story1_5_31_24-3-810x500.jpg

Študentovi bol dočasne zamietnutý diplom po tom, ako na slávnostnej promócii vyzval spolužiakov, aby nasledovali Krista

51
Kultúra života
  • Študent dostal pokarhanie za odchýlenie od schváleného maturitného prejavu.
  • Vedenie školy schválilo poďakovanie Kristovi, ale odmietlo poslednú formuláciu.
  • Študent odmietol zmeniť prejav a bol mu dočasne odobratý diplom.
  • Prirodzené prejavy náboženstva na verejnom mieste sú terčom sekulárneho hnevu.

Kresťanský absolvent strednej školy v Kentucky dostal pokarhanie a dočasne mu bol odobratý diplom po tom, čo sa odklonil od schváleného maturitného prejavu a rozvinul svoju oddanosť Ježišovi Kristovi.

The New York Post uviedol, že maturant (teraz už absolvent) Campbell County High School Micah Price predložil text maturitného prejavu, v ktorom sa mal poďakovať svojmu “pánovi a spasiteľovi Ježišovi Kristovi,” a následne “vyzval ostatných kresťanov, aby sa postavili.” Vedenie školy schválilo poďakovanie Kristovi, ale požiadalo ho, aby odstránil poslednú formuláciu.

Keď však prišiel čas na prejav, Price predniesol poznámky tak, ako si ich pôvodne pripravil. “Trieda, skôr ako z mojich úst vyjde ďalšie slovo, musím vzdať česť, chválu a slávu môjmu pánovi a spasiteľovi Ježišovi Kristovi,” povedal a zožal potlesk.

“Ktorý nám svojimi slovami hovorí, že on je svetlo, on je cesta, pravda a život,” pokračoval. “Trieda, každý, kto je dnes v publiku, ja’som tu, aby som vám povedal, že ak vo svojom živote nemáte’ani jednu z týchto vecí a zdá sa, že nemôžete nájsť odpoveď, potom môj Pán a Spasiteľ je vašou odpoveďou.”

Po prejave Price povedal, “prišiel jeden z riaditeľov, poklepal ma po pleci, veľmi zdvorilo a profesionálne mi povedal, že budem musieť predstúpiť pred komisiu a vysvetliť, čo som urobil, pretože som sa odchýlil od scenára.”

“Mal som to v scenári a oni mi povedali, že som; povedali, že je to verejná inštitúcia; a nechceli”rozdeliť ich publikum alebo moje publikum, pretože som hovoril,” dodal. “Myslím si, že bolo v poriadku, že som mu poďakoval, ale ísť tam a vyzvať ich, aby ho nasledovali a vyzvať ostatných kresťanov, aby sa postavili a hovorili o ňom, to možno”nechceli.”

V dôsledku toho mu bol na promócii odmietnutý diplom, namiesto toho ho dostal po víkende na Memorial Day.

“Všetci rečníci boli upozornení, že vybočenie z predloženého prejavu alebo akékoľvek neplánované rozhodnutia na promócii môžu mať následky, ako by to bolo na akejkoľvek školskej akcii,” uviedla vo vyhlásení superintendantka školského obvodu Shelli Wilson. “Mimoprogramové voľby, ako napríklad reč, nápisy a čiapky na podporu akejkoľvek veci alebo náboženstva, vnášanie nevhodného jazyka alebo politické volebné vyhlásenia, by mohli viesť k niečomu inému ako k tomuto vyznaniu kresťanskej viery.”

Price uviedol v TikTok video, že necíti žiadnu zlobu voči správcom školy, ktorí si “len robili svoju prácu,” ale ani neľutuje svoj postoj. “Neplním nikoho’okrem Boha. Takže ak sa niekto mýli, tak ja. Zaslúžim si byť potrestaný,” povedal. Zároveň “slúži vyššej moci” a urobil by to “ešte raz a dvakrát.”

Prirodzené prejavy religiozity na verejnom majetku sú dlhodobo terčom sekulárneho hnevu, od modlitieb vo verejných školách cez náboženské pamätníky v budovách súdov až po náboženské symboly vo vojenských tradíciách. V roku 2022 Najvyšší súd USA rozhodol6-3, že “klauzula o slobode prejavu a slobode prejavu prvého dodatku chráni jednotlivca, ktorý sa venuje osobnému náboženskému obradu, pred represiou zo strany vlády,” a to aj vo verejnom prostredí, ako sú školské podujatia.