Shutterstock_2395519945-810x500.jpg

Juhokórejský prezident vyhlásil nízku pôrodnosť za "národnú krízu" a plánuje nové ministerstvo na jej riešenie

16
Kultúra života
  • Prezident Južnej Kórey vyhlásil nízku pôrodnosť za mimoriadnu situáciu.
  • Vytvorené nové ministerstvo pre plánovanie boja proti nízkej pôrodnosti.
  • Kórea trpí dôsledkami sexuálnej revolúcie, ktorá spôsobila prepad pôrodnosti.
  • Očakáva sa, že počet obyvateľov Južnej Kórey sa do roku 2100 zníži na polovicu.

 Prezident Južnej Kórey vyhlásil nízku pôrodnosť za mimoriadnu situáciu v krajine a oznámil vytvorenie nového ministerstva, ktoré sa bude týmto problémom zaoberať.

Prezident Yoon Suk Yeol na tlačovej konferencii vysielanej televíziou 9. mája povedal: “Zmobilizujeme všetky schopnosti národa”na prekonanie nízkej pôrodnosti, ktorú možno považovať za národnú núdzovú situáciu.”

Prezident oznámil, že požiada parlament”o podporu na zriadenie nového “ministerstva pre plánovanie boja proti nízkej pôrodnosti.”

Južná Kórea má už roky najnižšiu pôrodnosť na svete a priemerný počet detí na jednu ženu v roku 2023 klesol na nové minimum 0,72, pričom v predchádzajúcom roku to bolo 0,78.

Vláda’sa napriek snahe zvýšiť pôrodnosť o vydala viac ako 200 miliárd dolárov na iniciatívy, ktoré majú podporiť väčšie rodiny, vrátane liečby neplodnosti, peňažných dotácií a služieb starostlivosti o deti, pôrodnosť v krajine’v roku 2023 klesla už štvrtý rok po sebe.

Kórejská stavebná spoločnosť sa tento rok dostala na titulky novín za to, že ponúka zamestnancom 75 000 dolárov za každé dieťa, ktoré sa im narodí. “Ak pôrodnosť v Kórei’zostane nízka, krajine hrozí zánik,” varoval Lee Joong-keun, predseda skupiny Booyoung.

Južná Kórea, podobne ako väčšina ostatných krajín sveta, trpí dôsledkami sexuálnej revolúcie, ktorá viedla k prepadu pôrodnosti v dôsledku normalizácie potratov, antikoncepcie, rozvodov a celkového rozpadu rodiny. Samotné ekonomické stimuly pravdepodobne nepostačujú na riešenie “národnej núdze” klesajúcej pôrodnosti.

Životopiskyňa Emily Mangiaracina zo servera LifeSiteNews opísala zmenu postoja spôsobenú sexuálnou revolúciou:

Silou antikoncepčných tabletiek sa v praxi oddelil sex od detí, čo bola monumentálna spoločenská zmena, ktorá spustila celý rad dôsledkov: Veľký nárast predmanželského sexu, vnímanie sexu ako rekreačnej aktivity, zmena cieľov a dynamiky vzťahov, nárast nelegálnych interrupcií a dopytu po legálnych interrupciách (keďže ženy považovali pilulku účinnú v praxi len na 90 % za 100 % účinnú), nárast cudzoložstva, nárast rozvodov … účinky neboli ničím iným ako monumentálnym.

ČÍTAJ: Nový film ‘Birthgap’ ukazuje, ako explózia bezdetnosti spôsobuje kolaps populácie

Podľa YouTubera Stephana Parka, ktorý vyrastal v Južnej Kórei a prevádzkuje kanál YouTube Asian Boss, čelia kórejskí muži ďalšiemu problému, keď sa od nich očakáva, že po svadbe budú vlastniť dom, čo je v súčasných ekonomických podmienkach krajiny’veľmi ťažké.

“Sú tu všetky spoločenské tlaky, že ak sa oženíte, chlapi sú tí, od ktorých sa očakáva, že si kúpia dom, že budú mať pripravený dom, čo je nemožné, ak ste 30-ročný chlap … pri priemerných cenách domov si ho nikdy v živote nebudete môcť dovoliť,” vysvetlil Park.

“Takže to’je najčastejšia vec, ktorú počujeme: ‘Nemôžem si dovoliť oženiť sa,’” dodal.

Podľa niektoré prognózy sa očakáva, že ak budú súčasné trendy pokračovať, počet obyvateľov Južnej Kórey’a viacerých ďalších západných a ázijských krajín sa do roku 2100 zníži na polovicu.

ČÍTAJTE: Počet narodených detí na Západe dosahuje rekordne nízke hodnoty a na vine je extrémna propotratová politika