Fr-Jesusmary-810x500.jpg

Páter Jesusmary sa v liste Vatikánu obhajuje pred kanonickým procesom za opravu pápeža Františka

53
Kultúra smrti
  • Žiadosť o zrušenie súdneho procesu kvôli nedostatku dôkazov a falošným obvineniam.
  • Obvinenie z neposlušnosti voči pápežovi Františkovi je nepravdivé a nezákonné.
  • Chýba dôkazov o podnecovaní nenávisti voči Apoštolskej stolici.
  • Ukážky nespravodlivého zaobchádzania s kňazmi v Opus Dei a iných diecézach.

Poznámka redakcie: Nasledujúci text je otvoreným listom, ktorý napísal páter Janvier Gbénou (pseudonym: Fr. Jesusmary Missigbètò) Jeho Eminencii Lazarovi You Heung-Sikovi, prefektovi dikastéria pre klérus, a Jeho Excelencii Fernandovi Ocárizovi, prelátovi Opus Dei, v súvislosti s jeho blížiacim sa kanonickým procesom za verejnú kritiku pápeža Františka. 

Eminencia a Excelencia,

Ať vás Ježiš a Mária vždy žehnajú! S pokorou a úctou by som chcel požiadať Vašu vysokú blahosklonnosť, aby ste z dôvodu falošných obvinení a nedostatku dôkazov zrušili súdny proces, ktorý sa proti mne začal 19. februára 2024.

1. Podľa listu vikára Opus Dei z 8. apríla 2024 som na základe kánonu 1371§1 obvinený z “neposlušnosti voči tomu, čo vám Svätá stolica uložila v dekréte z 30. mája 2022,” t. j. že som mal zachovávať úplné mlčanie o morálnych a doktrinálnych chybách pápeža Františka. Tu je však obsah kánonu: “Osoba, ktorá neuposlúchne zákonný príkaz alebo zákaz Apoštolskej stolice, ordinára alebo predstaveného a po upozornení zotrváva v neposlušnosti, má byť potrestaná podľa závažnosti prípadu pokarhaním alebo zbavením úradu, prípadne inými trestami uvedenými v kán. 1336, §§ 2-4.” Obvinenie je teda nepravdivé, pretože nezohľadňuje dôležitý aspekt cnosti poslušnosti: zákonnosť vydaného príkazu. V skutočnosti si musíme nevyhnutne položiť otázku: Obsahuje Františkovo’ magistérium chyby, ÁNO alebo NIE? Ak NIE, potom som skutočne pochybil a mal som mlčať. Ak ÁNO, nielenže nie som na vine, ale aby som sa nedopustil hriechu spoluviny a adorácie[1], Ako kňaz mám vážnu morálnu povinnosť informovať kresťanov o chybách, ktoré František od roku 2016 odmieta napraviť a ktoré poškodzujú ich morálne svedomie. Každý intelektuálne a morálne poctivý človek vie, že odpoveď znie ÁNO, pretože František dostal mnoho synovských opráv od svojich dcér a synov z celého sveta (univerzitných profesorov a odborníkov na teológiu, morálku a kanonické právo), ktorí ho vyzvali, aby svoje chyby napravil[2]. Z toho vyplýva, že moja neposlušnosť je zákonná, keďže príkaz uvedený v dekréte z 30. mája 2022 je nezákonný.

2. Podľa listu vikára Opus Dei z 8. apríla 2024 sa na moje “publikácie môže vzťahovať trestný typ stanovený v kánone 1373 Kódexu kánonického práva.” Tu je obsah kánonu: “Osoba, ktorá verejne podnecuje nenávisť alebo nepriateľstvo proti Apoštolskej stolici alebo ordinárovi pre nejaký úkon cirkevného úradu alebo povinnosti, alebo ktorá vyvoláva neposlušnosť voči nim, má byť potrestaná interdiktom alebo inými spravodlivými trestami.” Aké sú dôkazy tohto obvinenia (dátumy a miesta, slová a činy, ktoré predstavujú nenávisť alebo nepriateľstvo voči Apoštolskej stolici alebo ktoré provokujú k neposlušnosti voči zákonnému príkazu pápeža Františka)? V liste z 9. apríla 2024 som požiadal vikára Opus Dei, aby mi ich poslal písomne, aby som si mohol pripraviť obhajobu, ale dodnes som nič nedostal. Bolo to predvídateľné, pretože tieto dôkazy neexistujú: moje svedomie a Boh sú svedkami toho, že som nikdy nežiadal kresťanov, aby mali nenávisť alebo nepriateľstvo voči Apoštolskej stolici alebo aby neposlúchali zákonné príkazy pápeža Františka. Podľa kánonického a občianskeho práva je toto druhé obvinenie neprijateľné, pretože žalobca nemôže predložiť dôkazy o svojom obvinení.

