Screenshot-2024-05-28-at-16.43.43-e1716911387862-810x500.png

Najvyšší diplomat EÚ oznámil plán na presadenie rozhodnutia súdu OSN proti izraelskej operácii v Rafahu

15
Neutral
  • Kresťania z Gazy potrebujú pomoc.
  • EÚ zvažuje intervenciu v humanitárnej kríze.
  • Rozdelenie USA a Západu ohrozuje svetovú stabilitu.
  • Izrael ignoruje rozhodnutia medzinárodných súdov a vyhráža sa sudcom.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder

Ak Izrael zintenzívňuje svoj útok na Rafah v rozpore s príkazom Medzinárodného trestného súdu, šéf diplomacie EÚ smeruje k intervencii v eskalujúcej humanitárnej kríze.

Rastúca kríza v Izraeli rozdeľuje USA.pod vedením Západu, pretože eskalácia hrozí vypuknutím tretej svetovej vojny.

Najnovšie šéf zahraničných vecí EÚ Josep Borrell údajne zvažuje vyslanie “misie EÚ” na presadenie rozhodnutí Medzinárodného súdneho dvora (ICJ) na ochranu Palestínčanov pred genocídou.

Borrell povedal reportérom 27. mája:

Rozhodnutie súdu v Haagu z minulého týždňa sa musí vykonať, Izrael pokračuje vo vojenskej operácii, ktorú mal zastaviť. Krajiny EÚ budú rokovať o tom, ako sa s rozhodnutím vysporiadať. Dnes môžeme mať politické rozhodnutie a potom sa bude musieť implementovať technicky.

Čítajte: Medzinárodný trestný súd žiada zatykače na Netanjahua, lídrov Hamasu pre ‘vojnové zločiny’

Borrell sa mal 27. mája neskoro večer stretnúť s arabskými lídrami, aby prediskutovali “obnovenie našej civilnej misie pomoci na hraniciach EUBAM Rafah.”

Vo svojom vyhlásení odmietol rámcovanie rozsudkov dvoch medzinárodných súdov proti Izraelu a jeho vedeniu ako “antisemitské.”

Prokurátor a súd boli silne zastrašovaní a obviňovaní z antisemitizmu – ako vždy, keď niekto, ktokoľvek urobí niečo, čo sa Netanjahuovej’vláde nepáči.

Myslím si, že obvinenia z antisemitizmu voči prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu sú absolútne neprijateľné.

Slovo ‘antisemitský’ je príliš ťažké. Je príliš dôležité, aby sme ho používali pri týchto príležitostiach.  

Na stretnutí sa bude diskutovať aj o krokoch smerujúcich k vytvoreniu palestínskeho štátu, uviedol Borrell, keď poznamenal, že raketové útoky Hamasu sú tiež porušením príkazov Medzinárodného súdneho dvora.

V nedeľu večer saudskoarabský minister zahraničných vecí – ktorý sa na stretnutí pripojí k delegátom z ďalších arabských štátov – povedal: “Izrael nemá ’rozhodovať o tom, či Palestínčania majú alebo nemajú právo na sebaurčenie.”

Prince Faisal bin Farhan Al Saud opätovne potvrdil stanovisko Ligy arabských štátov, že “všetci rukojemníci by mali byť prepustení čo najskôr.”

Izrael odsúdil nedávne kroky Írska, Španielska, Nórska a EÚ na uznanie palestínskeho štátu.

Izrael tiež zúrivo reagoval na požiadavku Medzinárodného súdneho dvora z minulého piatka’aby “okamžite zastavil svoju vojenskú ofenzívu a akékoľvek iné akcie v guvernoráte Rafah.”

Izrael odpovedá zintenzívnením útokov

Odpoveďou Izraela’bolo zintenzívnenie bombardovania Rafahu, ako uvádza Politico písal 25. mája, deň po vydaní príkazu na zastavenie operácie:

Izrael v sobotu zintenzívnil útoky na Rafah v rozpore s rozhodnutím Medzinárodného súdneho dvora, ktorý nariadil ukončenie útokov na mesto na juhu pásma Gazy.

Útoky zahŕňajú bombardovanie stanových táborov OSN “bezpečná zóna” pre vysídlených civilistov. Podľa správ Izrael bombardoval Rafah 50 až 60-krát, odkedy mu MTS v piatok nariadil zastaviť útok.

