Untitled-3-810x500.png

Newyorská prokurátorka Letitia Jamesová plánuje zažalovať tehotenské centrá podporujúce život kvôli reklamám na potratové tabletky

8
Neutral
  • Generálny prokurátor žaluje pro-life centrá za zavádzajúce vyhlásenia o zvrátení potratovej pilulky.
  • Protokol APR funguje doplnením progesterónu, ktorý prekonáva účinky potratovej pilulky.
  • Žaloba v New Yorku tvrdí, že pro-life organizácie použili zavádzajúce tvrdenia o APR.
  • Pro-life centrá sú obvinené z klamlivej reklamy, čo vedie k súdnym sporom.

Úrad generálneho prokurátora štátu New York zaslal list, v ktorom upozorňuje centrá pomoci pre tehotné ženy v štáte New York na úmysel žalovať ich za údajné zavádzajúce vyhlásenia týkajúce sa tzv. protokolu o zvrátení potratovej pilulky.

Telehotenské centrá dostali päť pracovných dní na odpoveď.

Oznámenie AG štátu New York o žalobe proti prolife tehotenským centrám v súvislosti so zvratom potratovej tabletky (APR)

Čítajte: Pro-life group sounds alarm over new Alberta telemedicine abortion pill clinic

“Abortion pill reversal,” alebo APR, má mechanizmus účinku, ktorý funguje tak, že tehotnej žene doplní hormón progesterón, ktorý prekoná účinky mifepristónu (prvého lieku v režime potratovej tabletky). Mifepristón (obchodný názov Mifeprex) vyhladuje nenarodené dieťa o živiny, ktoré potrebuje na prežitie, tým, že potláča účinok prirodzene sa vyskytujúceho progesterónu, ktorý udržuje tehotenstvo ženy’

Progesterón sa u tehotných žien bezpečne používa už desaťročia. Live Action News už predtým reportovali o APR’bezpečnosti a účinnosti a uverejnili početné príbehy žien, ktoré dokázali zachrániť svoje deti’s životy tým, že nasledujúc APR protokol a tiež predtým zdokumentoval, ako pro-potratová American College of Obstetrics and Gynecologists (ACOG) a ostatní v rámci potratového priemyslu už vedia že progesterón môže narušiť účinok potratovej tabletky.

Súdne spory o klamlivú a zavádzajúcu reklamu

Oznámenie o súdnom spore v štáte New York kopíruje samostatnú žalobu predtým podal generálny prokurátor Kalifornie Rob Bonta proti “Heartbeat International (HBI)” a “RealOptions Obria,” tvrdiac, že tieto pro-life organizácie “použili podvodné a zavádzajúce tvrdenia na propagáciu nevyskúšaného a zväčša experimentálneho postupu nazývaného ‘zvrátenie potratovej tabletky (APR).’”

Live Action News predtým preskúmala zdroje uvedené v Bonta’žalobe – a zistila, že mnohé z tvrdení podporujúcich žalobu pochádzajú zo zdrojov s výraznou propotratovou zaujatosťou. Viac informácií o kalifornskom prípade tade.

CompassCare PRC sa vyjadruje

“Dňa 22. apríla 2024 začala generálna prokurátorka štátu New York Letitia Jamesová kopírovať oznámenie o súdnom spore proti kresťanským pro-life tehotenským centrám. Doteraz bolo obžalovaných desať pro-life tehotenských centier za údajné ‘zavádzajúce vyhlásenia alebo opomenutia v reklame na protokol Abortion Pill Reversal (‘APR’),’” napísal Jim Harden, generálny riaditeľ CompassCare, v tlačovej správe zaslanej Live Action News.

Harden poslal kópiu oznámenia, z ktorej vyplýva, že ju podpísala Eve Woodinová, asistentka generálneho prokurátora Úradu pre zdravotnú starostlivosť, ako aj Louisa Irvingová, asistentka generálneho prokurátora Úradu pre občianske práva.

