canadian-protest-getty-e1701778855919-810x500.jpg

Trudeauova vláda požiadala o právne poradenstvo až po uplatnení zákona o mimoriadnych udalostiach, vyplýva zo záznamov

10
Neutral
  • Kabinet Trudeaua čakal na právnu radu pred použitím zákona o mimoriadnych udalostiach.
  • Generálny prokurátor nezverejnil obsah právneho stanoviska týkajúceho sa použitia EA.
  • Použitie EA na likvidáciu Konvoja slobody bolo označené za nezákonné a protiústavné.
  • Trudeauova vláda minula veľké sumy peňazí daňových poplatníkov na zastavenie súdnych sporov.

Žiadosť konzervatívneho poslanca o informácie odhalila, že kabinet premiéra Justina Trudeaua čakal až do momentu, keď použil zákon o mimoriadnych udalostiach (Emergency Act - EA), ktorý bol použitý na likvidáciu pokojného konvoja slobody, aby získal právnu radu od kanadského generálneho prokurátora, či bolo jeho použitie zákonné. 

Ako sa uvádza v nedávnom článku Blacklocks’s Reporter, Access To Information záznamy, ktoré získal konzervatívny poslanec Arnold Viersen z úradu generálneho prokurátora, potvrdzujú to, čo mnohí poslanci už roky tušili, že Trudeau’ovo použitie EA v skutočnosti nebolo oprávnené.  

“Podal som žiadosť o prístup k informáciám o memorandum o zákone o mimoriadnych udalostiach zaslané generálnemu prokurátorovi zo Štátnej prokuratúry, uviedol poslanec Viersen vo vyhlásení pre médiá. 

“Čo poradili generálnemu prokurátorovi? To sa nikdy nedozvieme, pretože Justin Trudeau to cenzuroval.” 

Dokumenty napriek cenzúre odhaľujú, že dvojstranové Memorandum pre generálneho prokurátora bolo dátované 15. februára 2022 a napísal ho zástupca riaditeľa prokuratúry. Dátum memoranda je významný, pretože prichádza po tom, ako sa Trudeau 14. februára odvolal na EA. 

Generálny prokurátor Arif Virani počas výpovede 28. februára uviedol, že bolo ponúknuté právne stanovisko týkajúce sa toho, či by použitie EA bolo oprávnené, ale jeho obsah musí zostať dôverný.

Toto tvrdenie o tajnom právnom poradenstve nebolo nikdy podložené.

Začiatkom roka 2022 prišli do Ottawy v rámci Konvoja slobody tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby požadovali ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnému charakteru protestu Trudeauova’vláda 14. februára 2022 uzákonila EA. Trudeau odvolal EA 23. februára.   

Začiatkom tohto roka kanadský’federálny súd oznámil, že použitie EA Trudeauovou vládou bolo priamym porušením národnej’Charty práv a slobôd, a teda nebolo “opodstatnené.”   

Pozoruhodné je, že sudcom, ktorý rozhodol, že použitie EA Trudeauovou vládou’nebolo “ospravedlnené”, bol sudca Federálneho súdu Richard Mosley, a Liberálny-sudca a uznávaný sudca s desaťročiami skúseností.   

Trudeauova vláda sa odvtedy proti rozhodnutiu súdu odvolala.   

Nechcem ‘ani na sekundu’ uveriť, že bola splnená ‘hranica’ na odvolanie sa na EA  

Konzervatívny poslanec Glen Motz na vypočutí osobitného spoločného výboru pre vyhlásenie výnimočného stavu 28. februára uviedol, že ani na “sekundu” neverí, že “širší výklad” vôbec existoval,” pokiaľ ide o zákonnosť použitia EA”. 

“Dnes som ešte silnejšie presvedčený ako v roku 2022, že neboli splnené okolnosti na uplatnenie zákona o výnimočnom stave ,” povedal s tým, že “prah nebol splnený.” 

“Súhlasím so sudcom Mosleym v jeho rozhodnutí, že to bolo v skutočnosti nezákonné a protiústavné,” povedal.  

Zákon kontroverzne umožňoval vláde zmrazovať bankové účty demonštrantov, povolávať vodičov ťahačov a zatýkať ľudí za účasť na zhromaždeniach, ktoré vláda považovala za nezákonné.   

Pred Mosleyho’rozhodnutím začal Trudeau vyšetrovanie používania ZP podľa kanadských zákonov. Vyšetrovanie s názvom Komisia pre výnimočný stav verejného poriadku viedol liberálne orientovaný sudca Paul Rouleau. Nie je prekvapením, že komisia oslobodila Trudeaua’od používania EA.   

Počas vypratávania protestujúcich po zavedení EA bol jeden protestujúci, staršia pani, pošliapaná policajným koňom, a jedna konzervatívna reportérka bola zbitá políciou a postrelená kanistrom so slzným plynom.   

Pred mesiacom LifeSiteNews informoval, žekonzervatívna poslankyňa Marilyn Gladuová odhalila, že Trudeauova federálna vláda minula 2 doláre.EUR z peňazí daňových poplatníkov v neúspešnom pokuse o zastavenie súdnych sporov podaných proti nej za prijatie EA na zastavenie pokojného Konvoja slobody.  

Lídri Konvoja slobody Tamara Lichová a Chris Barber viedli prebiehajúci právny boj s federálnymi úradníkmi.