Untitled-20-810x500.png

Whistleblower: "BBC sa bojí informovať o skutočnostiach týkajúcich sa izraelskej vojny

14
Kultúra smrti
  • Britské médiá hodnotia vojnové zločiny Izraela zmierlivo.
  • BBC preferuje Izrael a zanedbáva palestínsky pohľad a fakty.
  • Proizraelská zaujatosť britských médií je dlhodobý problém.
  • Izrael zabil tisíce detí v Gaze, médiá preferujú izraelský pohľad.

Zpráva z 29. mája potvrdzuje roky trvajúce zmierlivé hodnotenie vojnových zločinov Izraela britskými médiami, ktoré je dôsledkom existencie mocnej sionistickej lobby v Spojenom kráľovstve.

Na základe nedávnych štúdií o proizraelskej zaujatosti v britskom spravodajstve o prebiehajúcej genocíde anonymný zdroj z Britskej vysielacej spoločnosti (BBC) tvrdí, že jej spravodajstvo bežne uprednostňuje Izrael na úkor palestínskeho pohľadu - a samotných faktov.

“V zásade je BBC obmedzovaná svojou osobitnou blízkosťou k britskému establišmentu, a tým aj k sionistickej kauze,” uviedol zdroj v správe, ktorú zverejnil britský ľavicový portál Jacobin.

“To je, bohužiaľ, dôvod, prečo sme v našom spravodajstve o Gaze zlyhali — a budeme v tom pokračovať.”

Táto téma však sama o sebe nie je novinkou. Správy spred takmer dvadsiatich rokov potvrdzujú dlhodobú proizraelskú zaujatosť Veľkej Británie a jej vysielania, podporovanú mocnou a utajovanou sionistickou lobby.

Dvojité štandardy

Zlyhania zahŕňajú “dvojité štandardy” uprednostňujúce Izrael, ochotu veriť nedokázaným tvrdeniam proizraelských hostí a absenciu nielen historického kontextu, ale aj samotného “palestínskeho pohľadu”.

V správe sa uvádzajú dve nedávne vyšetrovania tejto údajnej zaujatosti. OpenDemocracy v decembri uverejnila jedno z nich, v ktorom sa uvádza: “[t]palestínska perspektíva v spravodajstve fakticky absentuje,” vysvetľujúc, že “[t]eoreportáž BBC’lokalizuje pôvod konfliktu do nedávnych akcií Hamasu — ale Palestínčania sa považujú za odporcov akcií Izraela, ktoré sa tiahnu desaťročia.”

A druhá štúdia, ktorú uskutočnili dátoví vedci, “analyzovala celkovo šesťsto článkov a štyritisíc príspevkov v priamom prenose na webovej stránke BBC v období od 7. októbra do 2. decembra,” podľa zdroja a zistila systematické rozdiely v tom, ako sa zaobchádza s palestínskymi a izraelskými úmrtiami.”

Takisto lexika – výber jazyka pri opise úmrtí – ukázala silnú zaujatosť.

Šokujúce výrazy ako “masaker,” “vražda,” a “porážka” sa takmer výlučne vzťahovali na izraelské úmrtia. Naopak, oveľa väčší počet palestínskych úmrtí spôsobených sionistami od roku 1947, pričom vysoké percento z nich tvoria ženy a deti, sa bežne pasívne uvádza slovami ako “zomrel” alebo “zabitý” – s vynechaním vinníka.

LifeSiteNews nedávno informoval o tom, ako sa proizraelské skupiny dôsledne snažia spochybniť oficiálne počty mŕtvych prichádzajúce z Gazy.

ČÍTAJTE: Proizraelské skupiny sa pokúšajú bagatelizovať počet mŕtvych v Gaze manipuláciou s údajmi OSN

Anonymná správa uvádza jeden zjavný prípad, keď BBC túto taktiku povolila. Vo februárovom segmente jej relácie HardTalk zdroj uvádza, že “izraelskému propagandistovi Markovi Regevovi… bolo umožnené ľahko prejsť k dobre nacvičenej výpovedi,” opakujúc lož, že hlavná humanitárna agentúra v Gaze UNRWA je v skutočnosti pobočkou Hamasu.

