zodpovednosť za Rupnikovo’zvýhodňovanie na Františka. 

Vyjadrenie bolo opísané ako konštatovanie v “kuriálnom”móde“že pápež František v tomto prípade rozhoduje a že pápež František kryje otcovi Rupnikovi’chrbát.”

František bol viacerými dobre informovanými zdrojmi pre MiL a Il Messagero obvinený z toho, že priamo zasiahol do zrušenia Rupnikovej’automatickej exkomunikácie. 

Vzťahy medzi pápežom a jeho kardinálskym vikárom sú už nejaký čas čoraz napätejšie, pričom sa zdalo, že František De Donatisa odstrčil tým, že kardinála nezaradil na pápežskú návštevu duchovných v Ríme. 

V posledných dňoch sa dokonca objavili čerstvé správy, ktoré sa zdajú naznačovať, že De Donatis sa zapojil do očierňujúcich diskusií o pápežovi, ktoré následne Františkovi oznámili niektorí kardinálovi’zamestnanci.

Biskup Libanori: vyšetrovateľ Rupnika

Sedemdesiatročný taliansky biskup vstúpil k jezuitom v roku 1991 a od svojho vymenovania v novembri 2017 je jedným z pomocných rímskych’kňazov.

Libanori trochu oponoval rozhodnutiu zatvoriť rímske kostoly v COVID-19, hoci sa pýtal, či protesty “proti zatváraniu kostolov oživuje viera, alebo nie skôr religiozita, ktorú treba očistiť.”

Znovu sa Libanori’zviditeľnil najmä vďaka svojej nedávnej účasti v kauze Rupnik. 

MiL 5. apríla napísal, že “opakujúce sa fámy hovoria o tom, že odvolanie [Libanoriho z funkcie pomocného duchovného] súvisí s kauzou Rupnik, v ktorej Libanori vždy obhajoval zneužívané ženy a mal by sa dostať do stretu s veľkým obhajcom bývalého slovinského jezuitu, pápežom Františkom.”

Práve Libanori viedol v roku 2021 na podnet Kongregácie pre náuku viery (CDF) cirkevné konanie proti Rupnikovej. To viedlo k tomu, že Rupnikovi’nadriadený uložil nové obmedzenia voči kňazovi: počas tohto obdobia prípad ešte stále neprenikol do verejnej sféry. 

Však napriek vyšetrovaniu zistil, že existuje “prípad, za ktorý sa treba zodpovedať” a odporučil “trestný proces,” o niekoľko mesiacov neskôr CDF prípad zastavila s odvolaním sa na premlčanie.  

Dňa 19. decembra 2022   niekoľko týždňov po zverejnení Rupnikovho škandálu  vyšlo najavo, že Libanori napísal kňazom list, v ktorom ich informoval, že obvinenia zo sériového zneužívania vo viacerých formách voči Rupnikovi sú pravdivé.

Vo februári 2023 interview, Libanori len zvýšil počet nezodpovedaných otázok okolo prípadu, keď uviedol, že nemá “žiadne informácie”, ktoré by mohol poskytnúť, prečo CDF konala tak, ako konala. Na otázku, ako si vysvetľuje “závery CDF”Libanori odpovedal: “Nemám žiadne informácie, aby som mohol odpovedať na vašu otázku, a už vôbec nie, aby som mohol vynášať súdy. Viem, čo uviedli noviny, pokiaľ boli schopné zrekonštruovať prípad pomocou autentických dokumentov.”

Komentujúc Rupnika, Libanori uviedol: 

Ako je možné, že v priebehu takmer tridsiatich rokov nikto nikdy nemal pochybnosti o učení, ktoré hlásal a ktoré podľa niektorých mrazivých svedectiev slúžilo na legitimizáciu správania, ktoré sa mu pripisuje? Skutočne sa stretávame so zmesou spirituality, mystiky a deviantnej sexuality, ktorá je bohužiaľ prítomná v skupinách a hnutiach s účasťou známych osôb.

V júni 2023 bola spoluzakladateľka Rupnikovej’komunity Loyola a bývalá Rupnikova dôverníčka s. Ivanka Hosta v tichosti potrestaná Libanori. Bola odvolaná z funkcie vedúcej komunity, obvinená biskupom-vyšetrovateľom z “vykonávania štýlu vlády poškodzujúceho dôstojnosť a práva každého z rehoľníkov, ktorí tvoria komunitu.”

Hosta bol obvinený z napomáhania Rupnikovmu’zneužívaniu a údajné Rupnikove obete z komunity Loyola písali 19. septembra minulého roka, že “obete zneužitia moci Ivanky Hosta’(ktorá 30 rokov kryla Rupnikove’ohavné činy a duchovne zotročovala tých, ktorí sa postavili proti jeho plánom pomsty) už viac ako rok čakajú na definitívnu, jasnú, materskú odpoveď. Dočkali sa však len mlčania.

Pápež František nevymenoval nového kardinála - vikára Ríma ani náhradu za Libanoriho.