India-Supreme-Court-810x500.jpeg

"Základné právo na život": indický najvyšší súd zamietol žiadosť o interrupciu viac ako 27-týždňového dieťaťa

14
Kultúra života
  • Indický najvyšší súd zamietol žiadosť o potrat 27-týždňového dieťaťa.
  • Sudcovia zdôraznili, že dieťa má základné právo na život.
  • Zákon o lekárskom prerušení tehotenstva umožňuje potrat len v určitých prípadoch.
  • Súd odmietol potrat, pretože dieťa bolo životaschopné a matka nebola v ohrození.

Indický najvyšší súd zamietol žiadosť ženy, ktorá chcela potratiť svoje vyše 27-týždňové dieťa, pričom jeden zo sudcov uviedol, že dieťa má základné právo na život.

Trojčlenný senát indického najvyššieho súdu na čele so sudcom B. R. Gavaiom sa v stredu odmietol zaoberať žiadosťou 20-ročnej slobodnej ženy. Žena napadla predchádzajúci rozsudok, ktorý vyniesol Najvyšší súd v Dillí 3. mája. V senáte boli aj sudcovia S. V. N. Bhatti a Sandeep Mehta.

“Nemôžeme vydať nariadenie, ktoré je v rozpore so zákonom,” povedal Gavai s odkazom na zákon o lekárskom prerušení tehotenstva (MTP), podľa ktorého sa tehotenstvo po 24. týždni môže uskutočniť len po tom, ako lekárska komisia zistí závažnú abnormalitu plodu a že život matky je ohrozený.

Obhajca matky pokúsil presvedčiť senát tvrdením, že fyzické a duševné zdravie matky’je ohrozené, na čo Mehta odpovedal, “V siedmom mesiaci tehotenstva! A čo život dieťaťa v maternici? Dieťa v maternici má tiež základné právo na život.” Mehta zopakoval svoj názor, keď právny zástupca povedal, že zákon o MTP bol “vyrobený” pre matky.

Obhajca tiež uviedol, že až do narodenia dieťaťa má prednosť právo matky, a dodal, že navrhovateľka je “v ťažkom traumatickom stave,” študuje na skúšky National Eligibility cum Entrance Test (NEET), ktoré by jej umožnili pokračovať v bakalárskom štúdiu medicíny, a v tomto štádiu nemôže čeliť spoločnosti “.”Opäť sa odvolával na fyzické a duševné zdravie matky’a povedal, že ani najvyšší súd, ani lekárska komisia ich nezohľadnili.

Matka pred najvyšším súdom v Dillí 16. apríla uviedla, že po tom, ako pociťovala nepríjemné pocity a ťažobu v bruchu, podstúpila ultrazvukové vyšetrenie a zistila, že je v 27. týždni’ tehotenstva. Súd v rozhodnutí uviedol, že nariadil All India Institute of Medical Sciences, aby 25. apríla zriadil lekársku komisiu na preskúmanie stavu matky aj dieťaťa.

“Z preštudovania správy [lekárskej komisie’vyplýva, že u [plodu] nie je žiadna vrodená abnormalita, ani neexistuje žiadne nebezpečenstvo pre matku, ak by pokračovala v tehotenstve, ktoré by nariaďovalo ukončenie [plodu],” súd said in its ruling.

“Keďže [plod] je životaschopný a normálny a pokračovanie v tehotenstve žiadateľke nehrozí, [usmrtenie] by nebolo etické ani právne prípustné,” dodal. Súd ďalej uvádzal, že matka sa môže obrátiť na vládu Únie, ak chce dať dieťa na adopciu, pričom vláda dostala aj pokyn, aby tento proces čo najskôr čo najviac uľahčila.

Stredajšie rozhodnutie prichádza niečo vyše troch týždňov po tom, ako iný senát indického najvyššieho súdu na čele s predsedom Dhananjaya Y. Chandrachudom, zvrátil rozhodnutie Najvyššieho súdu v Bombaji, ktorý odoprel 14-ročnej obeti znásilnenia možnosť potratu jej 30-týždňového dieťaťa.

Zákon o MTP, ktorý bol pôvodne prijatý v roku 1971, legalizoval potraty v Indii. V roku 2021 India prijala dodatok k zákonu, ktorý povoľuje interrupcie do 20. týždňa len s podpisom jedného lekára’a medzi 20. a 24. týždňom tehotenstva z “terapeutických, eugenických, humanitárnych a sociálnych” dôvodov, pričom 24-týždňový limit sa môže predĺžiť, ak dieťa vykazuje známky “podstatných abnormalít plodu.”Predtým boli interrupcie povolené medzi 12. a 20. týždňom tehotenstva, pokiaľ mal človek podpisy dvoch lekárov’

V roku 2022 indický Najvyšší súd rozhodol, že všetky ženy bez ohľadu na rodinný stav môžu mať prístup k interrupcii až do 24. týždňa tehotenstva, keďže slobodné ženy nemôžu potratiť svoje dieťa po 20. týždni tehotenstva v porovnaní s 24. týždňom tehotenstva vydatých žien’