Story1_5_30_24-1-810x500.jpg

Sudca schválil žalobu proti lekárom, ktorí v 17 rokoch "zmenili" problémové dievča

19
Kultúra smrti
  • Žena žaluje lekárov za transformáciu v mladom veku.
  • Transformácia spôsobila vážne fyzické a psychické problémy.
  • Súd rozhodol, že žaloba je životaschopná a môže pokračovať.
  • Transformácia pohlavia môže spôsobiť vážne škody, najmä u detí.

Sudca v Severnej Karolíne rozhodol, že 25-ročná žena môže pokračovať v súdnom procese proti lekárom, ktorí ju ako tínedžerku priviedli k transformácii, čím sa otvorili dvere k precedensu, ktorý by mohol zmeniť americkú medicínu.

The Washington Examiner uvádza, že Prisha Mosleyová bola nahovorená na transformáciu vo veku 16 rokov, aby sa vyrovnala s vážnymi psychickými problémami, ktorými v tom čase trpela. “V šestnástich rokoch mi diagnostikovali veľkú depresívnu poruchu, obsedantno-kompulzívnu poruchu a poruchu príjmu potravy,” hovorí. “Venovala som sa sebapoškodzovaniu rezaním sa, čo sa stalo takým vážnym, že ma odviezli na pohotovosť.”

Na radu lekárov’ začala užívať výrazné injekcie testosterónu a nechala si chirurgicky odstrániť prsia. Premena na podobu chlapca však jej utrpenie len znásobila. 

“Môj hlas sa natrvalo zmenil; už som nebola schopná zdvihnúť hlas a spievať, čo som kedysi robila veľmi rada,” hovorí Mosleyová.“Pociťovala som silné bolesti v ramenách, krku a v oblasti genitálií. Neviem, či budem schopná otehotnieť a porodiť dieťa. V dôsledku operácie prsníkov musím žiť bez prsníkov a nie som schopná dojčiť dieťa, ak by sa mi ho podarilo počať. Mám bolesti na hrudníku v mieste, kde som mala prsia.”

V júli 2023 Mosleyová podala žalobu na lekárov, ktorí jej poskytli poradenstvo, za podvod, napomáhanie podvodu, zanedbanie lekárskej starostlivosti, občianske sprisahanie, spôsobenie citového utrpenia z nedbanlivosti a nekalé a klamlivé obchodné praktiky a porušenie fiduciárnej povinnosti, ktoré sa vyšplhalo na úroveň konštruktívneho podvodu.

“Dôverovala som týmto poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, že sa o mňa postarajú. Vzhľadom na tento vzťah dôvery a môj zraniteľný stav som verila tomu, čo hovorili, a myslela som si, že sa ku mne správajú správne,” napísala. “Po rokoch som si uvedomila, že ma oklamali a zavádzali tým najhorším možným spôsobom. Roky užívania testosterónu zabránili môjmu telu, aby sa vyvíjalo tak, ako malo”, a spôsobili vážne poškodenie jej reprodukčných orgánov, dodala. 

Súdca najvyššieho súdu v Severnej Karolíne Robert Ervin teraz rozhodol, že “z právneho hľadiska sú tvrdenia žalobcu”v žalobe, považované za pravdivé, dostatočné na uvedenie nároku, na základe ktorého možno poskytnúť odškodnenie,” a umožnil tak pokračovať v konaní v prípade, ktorý sa považuje za prvé rozhodnutie svojho druhu.

“Toto je prvé podstatné rozhodnutie, o ktorom vieme, že v ňom súd rozhodol, že prípad detransitioner’a proti jej zdravotníckym pracovníkom je právne životaschopný,” vyhlásil Josh Payne, právny zástupca Mosley’a. “Sme poctení, že môžeme zastupovať Prishu, ktorá sa usiluje o spravodlivosť pre seba a svoju rodinu a snaží sa zabrániť tomu, aby sa to, čo sa stalo jej, nestalo aj iným.”

V januári 2023 LifeSiteNews písali, že Mosleyová zbierala peniaze na rekonštrukčnú operáciu prsníka. 

“Lekári vám chcú pomôcť len vtedy, keď’meníte pohlavie,’nie sa vraciate späť,” povedala vtedy. “Netušia, čo s nami majú robiť. Neexistuje’žiadny štandard starostlivosti. Neexistuje’žiadna malá kniha pravidiel, o ktorú by sa mohli oprieť […] Mám pred sebou dlhú cestu. Chcel by som sa hlavne cítiť ako ja a byť opäť zdravý. Hormóny mám stále rozhádzané a’veľa som urobila so svojím telom a mozgom.” 

A významné množstvo dôkazov ukazuje, že “potvrdzovanie” zámena pohlavia prináša vážne škody, najmä ak sa vykonáva u vnímavých detí, ktoré nemajú dostatočný mentálny vývoj, emocionálnu zrelosť a životné skúsenosti, aby zvážili dlhodobé dôsledky rozhodnutí, ktoré sa im vnucujú, alebo úplné vedomosti o dlhodobých účinkoch chirurgických a chemických zákrokov, ktoré menia život, fyzicky ho menia a často sú nezvratné.

Štúdie zistili, že viac ako 80 % detí, ktoré zažívajú rodovú dysfóriu z nej do konca dospievania samé vyrastú, a že ani úplná “zmena pohlavia” chirurgická liečba často nedokáže vyriešiť pohlavne zmätených jedincov’ zvýšený sklon k sebapoškodzovaniu a samovraždám — a môže ju dokonca zhoršovať, a to aj tým, že posilňuje ich zmätenosť a zanedbáva skutočné základné príčiny ich duševných ťažkostí.

Mnoho často ignorovaných “detransiderov” ako Mosley, jedincov, ktorí sa pokúšali žiť pod inou “rodovou identitou” predtým, než prijali svoje pohlavie, svedčia o fyzickej a psychickej ujme, ktorú spôsobuje posilňovanie zámeny pohlaví, ako aj o zaujatosti a nedbanlivosti zdravotníckeho zariadenia v tejto oblasti, z ktorého mnohí pristupujú k svojej profesii aktivisticky a prípady začínajú s vopred stanoveným záverom, že “prechod” je najlepším riešením.

Niektorí takíto lekári boli tiež zachytení na videu, ako priznávajú staromódnejšie motívy takýchto zákrokov, ako napríklad pri 2022 exposéo Vanderbilt University Medical Center’Klinike pre transrodové zdravie, kde Dr. Shayne Sebold Taylor otvorene povedal, že “tieto operácie zarábajú veľa peňazí.”

V prípade úspechu by žaloba mohla pomôcť urýchliť trend v Spojených štátoch od takzvaných “zákrokov potvrdzujúcich pohlavie”, ktoré viaceré európske krajiny v poslednom čase začali odmietať pre neplnoleté osoby tvárou v tvár zdrvujúcim dôkazom o dlhodobých zdravotných rizikách.