V tomto liste úradu generálneho prokurátora štátu New York sa uvádza: “[I]nbsp;vzhľadom na opakované a zavádzajúce vyhlásenia a opomenutia v reklame na protokol Abortion Pill Reversal (‘APR’), vrátane, ale nielen, vyhlásení a opomenutí týkajúcich sa bezpečnosti a účinnosti protokolu APR. Generálny prokurátor má v úmysle požadovať súdny príkaz, náhradu škody, občianskoprávne sankcie, audit a kontrolu dodržiavania predpisov, náklady a iné opatrenia, ktoré súd považuje za spravodlivé a primerané.” Pozrite si celý list nižšie:

New York AG notice of lawsuit against prolife pregnancy centers
New York AG oznámenie o žalobe proti prolife tehotenským centrám

ČÍTAJTE: Trump odmietol povedať, že bude hlasovať proti radikálnemu pro-potratovému dodatku na Floride

Oznámenie o súdnom spore štátu New York neobsahuje žiadne konkrétne príklady ani zdroje, čo malo byť “zavádzajúce.”

Podľa Hardena, “zákonodarca okresu Albana navrhoval miestny zákon, ktorý by obmedzil práva CompassCare’na slobodu prejavu, ako aj iných tehotenských centier, ktoré nám bránia v marketingu [alebo] v reklame pre ženy.”Harden tvrdí, že tento návrh bol predložený po tom, ako PRC začiatkom tohto týždňa zaslalo list od svojich právnikov. Krátko na to bolo podľa neho odoslané overené oznámenie o súdnom spore.

V videozázname, ktorý vidíte nižšie, Harden zopakoval, že CompassCare poskytuje bezplatnú pomoc tehotným ženám, a tvrdil, že newyorská generálna prokurátorka Letitia Jamesová porušuje práva centra’na prvý dodatok.

“Predovšetkým,”tvrdí Harden, “podľa prvého dodatku ústavy pro-potratoví vládni agenti nemajú právo rozhodovať o tom, čo je pravda a čo nie. Čo je však dôležitejšie, ak politici ako Letitia Jamesová dosiahnu svoje a budú brzdiť pro-life skupiny a lekárov, New York sa zapojí do nútených potratov. Ženy, ktoré začnú proces chemického potratu, si to často rozmyslia po užití prvej dávky. V Letitiinom’ideálnom svete, ak žena začne potrat, vláda ju prinúti potrat podstúpiť alebo vycestovať mimo štátu, aby zachránila svoje dieťa.”

Hardenová tiež tvrdila, že štátny prokurátor štátu New York “aktívne útočí na pro-life tehotenské centrá od nezákonného úniku informácií o prípade Dobbs.”

“Útoky na tehotenské centrá sa začali 7. júna 2022, kedy došlo k požiarnemu útoku na lekársku kanceláriu CompassCare’v Buffale, pri ktorom boli zranení dvaja hasiči. Podpaľačské útoky na pro-life skupiny sa teraz považujú za domáci teror ministerstvom spravodlivosti. Týždeň po podpaľačstve guvernérka štátu New York Kathy Hochulová vyzbrojila legislatívu podpisom zákona o vyšetrovaní obetí, pričom obvinila z dezinformácií a zároveň označila pro-life ľudí za neandertálcov,” napísal Harden.

“Krátko na to sa newyorská generálna prokurátorka Letitia Jamesová spikla s veľkými technologickými spoločnosťami, ako je Google, aby cenzurovala tehotenské centrá podporujúce život a zabránila ženám nájsť ich na funkciách mapy. James pochválil nezákonné konanie spoločnosti Google’v auguste 2022. Časovú os útokov vrátane očierňovania pro-life tehotenských centier prostredníctvom negatívneho PR a aktivistických súdnych sporov nájdete na stránke CompassCare’s webpage.”

Čítajte: Kardinál Marx tvrdí, že zákon povoľujúci potraty do 12. týždňa ‘prispel k mieru’ v Nemecku

Potratový priemysel, tvrdí Harden, “sériovo porušuje lekársku etiku a poškodzuje ženy” – ženy, ktoré podľa Hardena “zúfalo potrebujú etickú lekársku starostlivosť.”

Podľa Hardena “mocná verejnoprávna advokátska kancelária, Thomas More Society so sídlom v Chicagu, zastupuje pro-life žalovaných v oboch prípadoch, pro bono.”

Harden tvrdí, že hrozba žaloby zo strany štátu New York je “plytvaním peniazmi daňových poplatníkov a bráni nám v tom, aby sme robili svoju prácu” a pomáhali ženám. “Neprestaneme slúžiť ženám, ktoré čelia neplánovanému tehotenstvu.”

Prepísané so súhlasom Live Action.