“Hamas by chcel, aby ste verili, že je veľa obetí… že Izrael zabíja deti… to’je príbeh, ktorý chce Hamas,” povedal Regev s tým, že konštatovanie skutočnosti, že Izrael zabíjal deti, je jednoducho napomáhaním terorizmu.

Zdroj to dáva do kontrastu s rozhovorom, ktorý 28. apríla poskytla nórska televízia a ktorý priamo spochybnil nepodložené tvrdenia hovorcu izraelskej vlády Davida Mencera.

Žurnalista Yama Wolasmal nedovoľuje Mencerovi, bývalému šéfovi britskej sionistickej skupiny Labouristickí priatelia Izraela, vyslovovať nepravdivé tvrdenia bez výzvy – ako to Mencerovi dovolila 27. marca BBC.

Wolasmal namiesto toho hovorí: “Medzinárodné spoločenstvo neverí tomu, čo izraelská vláda hovorí.”

Zpochybňuje Mencerove’tvrdenia, ktoré sú všetky stálicami izraelskej propagandy, že “bolo zabitých trinásťtisíc operatívcov Hamasu, nemocnice boli použité ako riadiace a veliteľské základne…. Pracovníci UNRWA sa zúčastňovali na teroristických útokoch…” a priamo sa pýta: “Prečo by mal svet veriť vašej strane príbehu, keď stále presadzujete nepodložené tvrdenia?"”

Breaking Point tiež viedol reportáž spred 3 mesiacov, rovnako ako mnohé iné nezávislé mediálne zdroje, pričom poznamenal, že väčšina starších médií zvyčajne prebehla s izraelskými obvineniami voči UNRWA bez toho, aby sa ich snažila overiť. Moderátori Breaking Point poznamenali, že neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali sionistické tvrdenia, ako sa to často stáva pri izraelských obvineniach voči všetkým, ktorí kritizujú jeho činnosť alebo sú proti nej.

Rastúci počet mŕtvych

Koľko detí zabil Izrael? Pozrite si niektoré fakty sami. Táto infografika z 29. mája ukazuje, že do dnešného dňa Izrael, ktorý na pásmo Gazy zhodil takmer 80 tisíc ton výbušnín, zabil 15 tisíc detí.

Už po ôsmich týždňoch bolo bombardovanie Gazy opísal 6. decembra denník Irish Times ako “Jedno z najťažších konvenčných bombardovaní v histórii’.”Odvtedy sa zintenzívnilo, pričom New York Times v máji informovali, že americkédodané 2000-librové bomby “boli zodpovedné za niektoré z najhorších útokov na palestínskych civilistov od začiatku vojny v Gaze.”

Najnovší hanebný pokus o vysvetlenie tohto strašného vraždenia je, že civilné obyvateľstvo, ktoré Izrael intenzívne bombarduje, a to aj v “bezpečných zónach” OSN, je “ľudským štítom” pre Hamas.

Toto tvrdenie vyslovil minister zahraničných vecí USA Antony Blinken 12. októbra 2023.

Odvtedy sa opakuje napriek tomu, že je preukázateľne nepravdivé.

V dojímavom rozhovore, Mads Gilbert, nórsky anestéziológ a špecialista na urgentnú medicínu, rozpráva o hrôzach, ktoré videl, a potvrdzuje zámerné zničenie takmer celého zdravotníckeho systému v Gaze.

Lekár, “ktorý od roku 1982 často cestuje do palestínskych utečeneckých táborov v Libanone, na Západnom brehu Jordánu a v Gaze, aby pomáhal poskytovať naliehavú zdravotnú starostlivosť palestínskym obetiam izraelských zverstiev,” hovorí, že neexistujú žiadne dôkazy pre ospravedlnenia, ktoré pre tieto útoky uvádzajú IDF. Okrem všetkých zničených nemocníc uviedol, že “130 sanitiek bolo zničených a 493 zdravotníckych pracovníkov bolo zabitých izraelskými silami v Gaze.”

