DSC06915-scaled-e1715016487862-810x500.jpeg

FOTO: 34 nových príslušníkov Švajčiarskej gardy zložilo prísahu pápežovi a Svätej stolici

12
Kultúra života
  • Noví príslušníci Švajčiarskej gardy skládajú slávnostnú prísahu vo Vatikáne.
  • Prísaha zahŕňa vernosť a ochranu pápeža, kardinálov a Svätej stolice.
  • Slávnostná prísaha sa koná každoročne na nádvorí San Damaso.
  • Švajčiarska garda je zodpovedná za ochranu pápeža a Vatikánu, aj pri pápežských obradoch.

6. mája sa vo Vatikáne konalo každoročné predstavenie slávnostnej prísahy príslušníkov Švajčiarskej gardy, pri ktorej približne 34 nových prívržencov zložilo slávnostný sľub, že budú slúžiť a chrániť pápeža a kardinálov, a to aj s nasadením vlastného života.

Juramente Švajčiarskej gardy, máj 2024. Kredit: Michael Haynes
Swiss Guards Juramente, máj 2024. Kredit: Michael Haynes

“Prisahám, že budem verne, lojálne a čestne slúžiť vládnucemu pápežovi a jeho zákonným nástupcom, že sa im budem venovať zo všetkých síl a v prípade potreby obetovať na ich obranu aj svoj život,” začína sa prísaha, ktorú zhromaždeným novým švajčiarskym gardistom nahlas prečítal ich kaplán páter Kolumban Reichlin. Prísaha pokračuje:

Prijímam rovnaké povinnosti voči kardinálskemu kolégiu počas neobsadenia Apoštolského stolca. Komendátorovi a ostatným predstaveným tiež sľubujem úctu, vernosť a poslušnosť. Takto prisahám, nech mi pomáha Boh a naši svätí patróni.

Takúto prísahu skladá každý zo švajčiarskych gvardiánov a každý ňou začína svoju minimálne dvojročnú službu rímskemu pápežovi a Svätej stolici.

Každý nový gvardián skladá svoj sľub záväzku prísahy, pričom ľavou rukou drží zástavu zboru, zatiaľ čo pravú ruku drží vztýčenú, s tromi vystretými prstami, ktoré predstavujú Svätú Trojicu.

Švajčiarska garda Juramente, máj 2024. Kredit: Michael Haynes
Švajčiarska garda Juramente, máj 2024. Kredit: Michael Haynes

Štandardu zboru’držia gardisti, aby každý nový regrút zložil prísahu, zatiaľ čo páter Reichlin a plukovník gardy Christoph Graf stoja, aby boli svedkami prísahy každého vojaka’

Slávnostná prísaha sa koná na nádvorí San Damaso v Apoštolskom paláci vo Vatikáne’

. K početným priateľom a príbuzným, ktorí sa zišli, aby boli svedkami tejto udalosti, sa pripojili aj viacerí kardináli a preláti pôsobiaci pri Svätej stolici.

Každoročná slávnosť sa koná pri príležitosti dňa 6. mája 1527, keď 189 príslušníkov švajčiarskej gardy bránilo pápeža Klementa VII. počas plienenia Ríma vojskom cisára Karola V. Pri obrane pápeža zahynulo celkovo 147 gardistov, zatiaľ čo zvyšných 42 ho odprevadilo do bezpečia Anjelského hradu (Castel Sant’Angelo), vzdialeného od Vatikánu niekoľko sto metrov na brehu rieky Tiber.

Švajčiarska garda Juramente, máj 2024. Kredit: Michael Haynes

Aj keď je Švajčiarska garda svetoznáma svojimi pestrofarebnými uniformami, nie je len symbolickou ukážkou sily alebo prvým prístavom pre potulujúcich sa turistov. Úlohou príslušníkov “najmenšej armády sveta” je strážiť pápeža, Vatikán a Apoštolský palác spolu so zabezpečovaním poriadku pri rôznych pápežských obradoch, ktoré sú súčasťou každodenného života pápeža.

Strážcovia sú vyzbrojení halapartňami, počas pápežských podujatí sú vybavení aj strelnými zbraňami, keďže tímy uniformovaných a civilne oblečených strážcov zabezpečujú ochranu Svätej stolice za každých okolností, najmä po atentáte na pápeža Jána Pavla II. v roku 1981.

Náborníci musia mať švajčiarske občianstvo, vek od 19 do 30 rokov, absolvovať základný vojenský výcvik a byť vysokí aspoň 180 cm. Musí byť tiež slobodným katolíkom, hoci po piatich rokoch služby – povinné sú len dva roky – sa gardista môže oženiť.

Po skončení tohto aktuálneho obradu má Švajčiarska garda v súčasnosti 135 členov.