3. Dovoľte mi teraz upozorniť na nedávne odsúdenie kardinála Marca Ouelleta (3. apríla 2024) francúzskym civilným súdom za to, že vylúčil istú ženu z rehoľného rádu bez akéhokoľvek podloženého dôkazu obvinenia. Bol to ten istý kardinál, ktorý potvrdil moje nespravodlivé vylúčenie z Opus Dei bez dôkazu obvinenia, ako som na to upozornil vikára Opus Dei v liste z 26. marca 2024. Mal by som sa v budúcnosti obrátiť na občiansky súd a žiadať náhradu škody za moje nespravodlivé vylúčenie z Opus Dei a prípadne za moje nespravodlivé prepustenie z klerického stavu? V skutočnosti som bol 22. januára 2021 v Yamoussoukro (Pobrežie Slonoviny) vyhostený (to slovo nie je zlé, pretože presne to sa stalo pred svedkami) z miesta môjho obvyklého pobytu kňazom so zákazom návratu, zákazom, ktorý tomuto kňazovi udelil vikár Opus Dei. Po 23 rokoch života (1998-2021) v centrách Opus Dei’pre numerárov som bol náhle odvedený z môjho obvyklého prostredia a od mojich priateľov a nútený žiť 5 mesiacov sám v kláštore karmelitánok. Utrpel som psychickú, afektívnu a morálnu ujmu a bol som dokonca ohováraný, pretože viacerí priatelia mi povedali, že riaditelia Opus Dei v Ríme, Francúzsku a na Pobreží Slonoviny bez akéhokoľvek logického alebo lekárskeho základu mnohým ľuďom povedali, že mám psychické problémy, ktoré ma viedli k verejnému popieraniu pápeža Františka.

4. Nie som však jediný kňaz, ktorý utrpel takéto zneužitie moci a poníženie. V Opus Dei je mnoho ďalších, vrátane laikov. Napríklad JoséLuis Aberasturi, španielsky kňaz a novinár. Tieto zneužívania existujú aj vo viacerých diecézach po celom svete a týkajú sa kňazov, rehoľníkov a rehoľníčok, laikov a laikiek. Môže vám to potvrdiť Koalícia za zrušených kňazov. Tu je len niekoľko príkladov: Mons. Juan de Dios Olvera Delgadillo z Mexika, páter Tullio Rotondo z Talianska, traja pustovníci zo Škótska (Stephen de Kerdrel, Colette Roberts a Damon Kelly), John Rist, Josef Seifert atď.

5. Je možné, že prefekt dikastéria pre klérus mlčí a je ľahostajný k utrpeniu toľkých kňazov na celom svete, ktorí sú týraní, pretože hlásajú pravdu o relativizme a etike situácie, ktorú František zaviedol do tradičného učenia Cirkvi? Je možné, že Jeho Eminencia Lazar Vy nevidí, že je nespravodlivé a kruté prepúšťať ma z kňazského stavu, pretože informujem Boží ľud o Františkových’ omyloch? Odvolali ste z klerického stavu o. Marka Rupnika, ktorý od roku 1985 sexuálne zneužíval niekoľko mníšok? Nie. odvolali ste z klerického stavu o. Krzysztofa Charamsa, ktorý po niekoľkoročnom pôsobení vo Vatikáne vystúpil 3. októbra 2015 v médiách so svojím spoločníkom a tvrdil, že je “homosexuálny kňaz, šťastný a hrdý na svoju identitu”? Nie. odvolali ste z klerického stavu pátra Luigiho Capozziho, ktorý v júni 2017 zorganizoval vo vatikánskom byte homosexuálny večierok (s užívaním drog)? Nie. Nenastal konečne čas, aby všetci kresťania požadovali ukončenie nespravodlivosti a aby bol pápež František vyzvaný k náprave chýb svojho magistéria?

S láskou,

podpísaný, o. Janvier Gbénou