Ben-Carson-on-Fox-2021-810x500.jpg

Ben Carson v novej knihe vyzýva na federálne obmedzenia potratov a ukončenie rozvodov bez zavinenia

16
Kultúra života
  • Ben Carson chce zakázať potraty a zrušiť rozvod bez zavinenia na federálnej úrovni.
  • Podľa Carsona je potrebná legislatíva na ochranu práva na život od počatia.
  • Carson tiež vyzval na ukončenie rozvodov bez zavinenia, ktoré uľahčujú opustenie manželstva.
  • Trump je kritizovaný za podporu potratov a nedostatočnú ochranu nenarodených detí.

Podľa Bena Carsona by mal byť na federálnej úrovni zakázaný potrat a mal by sa zrušiť rozvod bez zavinenia.

Carson, bývalý prezidentský kandidát a minister pre bývanie a mestský rozvoj, údajne tieto návrhy uviedol v novej knihe s názvom “Nebezpečný boj”, ktorá vyšla v utorok. Je tiež svetoznámym detským neurochirurgom.

“Potrebná je legislatíva, ktorá zaručí právo na život pre všetkých amerických občanov vrátane tých, ktorí sú ešte v maternici,” napísal Carson vo svojej knihe podľa NBC News.

“Preto sa musíme odvážne vyjadriť k záchrane našich spoluobčanov prostredníctvom legislatívneho procesu. Spoliehajú sa na nás,” napísal.

Počas kandidatúry na prezidenta Carson naznačil v roku 2015, že je proti výnimkám pre znásilnenie a incest, ale povedal, že je otvorený interrupcii v “mimoriadne zriedkavej situácii”, ktorá by mohla byť z lekárskeho hľadiska nevyhnutná.

Zástancovia ochrany života však zdôrazňujú, že každý ľudský život je hodný ochrany od okamihu počatia. Okrem toho okolnosti počatia, ako napríklad znásilnenie alebo incest, nikdy nemôžu ospravedlniť úmyselné zničenie nevinného ľudského života. Lekárski odborníci tiež potvrdzujú, že nikdy neexistuje medicínsky nevyhnutný dôvod na vykonanie priameho potratu.

Carsonová tiež vyzvala na ukončenie zákonov o rozvodoch bez zavinenia, ktoré mužom alebo ženám uľahčujú opustenie manželstva s odvolaním sa na vágne veci ako “neprekonateľné rozdiely.”

“V záujme rodín by sme mali prijať legislatívu, ktorá odstráni alebo radikálne zníži výskyt rozvodov bez zavinenia,” napísal podľa NBC News v samostatnom článku, v ten istý deň, o tej istej knihe.

On písal ďalej:

Dôvod, prečo je to dôležité, je ten, že rozvody bez zavinenia právne umožňujú ukončiť manželstvá oveľa rýchlejšie ako v predchádzajúcich desaťročiach. Keď je s rozvodom spojených relatívne málo právnych alebo finančných dôsledkov, je’prirodzené, že sa ľudia prikláňajú k tejto možnosti, keď sa ich manželstvo dostane do ťažkej situácie. Títo ľudia však často neberú do úvahy škodu — súčasnú aj budúcu — spôsobenú ich deťom, keď sa rozvod dokončí.

Aj keď existuje minimálne hnutie za zrušenie alebo aspoň oslabenie rozvodu bez zavinenia, táto myšlienka má určitú podporu v konzervatívnom hnutí.

Napr. oficiálna platforma texaskej GOP stanovuje, “Naliehavo žiadame zákonodarný zbor, aby zrušil jednostranné zákony o rozvode bez zavinenia a podporil manželstvo založené na zmluve a aby prijal legislatívu, ktorá predĺži obdobie, v ktorom môže dôjsť k rozvodu, na šesť mesiacov od dátumu podania žiadosti o rozvod.”

A na druhej strane rybníka britský konzervatívny poslanec vyzval na ukončenie rozvodov bez zavinenia.

“Manželstvo však v podstate nemá význam, ak sa z neho dá ľahko vystúpiť. Myslím si, že to bola chyba (legalizovať rozvod bez zavinenia),” povedala v januári poslankyňa Miriam Catesová, ako predtým informoval portál LifeSiteNews.

Postoj Carsonovej’k interrupciám ukazuje, že niektorí lídri chcú viac než len minimálne obmedzenia

Podpora federálnej ochrany života pred narodením je súčasťou rozdelenia medzi konzervatívcami, ktorí chcú, aby bol všetok ľudský život chránený od okamihu počatia, a ostatnými, ktorí chcú minimálne, ak vôbec nejaké obmedzenia interrupcií.

Prezident Donald Trump napríklad kritizoval takmer úplnú ochranu ľudského života v Arizone’a vyzval, aby sa zákon “upravil.” Tieto pripomienky vyslovil krátko po tom, ako povedal, že nechá na štátoch, aby prijali vlastné zákony, čím naznačil, že sa do toho nebude miešať. Jeho pro-potratové komentáre prišli po tom, ako Najvyšší súd štátu potvrdil zákon z roku 1864, ktorý zakazoval takmer všetky potraty.

Kandidátka GOP do Senátu v Arizone Kari Lakeová, ktorá sa často snaží viazať sa úzko na Trumpa, zopakovala túto výzvu a požiadala ľavicového guvernéra štátu’aby zrušil pro-life ochranu. Niekoľko liberálnych republikánov sa pred niekoľkými týždňami spojilo s demokratmi, aby zrušili pro-life ochranu a namiesto toho stanovili hranicu na 15 týždňov. Teraz, v priebehu niekoľkých mesiacov, budú mať nenarodené deti v Arizone minimálnu ochranu.

Senátor USA Rick Scott z Floridy tiež vyzval svoj vlastný štát, kde kedysi pôsobil ako guvernér, aby zrušil svoj šesťtýždňový zákaz potratov srdiečkom v prospech minimálnej 15-týždňovej hranice na potrat. (Floridský’zákon umožňuje zabíjať nenarodené deti do 15. týždňa, ak boli počaté pri znásilnení alebo inceste.)

“Ak by som písal návrh zákona, myslím si, že 15 týždňov je to, kde sa štát nachádza,” Scott povedal v polovici apríla.

Aj keď Trump odmietol podporiť akékoľvek federálne obmedzenia, niektoré pro-life skupiny sa rýchlo zjednotili za prezidentom po tom, ako povedal, že odmietne prijať federálnu ochranu. Tieto skupiny čoskoro potom stiahli svoju podporu po prezidentových’komentároch o Arizone.

Ostatní pro-life lídri boli od začiatku kritickí voči Trumpovmu’odmietnutiu podporiť akúkoľvek národnú ochranu pre nenarodené deti.

“Zabíjanie detí je vždy zlé,” napísala prezidentka Live Action Lila Roseová.“Prezident Trump nie je pro-life kandidát. Je’oveľa menej pro-potratový ako Biden, ale podporuje zabíjanie niektorých nenarodených detí a dokonca z toho urobí svoj postoj v snahe získať pro-potratové hlasy.”

Bývalá riaditeľka Plánovaného rodičovstva, ktorá sa stala pro-life aktivistkou, Abby Johnsonová sa tiež pustila do Trumpa’za podporu potratov.

“Toto je neprijateľné. Dokážeme ako hnutie držať nášho kandidáta’nohami pri ohni? Pracuje pre USA,” Johnsonová vyhlásila vo videu uverejnenom na X (predtým Twitter).

“Vražda v maternici aj mimo nej je zlá.”