Vlády USA a Spojeného kráľovstva pripojili sa k Izraelu a odsúdili nariadenie Medzinárodného súdneho dvora, čím zmenili svoj predchádzajúci nesúhlas s útokom na Rafah.

Al-Džazíra, ktorá nedávno dostala zákaz vysielania na území Izraela, priniesla správy o ľuďoch “upálených zaživa” pri útokoch.

Zdroj na Twitteri sa objavili videozáznamy z následkov úderov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron reagoval “rozhorčením” na útoky a vyzval na okamžité prímerie a “plné dodržiavanie medzinárodného práva.”

Pácha Izrael samovraždu?

Ale krviprelievanie a medzinárodné odsúdenie je podľa izraelských zdrojov nielen márne, ale vedie k zničeniu samotného Izraela.

A Jerusalem Post reportáž priniesla vyjadrenie bývalého šéfa izraelských armádnych kolégií, podľa ktorého “Netanjahu zišiel z cesty,” a Izraelu v dôsledku toho hrozí zničenie. Generálmajor vo výslužbe Jicchak Brik povedal, že “ak Bibi [Netanjahu], [minister obrany Yoav] Gallant, [náčelník generálneho štábu IDF] Herzi Halevi a ich výrastky zostanú pri moci – štát Izrael sa zhorší až do svojho konca. V smútku nás zavedú do Šeolu (podsvetia).”

Brik povedal, že pri útoku na Rafah vidí “našich vojakov… zabíjať bezdôvodne. Celý tento proces nás vyhodí do vzduchu pred celým svetom.”

Brik je presvedčený, že Izrael čelí kolapsu v dôsledku extrémistického sionistického režimu Netanjahua.

“Došlo ku kolapsu ekonomiky, globálnym bojkotom, ktoré sa teraz začínajú zrýchľovať, ku kolapsu spoločnosti, ku kolapsu armády a ku kolapsu všetkých medzinárodných vzťahov.”

Varuje pred nebezpečenstvom eskalácie.

“Sme vo vojne, ktorá nemá zmysel, nemôžeme poraziť Hamas a oni sa rozbehli pripraviť na veľkú vojnu,” dodal Brik.

Brikove’vyjadrenia sú ozvenou skoršieho verdiktu izraelskej tlače, že Izrael trpel “totálnu porážku.”

Izraelský minister zahraničných vecí: Uznanie Palestíny ‘hanebné’

Izraelský minister pre strategické záležitosti 24. mája odmietol Medzinárodný trestný súd za uznanie štátu Palestína a odvolal sa na holokaust, aby odsúdil tie štáty, ktoré tak urobili. V tweete súvisiacom s rozhovorom pre ABC News Ron Dermer uviedol:

Rozhodnutie Španielska, Írska a Nórska uznať tento týždeň palestínsky štát je hanebné a nebezpečné. Odmeňuje najhorší útok na Židov od čias holokaustu a v skutočnosti mení 7. október na Deň palestínskej nezávislosti. Aká hanba!

Bidenova administratíva priznáva, že Izrael pravdepodobne porušil medzinárodné právo

Pokarhanie zo strany izraelskej vlády prichádza niekoľko mesiacov po tom, ako sa v USA uskutočnila konferencia s tzv.Memorande o národnej bezpečnosti USA zistilo, že Izrael skutočne pravdepodobne porušil medzinárodné právo upravujúce ochranu civilistov.

NSM-20, ako sa dokument nazýva, bol zverejnený 8. februára 2024, niekoľko týždňov po pôvodnom rozhodnutí Medzinárodného súdneho dvora z 26. januára, ktoré znelo:

Súd sa domnieva, že Izrael musí v súlade so svojimi záväzkami vyplývajúcimi z Dohovoru o genocíde vo vzťahu k Palestínčanom v Gaze prijať všetky opatrenia, ktoré sú v jeho právomoci, aby zabránil spáchaniu všetkých [takýchto] činov.

MTS sa minulý piatok vrátil s príkazom izraelskej vláde, aby ukončila útok na Rafah a otvorila obliehané mesto pre poskytovanie pomoci.

Vo vyhlásení zverejnenom 26. mája Borrell zdôraznil, že “všetky členské štáty OSN a EÚ sú viazané rozhodnutiami Medzinárodného súdneho dvora.”

