jen-dellacrosse-810x500.jpg

"Ježišu, viem, že to zvládneš. Katolícka matka 7 detí si zachováva vieru, aj keď bojuje s rakovinou

22
Kultúra života
  • Katolícka manželka a matka s rakovinou odovzdala svoje utrpenie Kristovi.
  • Viera a modlitba pomohli Jen DellaCrosseovej prijímať svoje utrpenie s vierou.
  • Novéna k odovzdaniu sa a modlitba pomáhajú pri prijímaní utrpenia s vierou.
  • Odovzdanie sa Bohu a prijatie utrpenia s vierou je základom kresťanstva.

Katolícka manželka a matka početnej rodiny koncom minulého mesiaca v inšpiratívnom rozhovore hovorila o svojej diagnóze rakoviny a o svojej ceste k odovzdaniu sa Kristovi.

Jen DellaCrosseová je manželkou moderátora katolíckej talkshow Ryana DellaCrosseho. V lete minulého roka bol tejto katolíckej matke siedmich detí a bývalej armádnej zdravotnej sestre diagnostikovaný glioblastóm, typ zriedkavého nádoru mozgu, keď vyhľadala lekársku pomoc kvôli pretrvávajúcim bolestiam hlavy. Odvtedy jej nádor odstránili a v súčasnosti pokračuje v liečbe.

“Moja viera určite zohrala veľkú úlohu v tom, že som si zachovala pozitívny prístup a dokázala som sa podeliť s ostatnými ľuďmi,” povedala v epizóde relácie “The Catholic Talk Show” zverejnenej na YouTube 22. apríla.

Popisovala, že v prvých dňoch svojej diagnózy pociťovala strach a hnev, ako aj obavy z dôsledkov: “Aké je to vážne? Je to odstrániteľné? Dá sa to liečiť?" ’”

DellaCrosseová, ktorá má magisterský’titul z psychológie a počas svojej kariéry vojenskej zdravotnej sestry mala skúsenosti s prácou na neurológii, uviedla, že sa musela vedome rozhodnúť, že sa nebude obávať možných následkov rakoviny a operácie a bude brať veci “poporiadku.”

“Musíte tak trochu poprosiť Boha, aby spomalil vaše srdce a myseľ, aby ste počkali, kým niektorá z diagnóz pristane, a potom k nej pristúpili iným spôsobom,” povedala.

Čítajte: Príčina kanonizácie zbožnej mladej katolíčky Michelle Duppongovej prebieha

Povedala, že sa pred niekoľkými rokmi rozhodla modliť Litánie k dôvere a Novénu k odovzdaniu sa počas pôstu, čo je prax, ktorá jej vydláždila cestu k hlbšiemu pochopeniu a prijatiu utrpenia.

Novenna odovzdania sa začína každodenným rozjímaním nad slovami pripisovanými Ježišovi a končí opakovaním krátkej modlitby: “Ježišu, odovzdávam sa ti. Postaraj sa o všetko,” desaťkrát. Novénu napísal Boží služobník don Dolindo Ruotolo, ktorý bol blízkym priateľom svätého otca Pia a údajne mal dar proroctva.

DellaCrosse zdôraznil “Piaty deň” novény, ktorý obsahuje citát, opäť pripisovaný Ježišovi: “A keď vás budem musieť viesť inou cestou, ako vidíte, pripravím vás; ponesiem vás na rukách; nechám vás nájsť sa, ako deti, ktoré zaspali v náručí svojej matky, na druhom brehu rieky.”

“Naozaj musíte veriť, že Boh je milujúci a že vás miluje,” povedal DellaCrosse a vysvetlil, že v novéne je množstvo “materinských” fráz.

Takisto povedala, že často číta Jeremiáša 29, 11, kde sa píše: “Lebo iste poznám plány, ktoré mám s tebou, hovorí Pán, plány na tvoje dobro a nie na škodu, aby som ti dal budúcnosť s nádejou.”

“Jedna vec je to čítať a druhá”zvnútorniť si to, pretože tomu naozaj veríš,” povedala. “Takže si myslím, že časom, za posledných pár rokov, Boh pracoval na mojom srdci, aby mi pomohol tomu uveriť.”

“Verím, že Boh je milujúci,” povedala DellaCrosse. “Verím, že naše utrpenie má zmysel.”

Manžel DellaCrosse’opísal, ako sa vyrovnával s vlastnou emocionálnou traumou, keď sa dozvedel o diagnóze svojej manželky’a. Povedal, že proces znášania je skutočne o “odovzdaní sa Bohu”

“Je’to ťažké,” povedal. “Ale niekedy vám On dovolí prežiť tento boj s vedomím, že sa’neopúšťate úplne. Že sa niečoho držíte. A tak ste’postavený do protikladu uplatňovania viery alebo strachu.”

Povedal, že’ho inšpiroval manželkin’neustály záujem a modlitby za iných ľudí, vrátane kňazov, počas jej vlastného utrpenia.

“Ona’prijíma veľa vecí, ktoré zvyšujú jej vieru, ktoré ukazujú nové zjavenia toho, kto je Boh v jej živote a na jej ceste,” povedal. “Bolo“krásne sledovať“ako zasieva veľa dobra do utrpenia.”

V priebehu rozhovoru Jen hovorila o tom, že počas veľkonočného obdobia bola v kostole a uvažovala o tom, že tí, ktorí znášajú utrpenie, prežívajú čas ukrižovania a že musia čakať na vzkriesenie.

“Nech už Boh’používa toto utrpenie vo vašom živote na čokoľvek, musíte naň tak trochu čakať. Ale ono’tam je,” povedala.

PREČÍTAJTE SI: Nemôžeme nasledovať Krista bez toho, aby sme mali účasť na jeho utrpení

“Modlitba odovzdania, ktorú nemôžem dostatočne zdôrazniť,” povedala DellaCrosseová. “Čítam ju všetkých deväť dní, každý deň.”Žartovala, že je “dodržiavačka pravidiel” a cítila sa “šokovaná”, že sa rozhodla modliť novénu ako každodennú modlitbu, keď je”určená na deväť dní. Vysvetlila však, že “každý deň je pre mňa dôležitý.”

“Je to’ťažké. Určite’v tom nie som dobrá. Ale každý deň to skúšam znova,”povedala. “Jednoducho ju položím späť k úpätiu kríža a poviem: ‘Ježišu, ty to zvládneš.”

Dôverná rezignácia na utrpenie v súlade s umučením a smrťou Krista je základom kresťanstva. Mnohí svätci prežívali príklady takejto radikálnej odovzdanosti, dokonca aj keď čelili smrteľným chorobám, ako je rakovina.

Svätá Thérèse z Lisieux’matka Zélie Martinová spolu so svätou Giannou Mollovou sú dva novšie príklady. Ešte súčasnejšia je mladá katolícka misionárka zo Severnej Dakoty, o ktorej sa teraz po jej smrti na rakovinu v roku 2015 vo veku len 31 rokov uvažuje ako o svätej. Michelle Duppongová bola farmárka zo Severnej Dakoty z početnej katolíckej rodiny, ktorá sa svojou misionárskou prácou a verným svedectvom dotkla životov mnohých ľudí.