Masové hroby, rozbombardované nemocnice, mučenie

S rastúcim rozsahom a závažnosťou zverstiev, anonymný zdroj BBC uviedol, že dokonca aj USA.K. štátna televízna spoločnosť prešla od “harašenia” palestínskych hostí a od nútenia “dôrazne podporovať Izrael”‘právo na obranu.’”

S odvolaním sa na “…objav masových hrobov v nemocniciach Nasser a al-Shifa v Gaze, kde izraelskí vojaci uskutočnili operácie,” zdroj konštatuje, že Izrael sa pravdepodobne dopustil vojnových zločinov na mieste dvoch z 36 nemocníc, ktoré zbombardoval, čím ich znefunkčnil.

“Niektoré z vyzdvihnutých tiel mali zviazané ruky. Niektoré vykazovali známky mučenia.”

Napriek tomu zdroj tvrdí, že BBC naďalej uprednostňuje izraelských a proizraelských hostí – poukazuje na pretrvávajúci “dvojaký meter.”

“Vo svetle týchto skutočností by sa dalo predpokladať, že každý izraelský hovorca v BBC bude tlačený k tomu, aby poskytoval odpovede na túto tému rovnako nekompromisným spôsobom, ako tomu bolo v prípade palestínskych prívržencov bezprostredne po 7. októbri.”

Dôvodom je kultúra strachu v britskej štátnej vysielacej spoločnosti. Je spojencom sionistickej vlády, pričom sionistická opozícia je pripravená prevziať moc. Líder britských labouristov Keir Starmer 11. októbra v priamom televíznom prenose naznačil, že Izrael má právo páchať vojnové zločiny pri svojom obliehaní Gazy.

‘Žijeme v strachu’ z britskej sionistickej loby

Zdroj pokračuje a pomenúva aj strach z vplyvu izraelskej vlády’v USA.Veľkej Británie.

“Redaktori BBC žijú v strachu, že ich nadriadení, upozornení na tú či onú domnelú nespravodlivosť zo strany stále ostražitého izraelského veľvyslanectva, pokarhajú.”

Čítajte: Mossad zastrašuje medzinárodné spoločenstvo, aby mlčalo o strašných zločinoch Izraela’

Zdroj odporúča príklad iných médií a novinárov ako vzor, ktorý by mal nahradiť “fiktívne krédo nestrannosti BBC’.”

“Mali by sme si vziať príklad z Al Jazeery a Nórskej vysielacej spoločnosti. Mali by sme sa dokonca pozrieť… na Piersa Morgana.”

Zdroj uzatvára, že dôvodom zaujatosti BBC je ideologické uchvátenie britského štátu a jeho vysielateľa “sionistickou kauzou.”

“To je, bohužiaľ, dôvod, prečo sme zlyhali v našom spravodajstve o Gaze — a budeme v tom pokračovať.”

Čítajte: Izrael cenzuruje a zabíja novinárov odvážne informujúcich o ich zverstvách v Gaze

Dlhá história proizraelskej zaujatosti

Pred desiatimi rokmi sa židovská novinárka Mira Bar-Hilelová pýtala: “Prečo naša vláda ignorovala vraždenie v Gaze a naďalej predávala zbrane Izraelu?”

V jej článku pre britský ’Independent, povedala “Odpoveď sa skrýva v dvoch vplyvných britských’nátlakových skupinách.”

Pravdepodobne ste nikdy nepočuli o tom, že v roku 2014 sa Izrael dopúšťal rovnakých rutinných zverstiev ako dnes. Podľa Bar-Hilelovej je to vďaka existencii “britskej obdoby AIPAC [American Israel Public Affairs Committee]” – ktorá ovláda obe hlavné vládne strany.

Píše o svojom šoku z tohto zistenia.

“Nikdy som si nepredstavovala, že tu v Británii existuje obdoba AIPAC, aj preto, že v tejto krajine žije len asi 250 000 Židov – 0,5 percenta obyvateľstva.