Jeho vyhlásenie jasne outlines mnohé rozhodnutia súdu, ktoré Izrael okrem príkazu “okamžite zastaviť ofenzívu“ignoroval.”Medzi ne patrí obmedzenie prístupu pomoci, médií a vyšetrovacích orgánov do Gazy a odmietnutie informovať o príkaze prijať opatrenia na zabránenie genocídy.

Hlbšia izolácia

Podľa Washington Post vyslovil 24. mája názor, že piatkové’súdne nariadenie “prehlbuje izoláciu Izraela’pri jeho bojoch v Rafahu”a zároveň poznamenal, že “rozhodnutie svetového súdu [Medzinárodného súdneho dvora] bude ťažké presadiť bez podpory Spojených štátov.”

Za podpory USA a Veľkej Británie izraelské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení z toho istého dňa označilo toto rozhodnutie za “falošné, poburujúce a morálne odporné”.

Vyhlásenie kategoricky popiera, že Izrael koná s cieľom obmedziť pomoc do Rafahu, a tvrdí, že koná v medziach medzinárodného práva.

Jedným z problémov Medzinárodného súdneho dvora, ktorý nariadil Izraelu, aby zabránil genocíde, a tiež Medzinárodného trestného súdu, ktorý pristúpil k vydaniu zatykača na Netanjahua a jeho vládu za vojnové zločiny, je, že nemajú žiadnu právomoc na presadzovanie svojich rozhodnutí.

A ‘bezzubý’ súd už nie?"

“Súd nemá ‘zuby,’” izraelský diplomat Alan Baker povedal 26. mája The Media Line. “Nemôže poslať sily, ale Bezpečnostná rada OSN môže. Palestínčania tam môžu predložiť žiadosť o zásah proti Izraelu, ale USA budú takýto krok pravdepodobne vetovať.”

Ak sa Borrellov’krok na zásah uskutoční, potom môže čoskoro štekot medzinárodného práva sprevádzať aj hryzenie.

Pohyb šéfa diplomacie EÚ’vyslať do Rafahu humanitárnu pracovnú skupinu obchádza U.S.A.Bezpečnostnej rady OSN, ktorej kroky podliehajú americkému vetu.

Signalizuje to prehlbujúcu sa roztržku v americkom impériu, keďže Francúzsko aj Nemecko naliehali na Izrael, aby otvoril humanitárny prístup do Gazy; výzvy, ktoré boli ignorované. Dokonca aj Bidenova administratíva prejavuje netrpezlivosť s Izraelom, pretože odmieta predložiť akékoľvek riešenie okrem eskalácie krízy.

Rozkol sa prehlbuje aj v samotných USA. Denník Washington Post 26. mája uviedol, že “rozkol Netanjahua’s Bidenom a demokratmi sa pripravoval roky” a “rozbil” “americký konsenzus za Izrael.”Strata vplyvu na Spojené štáty by sa pre sionistický režim ukázala ako smrteľná.

Medzičasom Euronews reportoval o Borrellovom’stvárnení “ťažkej voľby” pre EÚ – podporovať Izrael a jeho genocídu, alebo dodržiavať medzinárodné právo.

“Budeme si musieť vybrať medzi našou podporou medzinárodných inštitúcií a právneho štátu alebo našou podporou Izraela, pričom obe veci bude (sic) dosť ťažké zladiť,” dodal.

Borrell tiež odsúdil krok Izraela, ktorý označil uznanie štátu Palestína za “antisemitské.”

Je jasné, že EÚ si vybrala právo namiesto Izraela.

V tej istej správe Borrell dôrazne odmietol izraelské pokusy označiť uznanie Palestíny za podporu terorizmu.

Reagujúc na zdrvujúcu izraelskú kritiku Španielska, Írska a Nórska’z 22. mája rozhodnutie uznať štát Palestína, Borrell dôrazne odmietol obvinenie ministra zahraničných vecí Israela Katza’z toho, že tento krok vyšle signál, že “terorizmus sa vypláca.”

“Pre mňa je jedna vec jasná, uznanie nie je podporou Hamasu,” povedal Borrell. “A v tomto smere musím naozaj spochybniť postoje vyjadrené izraelskou vládou, ktorá tvrdí, že uznanie je darom pre Hamas alebo podporou terorizmu. Práve naopak.”

Znovu odmietol stratégiu označovania všetkého, čo je proti Netanjahuovmu’sionizmu, za “antisemitské.”

