College-students-e1714758897642-810x500.jpg

Guvernér Floridy Ron DeSantis zakazuje indoktrináciu v programoch odbornej prípravy učiteľov

9
Kultúra života
  • Guvernér DeSantis podpísal zákon zakazujúci indoktrináciu učiteľov.
  • Zákon zakazuje skresľovanie historických udalostí a politiku identity v príprave učiteľov.
  • Zákon posilňuje Slobodu od indoktrinácie a zakazuje kritickú rasovú teóriu v školách.
  • Učiteľka ocenila zákon za autentické formovanie učiteľov bez skrytých programov.

Guvernér štátu Florida Ron DeSantis vo štvrtok podpísal zákon, ktorý zakazuje indoktrináciu počas prípravy učiteľov. 

HB 1291 výslovne zakazuje “skresľovanie významných historických udalostí” a vyučovanie “politiky identity” v kurzoch prípravy učiteľov. Zakazuje tiež kurzy “založené na teóriách, že systémový rasizmus, sexizmus, útlak a privilégiá sú neoddeliteľnou súčasťou inštitúcií USA a boli vytvorené na udržiavanie sociálnej, politickej a ekonomickej nerovnosti.”

DeSantis na tlačovej konferencii vysvetlil, že hoci Florida už prijala zákon zakazujúci napríklad kritickú rasovú teóriu v triedach štátnych škôl, učitelia sú naďalej školení na vyučovanie týchto myšlienok v rámci svojho vysokoškolského vzdelávania.

“Tento návrh zákona zakazuje indoktrináciu v rámci prípravy učiteľov,” povedal DeSantis. “Nebude tam’DEI (diverzita, rovnosť a inklúzia), nebude tam’žiadna falošná história, bude to’len štandardná príprava učiteľov bez toho, aby mala ideologickú agendu.”

“Rodičia chcú poslať svoje deti do školy s vedomím, že dostanú vzdelanie,” pokračoval. “Nemyslím si, že”majú záujem o indoktrináciu.”

“Povedať, že”vezmete jeden názor, jedno vnímanie a pokúsite sa ho zaviesť ako štandard pre učebné osnovy, to na Floride nefunguje”a my to”nerobíme,” dodal.

RELEVANTNÉ: DeSantis vyhlasuje, že Florida ‘nebude dodržiavať’ Bidenovo pravidlo, ktoré núti ‘školy dodržiavať rodovú identitu’

Jeden z hlavných predkladateľov zákona, Rep. Berny Jacques (R-Seminole), uviedol, že demokratickí štátni zástupcovia ho vyzvali k dodržiavaniu poriadku a tvrdili, že porušil dekórum, keď ľavicovú indoktrináciu nazval “prebudeným odpadom,”podľa Florida’s Voice.

“Tak som sa zhlboka nadýchol a vrátil som sa so slušnejším výrazom a nazval som to prebudeným odpadom,” povedal Jacques.

Rep.Ana Eskamani  (D-Orlando) kritizovala návrh zákona počas zasadnutia snemovne pre jeho snahu presadiť “farbosleposť” vo vzdelávaní učiteľov.

“Mnohí z vás si možno myslia, že ‘farbosleposť’ je cesta….ale dovoľte mi jasne povedať, že farbosleposť je rasová ideológia, ktorá sa snaží ignorovať rozhovory o rase pre svoje’pohodlie,” povedalEskamani v marci.

Učiteľka základnej školy v okrese Duval County ocenila návrh zákona za to, že otvára cestu k autentickému, na pravde založenému formovaniu učiteľov.

“To, čo tento návrh zákona tak úžasne poskytuje, je možnosť pre pedagógov, aby už neboli slepí,” povedala, Florida’s Voice informoval. “Cieľom je, aby sa viac pedagógov cítilo istých v tom, čo je história bez skrytých programov.”

Novo prijatá legislatíva posilňujeSloboda od indoktrinácie” zákon podpísaný v roku 2022, ktorý zakazuje vyučovať na školách princípy kritickej teórie rasy, ako napríklad, že “jednotlivec je na základe svojej rasy, farby pleti, pohlavia alebo národnostného pôvodu vo svojej podstate rasistický, sexistický alebo utláčateľský, či už vedome alebo nevedome.”

Zákon sa zaoberá zložkami učebných osnov pre učiteľov, ktoré napríklad tvrdia, že “biele privilégium” je hlboko zakorenené v U.inštitúciách USA s cieľom propagovať tento názor medzi žiakmi verejných škôl.

ČÍTAJTE: Washingtonská základná škola nepovolí’modlitebný klub po schválení LGBT ‘pride’ klubu