Orban-810x500.png

Maďarský prezident Viktor Orbán v silnom prorodinnom a mierovom prejave odsúdil Georgea Sorosa a "vojnových špekulantov

18
Kultúra života
  • Viktor Orbán vyzval svojich priaznivcov k hlasovaniu za jeho alianciu Fidesz-KDNP.
  • Orbán odmietol vojnový plán a obvinil Georgea Sorosa z financovania maďarskej ľavice.
  • Orbán varoval pred politickým chaosom a možnou eskaláciou konfliktu na Ukrajine.
  • Orbán vyjadril nádej na vytvorenie pro-mierovej európskej a transatlantickej koalície.

Týždeň pred voľbami do Európskeho parlamentu vyzval mimoriadne populárny maďarský premiér Viktor Orbán desaťtisíce svojich “mierových” priaznivcov, aby odmietli tretiu svetovú vojnu a kandidátov podporovaných Georgeom Sorosom a namiesto toho hlasovali za jeho alianciu Fidesz-KDNP.

“Neobetujeme mladých Maďarov, aby vojnoví špekulanti mohli finančne zabíjať. Odmietame vojnový plán, ktorý bol vymyslený pre peniaze, pre získanie majetku na Ukrajine a pre záujmy veľmocí,” povedal.


Orbán predniesol svoj silný prejav z ostrova Svätej Marty, ktorý sa nachádza uprostred rieky Dunaj v hlavnom meste krajiny Budapešti. Spravodajský portál Hungary Today opísal podujatie ako prejav “sily a jednoty pri obrane kresťanských konzervatívnych hodnôt, proti gender ideológii, vojnovej rétorike či otvorenej spoločnosti.”

Niekoľko outletov predložili zprávu, že Facebook dočasne zakázal tento prejav po tom, čo tvrdil, že “zdieľa symboly spojené s osobami a organizáciami klasifikovanými ako nebezpečné.”

Orbán strávil väčšinu času odhaľovaním snáh Sorosa, ktorého spomenul šesťkrát.

“Maďarská ľavica je v platoch Georgea Sorosa. Financuje ich médiá a ich volebné zoznamy sú plné jeho ľudí,”povedal. “My na národnej strane nemáme v úmysle poslúchať Sorosov plán’generálov v Bruseli.”

61-ročný Orbán stál v Európe tak trochu osamotený vo výzve na prímerie v ukrajinsko-ruskom konflikte. Vo svojom prejave poznamenal, že za mierové riešenie je aj Vatikán, ako aj slovenský premiér Robert Fico, ktorý nedávno prežil pokus o atentát. Zároveň však uviedol, že pred dosiahnutím skutočného mieru musí dôjsť k viacerým politickým víťazstvám.

“Mnohí ľudia veria, že zlo neexistuje. Ale zlo stojí za svetovými vojnami. Nesmieme sa mu poddať! Nastal čas exorcizmu. Buď zvíťazíme my, alebo oni. Neexistuje žiadna tretia cesta – iba tretia svetová vojna. Ukážme Sorosovi, kde žije Boh Maďarov!" ”

Orbán tiež poukázal na súvislosti medzi konfliktom a väčším politickým chaosom, ktorý sa odohráva v celej Európe.

“Veľké vojny neprichádzajú z ničoho nič. Hospodárska kríza, nedostatok surovín, konkurencia v zbrojení, pandémie, falošní proroci, pokusy o atentát, zlovestné tiene všade okolo nás. Takto sa to začína,” hromžil.  “Len aby to pochopil aj Brusel: Žiadna migrácia! Žiadny gender! Žiadna vojna!"

Orbán potom poznamenal, aký dopad by eskalácia na Ukrajine mohla mať na Európu a že by sa nemusela až tak veľmi líšiť od toho, čo zažila pred sto rokmi.

“Priaznivci vojny sa opojili. Chcú poraziť Rusko, ako sa o to pokúšali v prvej a druhej svetovej vojne. Sú dokonca pripravení na zrážku s celým Východom,”povedal. “V prvej svetovej vojne sme stratili dve tretiny našej krajiny. V druhej svetovej vojne boli na cudzom území zničené bojovo pripravené sily maďarskej armády”

“Nepôjdeme do vojny,” jednoznačne vyhlásil. “Tretíkrát na východ nepôjdeme, na ruský front už nepôjdeme. Už sme tam boli a nemáme tam čo robiť.”

Orbán svoje silné vystúpenie zakončil optimisticky, keď vyjadril nádej, že Spojené štáty prinesú ešte tento rok víťazstvo Donalda Trumpa nad Joeom Bidenom.

“O týždeň dostaneme posily zo všetkých krajín Európy a v Bruseli môžeme vytvoriť pro-mierovú európsku koalíciu. Na jeseň si Američania môžu zvoliť pro-mierumilovného prezidenta a spolu s nimi môžeme vytvoriť celozápadnú, transatlantickú mierovú koalíciu.”