Poznamenáva tiež, že jej neviditeľnosť je sama o sebe stratégiou.

“Ďalším dôvodom je, že sa zámerne drží výrazne v úzadí. Ale skrývajúc sa pod neškodne znejúcimi názvami Konzervatívni priatelia Izraela (CFI) a Labouristickí priatelia Izraela (LFI) je proizraelská loby neuveriteľne mocná.”

Poznamenala, že poprední britskí sionisti sa v rozhlase sťažovali na “rastúci antisemitizmus,” keď Izrael zabil stovky detí, bombardoval školy, čo OSN vtedy nazvala “morálnou nehoráznosťou.”

A čo viac, jeden z popredných proizraelských novinárov tvrdil, že “antisemitizmus” je spôsobený nedostatočne viditeľnou sionistickou loby vo Veľkej Británii.

“V článku pre The Jewish Chronicle z minulého týždňa sa publicista David Aaronovitch zaoberal údajným nárastom antisemitizmu v tejto krajine a pripisoval ho tomu, že Židia boli ‘doteraz príliš ticho a príliš oddelení.’ Navrhol, že židovská lobby by bola skvelý nápad a začalo by sa tým, že ‘Židia by si začali dávať kipy a sedieť v publiku na Question Time.'”

V reakcii na to Bar-Hilelová povedala: “Rozosmialo ma to, ale od vysokopostaveného spisovateľa ma to aj rozplakalo.”

Začala sa pýtať, prečo by mimoriadne mocná loby plakala nad prenasledovaním pri akejkoľvek pozornosti verejnosti zameranej na konanie jej klienta a ako by potom mohla uniknúť akýmkoľvek následkom – tým, že by zvýšila svoju vlastnú moc.

“Začala sa tiež zamýšľať nad tým, prečo je to tak, a tiež nad tým, prečo sa všemocný štát Izrael s jadrovými zbraňami tak vražedne presadzuje nad Palestínčanmi a zabíja stovky detí bez toho, aby mu britská vláda dala čo i len facku.”

Táto veta by mohla byť napísaná dnes, keď vtedajší premiér David Cameron – samozvaný sionista – odmieta teraz ako minister zahraničných vecí rovnako ako vtedy zastaviť dodávky zbraní do Izraela uprostred masakry.

Bar-Hilelova’správa je deprimujúco známa, upozorňuje na bombardovanie zariadení UNRWA a nepotrestané izraelské vojnové zločiny. Informuje však čitateľa, že vo Veľkej Británii sídli “najväčšia organizácia v západnej Európe, ktorá sa venuje veci izraelského ľudu,” Konzervatívni priatelia Izraela. V roku 2009 vyšetrovanie zistilo, že polovica konzervatívnych poslancov je jej členom. Reportáž Channel 4’ktorá túto skutočnosť odhalila, odvtedy veľmi zriedkavo opakovaná, bola samozrejme označená za “antisemitskú.”

Dokument “ťažko dostupný” si môžete pozrieť tu.

Partnerom konzervatívnych Priateľov Izraela sú, samozrejme, labouristickí Priatelia Izraela, ktorých bývalý šéf teraz pracuje pre izraelskú vládu, ako je uvedené vyššie.

PREČÍTAJTE SI: Ako sa ‘priemysel antisemitizmu’ stal najväčšou hrozbou pre slobodu na Západe

Témer desať rokov starý záver Bar-Hilela’je aktuálny aj dnes. Vždy, keď sa Izrael dostane do správ pre páchanie zverstiev, objavia sa tvrdenia o antisemitizme. V médiách sa objavujú výzvy na posilnenie sionistickej prítomnosti a prijímajú sa zákony – ako to bolo v USA a Veľkej Británii – na spojenie trestných sankcií so stále sa rozširujúcou definíciou antisemitizmu, ktorá teraz zahŕňa aj evanjelium nášho Pána.

“Možno práve pre toto skryté využívanie moci sa Aaronovitch zamýšľa nad tým, kde sa nachádza britská ’židovská lobby. Mnohým z nás je však čoraz jasnejšie, že tu bola od začiatku.”