Belgicko: Eutanázia pre doživotne odsúdeného sexuálneho násilnika

1,381
Kultúra smrti

Belgická ministerka spravodlivosti schválila žiadosť o eutanáziu usvedčeného sexuálneho násilníka, ktorý je odsúdený na doživotie.

Bruselský odvolací súd prípad prehodnotí 29. septembra, ale belgické média predpokladajú, že súd jednoducho uzná existenciu dohody medzi týmto mužom a vládou.

Nebola by to prvá eutanázia belgického väzňa. Smrteľne chorý muž, ktorý strávil vo väzení už 27 rokov, bol legálne usmrtený pred dvoma rokmi. V prípade Franka Van Den Bleeken je však žiadosť o eutanáziu spojená s podmienkami vo väzení.

Päťdesiatročný Van Den Bleeken strávil vo väzení takmer 30 rokov. Bol uväznený na doživotie za viacero prípadov znásilnenia, v jednom prípade dokonca nasledovaným vraždou. Kvôli psychiatrickým poruchám bol zbavený zodpovednosti za tieto činy, ale nechce byť prepustený z väzenia, keďže sa sám považuje za „nebezpečného pre spoločnosť.“ Aj keď opakovane žiadal o psychiatrické liečenie, žiadne neprichádzalo, keďže v Belgicku nejestvuje inštitúcia pripravená zobrať takýto typ pacienta.

Odsúdený sexuálny násilník hovorí, že jeho psychologické utrpenie je „neznesiteľné,“ a z toho dôvodu v máji traja doktori rozhodli, že Van Den Bleeken by mal byť oprávnený podstúpiť eutanáziu. Napriek tomu, že žiadal o presun do inštitúcie v Holandsku, kde sa psychiatricky chorým zločincom dostáva adekvátna liečba a starostlivosť.

Obidve požiadavky adresoval na ministerstvo spravodlivosti formou naliehavého riadenia. Bruselský odvolací súd rozhodol, že ministerka Maggie De Block nie je kompetentná nariadiť presun do Holandska, ale že by mohla schváliť jeho žiadosť o eutanáziu. Rozhodnutie nazvala ministerka ako čisto „lekárske.“ Pre tlač uviedla, že sa cíti viazaná poslúchnuť názor lekárov.

Van Den Bleeken žiadal o eutanáziu aj pred rokmi, ale jeho žiadosť bola zamietnutá z dôvodu, že neboli aplikované všetky možnosti, ktoré by zaistili, že bude menej trpieť a iné alternatívy ako smrť.

Teraz je jasné, že väzeň by našiel ľudskejšie podmienky pre väzbu v blízkom Holandsku a je si vedomý závažnosti činov, ktoré spáchal pod tlakom svojej duševnej choroby a tiež, že potrebuje lekársku starostlivosť. Napriek tomu prichádza rozhodnutie, aby sa nechal usmrtiť ako jasne čitateľný znak ďalšej trivilizácie eutanázie v krajine, kde je akceptované stále väčšie množstvo psychologických dôvodov ako ospravedlnenie „zabitia z milosrdenstva.“

Podobne ako v ostatných štátoch EÚ tu neexistuje trest smrti, v Belgicku bol zrušený v roku 1996. Sérioví násilníci a vrahovia tak čelia doživotnému väzeniu bez nádeje, že by boli niekedy prepustení. Tieto vyhliadky niektorí považujú za horšie ako smrť.

Keďže prípadu Van Den Bleekena sa dostalo mediálnej pozornosti, vrátane televízneho interview na konci roku 2013, pätnásť ďalších väzňov kontaktovalo „UL-tím,“ informačné centrum pre otázky ohľadom ukončenia života. Pre médiá to uviedol expert na eutanázie Wim Distelmans. Povedal, že sa dá očakávať, že čísla budú stúpať. Distelmans je známy svojou podporou a aktívnou účasťou na prípadoch eutanázie z psychologických dôvodov.

Dátum Van Den Bleekenovej smrti ešte nie je určený, ale jeho rodina naznačila, že našli doktora ochotného vykonať tento čin. Keď odvolací súd vydá (kladné) rozhodnutie, väzňovi bude umožnené opustiť väzenie Turnhout, kde je v súčasnosti väznený, a bude presunutý do nemenovanej nemocnice, kde sa bude môcť rozlúčiť so svojou rodinou skôr než dostane smrteľnú injekciu.