baby-810x500.jpg

Florida sa snaží rozšíriť zákon o "bezpečnom útočisku", ktorý umožňuje matkám bezpečne sa vzdať novorodencov

17
Kultúra života
  • Florida pripravená rozšíriť legislatívu na ochranu života novorodencov.
  • Nový zákon umožní matkám bezpečne a legálne sa vzdať svojich detí.
  • Legislatíva rozšíri zákonné okno na odovzdanie novorodenca zo 7 na 30 dní.
  • Podpora návrhu zákona aj od demokratov, očakáva sa jeho schválenie.

Florida je zrejme pripravená rozšíriť existujúcu legislatívu na ochranu života, ktorá umožňuje ženám bezpečne a legálne sa vzdať svojich novorodencov, ak sa o nich nemôžu postarať. Krok k rozšíreniu štátnej’legislatívy prichádza v čase, keď začiatkom tohto mesiaca nadobudol účinnosť floridský’zákon zakazujúci potraty nenarodených detí s detegovateľným tlkotom srdca.

Zákonodarcovia v slnečnom štáte schválili návrh zákona zaoberajúci sa floridským’zákonom o’bezpečnom útočisku” počas legislatívneho zasadnutia v roku 2024. Návrh zákona, ktorý jednomyseľne schválila Snemovňa reprezentantov aj Senát, by podľa Politico rozšíril zákonné okno, v ktorom sa matka môže legálne vzdať svojho novorodenca, zo siedmich na 30 dní. Umožnil by tiež záchranárom, aby s matkou koordinovali činnosť a dohodli vhodné miesto odovzdania dieťaťa v prípade, že matka nemá dostatočnú dopravu.

ČÍTAJTE: Dievčatko opustené v bezpečnom boxe na Floride si adoptoval hasič, ktorý ho zachránil

“Myslím, že ľudia v podstate len chceli dať matkám viac času. A iné štáty majú 30 dní a je to’naozaj pozitívna vec,” Nick Silverio, výkonný riaditeľ organizácie A Safe Haven for Newborns, povedal Fox 13 News. “[Matka] možno prechádza popôrodným obdobím. Môže prechádzať zdravotným stavom, ktorý mala pri pôrode… toto jej len dáva viac času.”

Podporu návrhu zákona vyjadrili dokonca aj demokrati, ktorí bojovali proti štátnym’explicitným pro-life zákonom obmedzujúcim interrupcie.

Aj keď legislatíva na rozšírenie zákona o bezpečnom útočisku na Floride’ešte nebola poslaná na podpis floridskému guvernérovi Ronovi DeSantisovi’na stôl, štátny poslanec Mike Beltran, predkladateľ opatrenia’naznačil, že veto bude nepravdepodobné, uviedol Politico.

A ako uviedol Silverio z organizácie A Safe Haven for Newborns vo svojom vyjadrení pre Fox 13 News, Florida nie je zďaleka jediná, ktorej legislatíva umožňuje odovzdávanie novorodencov za určitých okolností.

Zákony o bezpečnom útočisku, ktoré umožňujú matkám v krízových situáciách bezpečne, legálne a bez odsúdenia odovzdať svoje deti, existujú vo všetkých 50 štátoch. Zákony sa v jednotlivých štátoch líšia v podrobnostiach, ale všetky vo všeobecnosti vyžadujú, aby boli novorodenci odovzdaní v určitom krátkom čase po narodení, pokiaľ sa neprejavia známky zneužívania.

SÚVISIACE: Tretí kentucký novorodenec zachránený v tomto roku prostredníctvom babyboxu Safe Haven

Po celej krajine už existuje mnoho úspešných príbehov o matkách, ktoré bezpečne odovzdali svoje novorodencov na základe ustanovení zákonov o bezpečnom útočisku.

Letos minulého roka hasič zo západnej Ocaly na Floride a jeho manželka adoptovali dievčatko, ktoré bolo odovzdané do prvého “Safe Haven Baby Boxu’- schránky vybavenej kúrením, chladením a tichým alarmom, ktorá zabezpečuje anonymné odloženie dieťaťa a jeho okamžitú starostlivosť. Manželia zo západnej Ocaly, ktorí si adoptovali dievčatko, ktoré nazvali Zoey, nemohli mať vlastné dieťa už takmer desať rokov.

“Vzal som ju do rúk a objal som ju,”povedal neskôr adoptívny otec dievčatka”pre Good Morning America. “Uviazli sme oči a bolo to. Od tej chvíle ju milujem.”

ČÍTAJTE: Dievčatko opustené vo floridskom bezpečnom boxe si adoptoval hasič, ktorý ho zachránil

Príbehov, ako je ten o hasičovi a jeho manželke, bude pravdepodobne pribúdať uprostred sprísňovania floridských zákonov na ochranu nenarodených detí pred potratmi.

Začiatkom tohto mesiaca na Floride’vstúpil do platnosti zákon zakazujúci interrupcie po šiestom týždni’tehotenstva konečne nadobudol účinnosť po tom, ako Najvyšší súd štátu’v samostatnom prípade rozhodol, že floridská ústava nechráni interrupcie. Rozhodnutie, ktoré sa týkalo menej ambiciózneho floridského zákazu 15-týždňového tehotenstva, umožnilo, aby zákaz 15-týždňového tehotenstva aj zákon o srdcovom tepe nadobudli účinnosť.

Očakáva sa, že pro-life opatrenia zachránia tisíce životov.

Pri zákonoch o bezpečnom úkryte v každom štáte prevažujú v celej krajine pro-life centrá pre tehotenstvo nad potratovými zariadeniami. Obhajcovia pro-life v celej krajine poskytujú dostatok zdrojov a podpory, aby pomohli matkám rozhodnúť sa pre život svojich detí, či už sa rozhodnú vychovávať svoje deti samy, alebo ich ponúknu na adopciu.