canadian_elections-810x500.jpg

Kanadskí volební úradníci boli kritizovaní za nedostatočné zameranie na Čínu, stíhanie Rebel News

10
Neutral
  • Federálni monitori priznali zasahovanie Číny do volieb a prenasledovanie Rebel News.
  • Volebný zákon je zložitý, vyžaduje registráciu tretích strán a obmedzuje výdavky.
  • Rebel News dostal pokutu za propagáciu knihy počas volieb, konzervatívci kritizujú nerovnosť vo vyšetrovaní.
  • Vyšetrovanie zahraničného zasahovania do kanadských volieb vedie sudkyňa Hogueová, svedkovia vrátane Trudeaua.

Monitori federálnych volieb v Kanade priznali, že napriek stovkám sťažností, v ktorých sa tvrdí, že do posledných dvoch federálnych volieb zasahujú agenti komunistickej Číny, vynaložili obrovské prostriedky na štvorročnú naháňačku proti Rebel News za to, že počas volieb v roku 2019 umiestnili na trávnik tabule propagujúce knihu kritizujúcu premiéra Justina Trudeaua.  

Toto priznanie urobila začiatkom tohto týždňa komisárka pre voľby Caroline Simardová počas verejného vyšetrovania, ktoré sa koná s cieľom vyšetriť údajné zasahovanie do posledných dvoch federálnych volieb v Kanade zo strany agentov Komunistickej strany Číny (KS Číny), oficiálne nazvaného Komisia pre zahraničné zasahovanie.

Mylène Gigou, ktorý pôsobí ako starší riaditeľ pre presadzovanie práva v Úrade volebného komisára, vypovedal, že “kanadský volebný zákon je mimoriadne, mimoriadne zložitý,” a dodal, že všetci “pracujú v malom tíme, kde veľmi úzko spolupracujeme s právnymi poradcami.” 

Nando de Luca, právny zástupca Konzervatívnej strany, sa opýtal, či je spravodlivé povedať, “že na vyšetrovanie porušení Volebného zákona domácimi subjektmi vyčlenil úrad oveľa väčšie zdroje a strávil oveľa viac času pri svojich činnostiach v oblasti presadzovania práva ako v súvislosti s údajnými porušeniami zákona zahraničnými subjektmi?”  

“Je ťažké odpovedať na takéto otázky,” odpovedal Simard. 

V júni 2019 federálna vláda novelizovala kanadský Zákon o voľbách. Pravidlá vyžadujú, aby tretie strany, vrátane neziskových skupín, sa zaregistrovali u Elections Canada, ak vynaložia viac ako 500 USD na akýkoľvek druh “politickej reklamy.” To zahŕňa akékoľvek výdavky, ktoré podporujú postoje zaujaté počas volebných kampaní v súvislosti s otázkami verejnej politiky. Nový Volebný zákon stanovuje aj limity výdavkov na volebnú reklamu tretích strán. 

Počas kanadských federálnych volieb na jeseň 2019 šéf Rebel News Ezra Levant Levant propagoval svoju knihu Libranos: Čo vám médiá nepovedia o korupcii Justina Trudeaua, prostredníctvom plagátov, tabúľ na trávnikoch, bilbordov a iných metód.Akkoľvek Volebný zákon povoľuje propagáciu kníh, komisár rozhodol, že trávnaté tabule neboli typickou propagáciou a keďže Levant nebol “registrovaný” ako aktér kampane, jeho konanie bolo porušením pravidiel.

V dôsledku toho komisár Levantovi udelil pokutu 3 000 USD, pričom toto rozhodnutie bolo v decembri minulého roka potvrdil federálny sudca

Konzervatívci sa pýtajú, prečo federáli použili obrovské zdroje na zameranie sa na Rebel News 

Počas verejného vyšetrovania tento týždeň sa de Luca pýtal, prečo volebný komisár išiel tak dôrazne po Rebel News, zatiaľ čo zároveň obrovské množstvo sťažností týkajúcich sa zásahov KSČ zostalo nevyšetrené.  

“Hovoríme o období dlhšom ako štyri roky, počas ktorých Úrad komisára pre voľby venoval výdavky a zdroje tomuto jednému konkrétnemu prípadu porušenia Zákona o voľbách,” povedal de Luca. 

V súčasnosti už penzionovaný komisár pre voľby Yves Côté, ktorý bol tým, kto dal zelenú stíhaniu Rebel News, povedal: “Nemám na to konkrétne spomienky.”

“Súvislosť so zahraničným zasahovaním mi zatiaľ nie je zrejmá,” povedal Côté. “To, čo hovoríte o tomto prípade, ja v tom vôbec”nevidím zahraničné zasahovanie. To znamená, že áno, voči Rebel News bola uložená administratívna peňažná pokuta.” 

Podľa Komisia pre zahraničné zasahovanie začala svoju činnosť 29. januára a “bude skúmať a posudzovať zasahovanie Číny, Ruska a iných zahraničných štátov alebo neštátnych subjektov vrátane prípadných dopadov s cieľom potvrdiť integritu a prípadné dopady na 43. a 44. parlamentné voľby (voľby 2019 a 2021) na celoštátnej úrovni a na úrovni volebných obvodov.”  

Vyšetrovanie vedie sudkyňa Marie-Josée Hogueová, ktorá už skôr uviedla, že ona a jej právnici zostanú “nestranní” a nebudú počas celého procesu ovplyvňovaní politikou. 

V januári Hogueová uviedla, že bude “odhaľovať pravdu, nech je akákoľvek.”   

“Úlohou vyšetrovacej komisie je vyšetriť fakty s cieľom pochopiť, čo sa v danej situácii stalo. V rámci svojho mandátu vykonáva objektívne hľadanie pravdy, pričom identifikuje konkrétne záležitosti, vyvodzuje závery a predkladá odporúčania vláde,” povedala.  

Prvý súbor vypočutí, alebo “1. etapa,” sa koná odteraz do 10. apríla a zúčastní sa na ňom množstvo svedkov vrátane premiéra Justina Trudeaua. 

Časť “2. etapy”verejného vyšetrovania sa uskutoční na jeseň tohto roka a bude sa zaoberať schopnosťou Trudeauovej vlády”odhaľovať zahraničné zásahy zamerané na kanadské volebné procesy a zároveň proti nim bojovať.  

Vypočúvania sa konajú v budove Kanadskej knižnice a archívov v Ottawe.  

Pokiaľ ide o ČKS, mnohí Kanaďania, najmä tí, ktorí sú za slobodu Číny, sú znepokojení vzhľadom na Trudeauove’predchádzajúce chvály na adresu Číny’“základnej diktatúry” a jeho označovanie autoritárskej krajiny za svoju obľúbenú krajinu okrem vlastnej.       

The potential zasahovanie do kanadských’volieb agentmi ČKS znepokojuje aj mnohých Kanaďanov.    

Verejné vyšetrovanie prichádza po tom, čo Trudeau minulý rok po dlhom odklade začal neúspešné vyšetrovanie obvinení ČKS. Toto vyšetrovanie nebolo verejné a viedol ho “rodinný priateľ” a bývalý generálny guvernér David Johnston, ktorého Trudeau vymenoval za “nezávislého osobitného spravodajcu.”   

Johnston odišiel z funkcie “osobitného spravodajcu” po tom, čo verejnosť pobúril jeho záver, že by sa nemalo uskutočniť verejné vyšetrovanie tejto záležitosti. Konzervatívni poslanci žiadali Johnstona vymeniť pre jeho väzby na Čínu aj na rodinu Trudeau.