Virgin-Mary-and-Child-Jesus-e1717177520518-810x500.jpg

Pápež František tvrdil, že Panna Mária "spája" kresťanov a moslimov. Tu je dôvod, prečo je to nesprávne

160
Kultúra smrti
  • Vatikán zdôrazňuje podobnosti medzi Pannou Máriou a postavou Márie v Koráne.
  • Pápež František a katolícka akadémia spájajú Máriu s islamom a propagujú multikultúrny prístup.
  • Mária nie je moslimská postava, islam ju znevažuje a pretvára podľa vlastných atribútov.
  • Vatikán ignoruje historické fakty a snaží sa vytvoriť falošné spojenie medzi kresťanstvom a islamom.

Katolíkov možno prekvapí, že Vatikán zveličuje podobnosti medzi Pannou Máriou a postavou Márie, Ježišovej Matky, ako sa objavuje v Koráne a moslimských hadísoch (tradície o Mohamedovi, zakladateľovi islamu).

Osemnásteho mája tohto roku pápež František navštívil väzňov vo veronskej väznici Montorio’a po obdarovaní ikonou Madony s dieťaťom v zjavne multireligióznom väzení za potlesku vyhlásil, že “postava Panny Márie je postava spoločná pre kresťanstvo aj islam. Je to spoločná postava, ona nás všetkých spája.”

Ak sa to zdá byť nevinné, zapadá to aj do rámca mnohých pokusov Vatikánu ’presvedčiť katolíkov, že islam je nejakým spôsobom “sesterská viera,” keď v skutočnosti si islam privlastňuje mená a posvätné aury biblických postáv, ale potom ich pretvára úplne inými, protibiblickými atribútmi.

Na začiatku roka 2021 napríklad Mariánska akadémia v Ríme spustila 10-týždňový cyklus webinárov s názvom “Mária, vzor viery a života pre kresťanstvo a islam” v spolupráci s Veľkou mešitou v Ríme a Islamským kultúrnym centrom v Taliansku.

Vychádzajúc z presvedčenia, že Mária je “židovská, kresťanská a moslimská žena”, katolícky kňaz, páter Gian Matteo Roggio, organizátor moslimsko-katolíckej iniciatívy, povedal, že dúfa, že použije “Pannu Máriu” ako model “otvorených hraníc” medzi náboženskými a multikultúrnymi svetmi.

Ľahšie sa to povie, ako urobí — aspoň pre tých, ktorí sa stále zaujímajú o fakty.

Na začiatok, tvrdenie, že Mária bola “židovská, kresťanská a moslimská žena”, je pravdivé len z dvoch tretín: Áno, bola Židovka podľa rasy a pôvodu; a áno, bola kresťanka v tom zmysle, že doslova porodila Krista (ianity); ale určite nebola ne moslimka — pojem a náboženstvo, ktoré vzniklo 600 rokov po Máriinom živote na zemi.

A čo je ešte horšie, islam zďaleka nie je večnou Pannou, ako si ju uctieva 1,5 miliardy kresťanov katolíckeho a pravoslávneho vierovyznania, ale predstavuje Máriu, Kristovu Matku, ako “manželku”Mohameda v raji — tvrdenie, ktoré zrejme skôr pretrháva, než“buduje mosty.

ČÍTAJTE: Španielskemu kňazovi hrozia tri roky väzenia za údajný ‘zločin z nenávisti’ za kritiku islamu

V hadíse, ktorý bol považovaný za dostatočne spoľahlivý na to, aby bol zaradený do korpusu renomovaného Ibn Kathira (1300 – 1373), Mohamed vyhlásil, že “Alah ma v raji zosobáši s Máriou, dcérou Imránovou,” ktorú moslimovia stotožňujú s Ježišovou’matkou.

Nie je to len nejaký náhodný, obskúrny hadís.  Dr. Salem Abdul Galil  predtým námestník egyptského ministra náboženských nadácií pre kázanie  potvrdil jeho kanonickosť v roku 2017 počas živého televízneho prenosu v arabskom jazyku program. Okrem iných biblických žien (Mojžišova’sestra a faraónova’manželka), “náš prorok Mohamed — modlitby a nech sú s ním — sa v raji ožení s Máriou,” povedal Galil.