“Je“nepodložené, úplne nepodložené a neprijateľné hovoriť, že uznanie – či už je alebo nie je kontraproduktívne – je záležitosťou darovania Hamasu alebo vyjadrenia antisemitizmu, nič také.”

Ak EÚ teraz prejde od bezzubých rečí o Medzinárodnom súdnom dvore a Medzinárodnom trestnom súde k činom, uvidíme nasadenie európskych vojsk v operácii, ktorá odporuje vôli Izraelčanov a vlád, ktorých zahraničnú politiku riadi – tých, ktorí sú v USA.USA a Veľkej Británie

‘Hrozby’ sudcom odsúdili

Jedným z aspektov tejto akcie je priamy zásah na zabezpečenie potravín, vody a zdravotníckych potrieb pre Palestínčanov. Nenapraviteľné porušenie západného systému je ďalším. Borrellova’iniciatíva prichádza po ostrom odsúdení “vyhrážok” adresovaných sudcom Medzinárodného trestného súdu, o ktorých 24. mája informoval Jerusalem Post.

Minister zahraničných vecí Európskej únie Joseph Borrell uviedol, že Izrael a niekoľko európskych krajín sa snažia vyhrážať sudcom Medzinárodného trestného súdu v Haagu po tom, ako prokurátor Karim Chán požiadal o vydanie zatykača na premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Yoava Gallanta, informoval v piatok Ynet.

Borrell povedal, že vyhrážanie sa sudcom musí prestať: “Žiadam všetkých – počnúc vládou Izraela a niekoľkými európskymi vládami – aby sa sudcom nevyhrážali. Nevyhrážajte sa im a nesnažte sa ovplyvniť ich rozhodnutie.”

Ďalšia prehratá vojna za obrovské ľudské náklady

Izraelské zdroje už niekoľko týždňov tvrdia, že Izrael prehral vojnu v Gaze. Haaretz pôvodne informoval o “porážke – totálnej porážke” Izraela 11. apríla.

Chaim Levinson uviedol “Čo sa nedá’povedať: Izrael bol porazený – totálna porážka”

Tvrdil, že ciele “vojny’nebudú dosiahnuté, rukojemníci nebudú’vrátení prostredníctvom vojenského nátlaku, bezpečnosť nebude’obnovená a medzinárodná ostrakizácia Izraela sa’neskončí.”

Vojna sa vymkla spod kontroly

Viac ako po mesiaci sa Haaretz vracia so správou, uverejnenou 26. mája, že IDF stratili kontrolu nad vlastnými jednotkami, ktorých vojaci “sami nahrávajú ničenie palestínskeho majetku a civilnej infraštruktúry.”

Haaretz tvrdí, že tieto nezávislé vojnové zločiny sú len zlomkom celkového počtu, pričom ide len o tie, ktoré zatiaľ zachytili kamery.

“Drvivá väčšina trestných činov je spáchaná mimo dosahu kamier a v drvivej väčšine týchto prípadov armáda reaguje slabo, ak vôbec. Niektoré z incidentov slúžia prokurátorom Medzinárodného súdneho dvora ako dôkaz obvinení voči Izraelu.”

24. mája Bennett zverejnil video, v ktorom odsúdil rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora’proti genocíde Izraela’ako povolenie zabíjať a ujsť bez trestu

“Medzinárodný súdny dvor práve dal zelenú všetkým teroristickým organizáciám na svete, aby mohli pokračovať vo vraždení, upaľovaní, znásilňovaní ľudí a potom sa schovávať za nevinných civilistov,” tvrdí Bennett.

“Takže ICJ v podstate len dal nový spôsob teroru, pri ktorom môžete zabíjať a prejde vám to. To je zlé.”

V jeho rámci je zjavne ospravedlniteľné, keď to isté robí Izrael. Bennett obviňuje Medzinárodný trestný súd zo zločinov, ktoré sám podporuje.

Táto vojna sa vymyká spod kontroly. Ničí životy Palestínčanov. Ohrozuje existenciu štátu Izrael. Pritom môže zatiahnuť Spojené štáty do vojny s veľmi nízkym jadrovým prahom, z ktorej svet, ktorý poznáme, neprežije.

Nastal čas, aby pes nielen štekal, ale aj hrýzol. Toto šialenstvo sa musí zastaviť skôr, než nás všetkých zabije.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder