Trump__Biden_810_500_75_s_c1-810x500.jpg

Trump a Biden sa dohodli na dvoch prezidentských debatách v júni a septembri

11
Neutral
  • Biden a Trump sa dohodli na dvoch prezidentských debatách v roku 2024.
  • Biden prijal pozvania na debaty organizované CNN a ABC News.
  • Trump kritizuje Bidena a prijal pozvania na debaty, vrátane s Kennedy.
  • Existujú špekulácie o tom, ako debaty ovplyvnia výsledok volieb, sú rizikové pre Bidena.

Demokratický prezident Joe Biden a republikánsky predák Donald Trump sa po mesiacoch špekulácií, že voľby v roku 2024 prerušia dlhoročnú tradíciu, predbežne dohodli na dvoch prezidentských debatách.

Obidvaja kandidáti prijali pozvanie na debatu 27. júna, ktorú bude organizovať CNN, a na debatu 10. septembra, ktorú bude organizovať ABC News.

Asociácia Associated Press informoval, že Bidenova kampaň sa snažila vylúčiť z účasti kandidátov tretích strán, napríklad nezávislého Roberta F. Kennedyho ml. Kennedy tvrdí, že sa kvalifikuje, pričom sa odvoláva na prieskumy verejnej mienky, ktoré mu ukazujú tesne nad hranicou 15 % podpory stanovenou Komisiou pre prezidentské debaty. Trump, ktorý si nedávno dovolil útočiťna Kennedyho, ponúkol mixované vyjadrenie k tejto otázke, v ktorom kritizoval Bidenovu’neochotu debatovať s “ostrejším a oveľa inteligentnejším” Kennedym a zároveň vyhlásil, že “Junior’ potrebuje viac než len svoje meno, aby sa dostal na ‘pódium!’”

Trump tiež “prijal” tretiu debatu na Fox News, s ktorou Biden zatiaľ nesúhlasil, čo Bidenov tábor označil za príklad “hry bývalého prezidenta.”

Niekoľko nezvyčajných okolností volieb v roku 2024 zatiaľ väčšinu pozorovateľov necháva na pochybách, či sa nominanti hlavných strán vôbec stretnú na jednom pódiu v tomto roku. Trump neslávne odmietol diskutovať so žiadnym zo svojich republikánskych vyzývateľov v primárkach GOP, čím vytvoril precedens, na ktorý by sa demokrati mohli odvolávať, aby sa vyhli diskusii s Trumpom vo všeobecných voľbách, vzhľadom na pretrvávajúce obavy z 81-ročného Bidena’energie a mentálnych schopností.

Dlhé mesiace sa Trump vyjadril ochotu debatovať s Bidenom len preto, aby vyvolal odmietavé a nezáväzné reakcie, čo ešte viac posilnilo predpoklady, že k žiadnej debate nedôjde.

Teraz, keď boli potvrdené minimálne dve debaty, sa však na oboch stranách objavili špekulácie, ako tieto debaty dopadnú.

Spolupredsedníčka Republikánskeho národného výboru Lara Trumpová, bývalá prezidentova’nevesta, povedal Fox’s Seanovi Hannitymu, že debaty budú “zmanipulované tak výrazne v prospech Joea Bidena”ale má “plnú dôveru, že Donald Trump aj tak prekoná” Bidena. Medzitým Axios’ Alex Thompson informoval že Bidenovi’poradcovia sú “rozpoltení” v otázke politickej múdrosti tohto kroku.

“V podstate sú niektorí poradcovia a videli ste, ako sa k tomu včera tak trochu vyjadrila Nancy Pelosiová, keď povedala, že by nikomu neradila, aby sa postavil na pódium s Donaldom Trumpom, ale prezident sa rozhodol, čo chce urobiť,” povedal. “Teraz si niektorí jeho poradcovia myslia, že’bude v poriadku, ale v Bidenovom tábore sú určite ľudia, ktorí to nevidia, ktorí to v podstate považujú za viac riskantné ako, ako nie.”

Bidenova kampaň môže považovať debaty za vysoko rizikovú a vysoko výnosnú záležitosť, v ktorej by jednoducho zostať čulý a súdržný mohol rozptýliť obavy z jeho veku a mysle. Či by to však stačilo na to, aby sa zvrátili základy pretekov, je iná otázka.

Predvolebné prieskumy súčasne naznačujú mŕtvy bod v popularite, ale víťazstvo Trumpa v pomere 303:235 v Zbore voliteľov, hoci voliči tiež povedia, že odsúdenia v rôznych prebiehajúcich právnych sporoch Trumpa’by znížili pravdepodobnosť jeho podpory. Avšak hlboká nespokojnosť s jeho pracovnými výsledkami a Bidenovo’odmietanie zmierniť svoju najmenej populárnu politiku spolu s problémami súvisiacimi s jeho vekom dávajú súčasnému prezidentovi porovnateľné volebné výzvy.

V súčasnosti uvedené prieskumy naznačujú, že Kennedy odoberá Trumpovi aj Bidenovi približne rovnaký počet hlasov. Ale vzhľadom na to, ako tesný výsledok voľby mnohí predpovedajú, pretrvávajú obavy, ako by aj malé prebehy mohli ovplyvniť výsledok.