Ak dnes o tomto islamskom tvrdení vie len málo kresťanov, stredovekí kresťania žijúci v moslimami okupovaných krajinách o ňom určite vedeli. Tam ho zlomyseľní moslimovia pravidelne vmetávali do tváre katolíckym a pravoslávnym kresťanom, ktorí si Máriu uctievali ako “Večnú Pannu. Tak Eulogius z Cordóby, pôvodný kresťan z moslimami okupovaného Španielska, raz napísal:  Nebudem opakovať svätokrádež, ktorú sa ten nečistý pes [Mohamed] opovážil predniesť o blahoslavenej Panne, kráľovnej sveta, svätej matke nášho ctihodného Pána a Spasiteľa. Tvrdil, že ju na druhom svete vyobcuje.”

Ako zvyčajne, hrozivé následky mali Eulogove’urážlivé slová o Mohamedovi — a nie jeho’oplzlé slová o Márii —: Eulogius bol spolu s mnohými ďalšími španielskymi kresťanmi, ktorí Mohameda hlasno kritizovali, uznaný za vinného z prejavov proti islamu a v roku 859 n. l. bol v “Zlatom veku” Córdobe verejne umučený a popravený.

Dá sa očakávať, že všetky tieto nepohodlné fakty sa počas “oslovovania moslimov Vatikánom a Pápežskou medzinárodnou mariánskou akadémiou v tichosti prejdú mlčaním. A ak sa na ne upozorní, bezpochyby to kresťania nejakým spôsobom zoberú na seba, ako sa to v akademickom prostredí takmer vždy stáva.

Ako jeden z príkladov, po citovaní Eulogia’spomínaného náreku proti Mohamedovmu’tvrdeniu, že je manželom Márie, Ján V. Tolan, profesor a člen Academia Europaea, ho odsúdil ako “nehorázne tvrdenie” Eulogius’vlastného “výmyslu.”  Potom sa ohradil proti mučeníkovi — nie proti jeho vrahom alebo ich prorokovi:

Eulogius si vymýšľa lži, ktoré majú šokovať jeho kresťanského čitateľa. Takto sú deformované a očiernené dokonca aj tie prvky islamu, ktoré sa podobajú kresťanstvu (napríklad úcta k Ježišovi a jeho panenskej matke), aby kresťan nemohol na druhom moslimovi nič obdivovať. Cieľom je vzbudiť nenávisť voči “utláčateľom”…. Eulogius si kladie za cieľ ukázať, že moslim nie je priateľ, ale potenciálny znásilňovač Kristových panien&nbsp. (Saracens: Islam in the Medieval European Imagination, s. 93)

Ako sme však už videli, je to samotný Mohamed (alebo, aby sme boli striktne presní, hadís) — nie nejaký “kresťanský polemik” —, kto “vymýšľa lži, ktorých cieľom je šokovať,” konkrétne, že Mária bude jeho večnou konkubínou.

Toto je mimochodom hlavný problém, ktorý si nositelia “abrahámizmu” neuvedomujú: Kresťania prijímajú text hebrejskej Biblie, teda Starého zákona,  taký, aký je.  Nepridávajú, neuberajú ani neskresľujú správy o patriarchoch, o ktoré sa opierajú aj Židia.

Naopak, hoci sa tiež opierajú o postavy Starého a Nového zákona — pre váhu starobylosti a autority, ktorá sa spája s ich menami — islam ich úplne pretvára inými atribútmi, ktoré potvrdzujú Mohameda’náboženstvo ako jediné pravé a konečné “zjavenie” na rozdiel od judaizmu a kresťanstva, ktorých pôvodné biblické opisy týchto postáv sú potom považované za “skreslené”, pretože sa líšia od neskorších revízií islamu”.

Čítajte: Kardinál Dolan prirovnáva Veľkú noc k ramadánu, Pasche, hovorí, že všetky sú o ‘triumfe svetla a života’

Nedá sa povedať, že by vytvárali “spoločné znaky”, malo by byť jasné, že takéto privlastňovanie vytvára konflikt.  Analogicky si predstavte, že máte starého otca, ktorého máte mimoriadne radi, a z ničoho nič vám cudzí človek, ktorý vášho starého otca nikdy nevidel, povie: “Hej, to’je môj starý otec!”  Potom — aby ste si nemysleli, že sa vám tento cudzinec snaží nejako zavďačiť — dodá: “A všetko, čo si myslíte, že dedko povedal a urobil, je zlé!   Iba ja mám jeho skutočný životný príbeh.”

Vytvorí—alebo skôr spáli—“mosty” medzi vami a týmto drzým cudzincom?"

Raymond Ibrahim je autorom knihy Obrancovia Západu: (2022),  Medz a scimitar: (2018), Znovu ukrižovaný: (2013) a The Al Qaeda Reader (2007).