mmcdonnell-810x500.jpg

Štátny senátor Mike McDonnell opúšťa Demokratickú stranu po tom, ako bol odsúdený za svoju katolícku vieru

41
Kultúra života
  • Senátor McDonnell opustil Demokratickú stranu kvôli potrestaniu za pro-life názory.
  • Prešiel k Republikánskej strane kvôli rešpektovaniu jeho katolíckych presvedčení.
  • Jeho zmena strany môže ovplyvniť hlasovanie v Nebraske a v Kolégiu voliteľov.
  • Republikáni vítajú McDonnella ako zástancu konzervatívnych hodnôt, demokrati zdôrazňujú iné hodnoty.

Doživotný demokratický senátor štátu Nebraska zmenil svoju stranícku príslušnosť po tom, čo ho Demokratická strana “potrestala” za jeho pro-life názory.

Počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámil svoje nové členstvo v Republikánskej strane, senátor Mike McDonnell povedal: “Požiadal som Demokratickú stranu, okres Douglas, aby rešpektovala, že som’pro-life, že som’členom rímskokatolíckej cirkvi. Moje presvedčenie je na tom založené.”

“Demokrati z okresu Douglas namiesto toho, aby to rešpektovali, rozhodli sa to potrestať,” povedal McDonnell. “Povedali, že sa nemôžeš zúčastniť, nemôžeš’byť delegátom, nebudeme’sa deliť o stranícke zdroje.”

Novopečený republikánsky zákonodarca v písomnom vyhlásení spresnil:

V roku 1984 som sa zaregistroval ako demokrat. Bol som kresťan, člen rímskokatolíckej cirkvi a zástanca života. V roku 2016 som kandidoval ako kandidát za život v zákonodarnom obvode č. 5. Keď som v roku 2020 kandidoval na znovuzvolenie, bol som za život. Požiadal som Demokratickú stranu, aby rešpektovala môj nábožensky založený pro-life postoj. Namiesto toho sa za posledný rok rozhodli potrestať ma za to, že som za život. Demokrati z okresu Douglas hlasovali za to, aby ma nezvolili za delegáta a nezdieľali so mnou stranícke zdroje, pretože som za život. Štátna demokratická strana hlasovala za moje vylúčenie, pretože som za život. Byť kresťanom, členom rímskokatolíckej cirkvi a byť za život je pre mňa dôležitejšie ako byť registrovaným demokratom. Dnes mením svoju stranícku príslušnosť na republikánsku.

S McDonnellom, ktorý v Snemovni reprezentantov štátu Nebraska preskočil na druhú stranu uličky, majú teraz republikáni dostatok hlasov na prekonanie filibustera. Tento rozdiel jedného hlasu by sa mohol ukázať ako rozhodujúci, keďže republikáni sa usilujú o schválenie zákona, ktorý by zmenil Nebrasku zo štátu, ktorý udeľuje hlasy vo volebnom kolégiu víťazom jednotlivých kongresových obvodov štátu na štát, v ktorom  víťaz berie všetko .

V roku 2020 získal Joe Biden jediný hlas v Kolégiu voliteľov v 2. obvode štátu, do ktorého patrí aj Omaha, zatiaľ čo ostatné 4 hlasy v štáte získal Donald Trump. Republikáni by chceli, aby všetkých 5 hlasov v tohtoročných prezidentských voľbách získal Trump.

Republikánska strana Nebrasky (NEGOP) vo svojom vyhlásení uviedla, že víta McDonnella ako “nášho najnovšieho zástancu konzervatívnych hodnôt.”

“Jednokomorový zákonodarný zbor Nebrasky”má teraz republikánsku väčšinu, ktorá je odolná voči obštrukciám,” uviedla NEGOP.

Po McDonnellovom’vyhlásení predsedníčka Nebraskej demokratickej strany Jane Kleebová uviedla: “Nebraská demokratická strana sa bude aj naďalej zasadzovať za reprodukčnú slobodu a ľudské práva LGBTQ komunity.”

“Naše rozhodnutie o vyslovení nedôvery senátorovi McDonnellovi nikdy nebolo o tom, že je katolík za život,” zdôraznila Kleebová. “Naše rozhodnutie bolo založené na tom, že naša strana potvrdila svoje základné hodnoty, aby sme chránili schopnosť žien rozhodovať o svojom zdraví a aby sa politici nemiešali do našich osobných zdravotných rozhodnutí.”

“Byť za život, za rodinu, za mužov a ženy a za deti by nemalo byť politickou otázkou, ale my sme dovolili, aby sa ňou stali,”uviedol Americká liga života’Hugh R. Brown vo vyhlásení pre LifeSiteNews v súvislosti s odchodom senátora McDonnella z Demokratickej strany. “Sú to otázky dobra a zla. Dobro a zlo. Nie je to komplikované, nedá sa o tom vyjednávať.

“Žiadna politická strana ani príslušnosť nie je nad našimi morálnymi povinnosťami, ktoré nám ako kresťanom a katolíkom dal Boh, aby sme podporovali posvätnosť života, rodiny a ochranu detí,” povedal Brown.