Screenshot-2024-06-03-at-4.27.01-PM-810x500.png

Uväznení zástancovia zákona FACE Act v DC sú skutočnými svedkami svetla v tme

18
Kultúra smrti
  • Potrat nie je verejná alebo súkromná škoda, ale chránené správanie.
  • Individuálne práva matky sú absolútne počas potratu.
  • Hnutie za záchranu nenarodených detí bojovalo proti potratom od 70. rokov.
  • Záchranné akcie na obranu nenarodených detí sú opäť na vzostupe.

“Potrat ako správanie chránené ústavou a regulované zákonom v každom štáte nemožno definovať ako ‘verejnú alebo súkromnú škodu.’Ako sme ukázali, tvrdenie obžalovaných’, že plod utrpí veľkú ujmu, nemá pre tento súd žiadny význam, ani sa nedá kvalifikovať ako požadovaná “ujma” na odôvodnenie uplatnenia obhajoby nevyhnutnosťou”. Počas tohto obdobia sú individuálne práva matky’absolútne. … Jediné práva, ktoré sa týkajú vykonaného potratu…, sú práva matky… [Ako] obžalovaní uviedli vo svojom odôvodnení, ich konanie ‘bolo vypočítané na záchranu života týchto nenarodených detí.’ Obžalovaní’ mali v úmysle chrániť neexistujúce práva a zabrániť výkonu práv zaručených ústavou.”

Mala som len 24 rokov, keď som spolu s ďalšími jedenástimi ľuďmi stála pred chodbou, ktorá viedla do “zákrokových” miestností v dnes už zatvorenej Concord Medical Services v Chicagu. Tento “sit-in” na obranu nenarodených detí zorganizoval zosnulý Joseph Scheidler, známy ako otec pro-life aktivizmu. Písal sa rok 1978 a to, čo sa neskôr začalo nazývať “hnutie za záchranu”, bolo ešte len v počiatočnom štádiu. Vtedy sme boli plní nádeje a verili sme, že keď sa postavíme pred súd, nenarodení budú mať svoj deň pred súdom - a verili sme, že postavenie pred súd je príležitosťou povedať svetu všetky biologické fakty o ľudskosti nenarodených a byť ospravedlnení v ich prospech prostredníctvom “obhajoby nevyhnutnosti,” a tak sa pokúsiť o legalizáciu potratov.

Hoci nám sudca nižšieho súdu obhajobu nevyhnutnosťou zamietol, boli sme presvedčení, že v odvolacom konaní zvíťazíme. V týchto prvých rokoch konania vo veci Roe v. Wade si nás dvanásť nikdy nemohlo predstaviť, že každú našu nádej rozdrví argument, ktorý predložili advokáti spoločnosti Concord’- práve ten mrazivý argument, ktorý sme počuli, ako predniesli sudcom odvolacieho súdu v štáte Illinois - práve tie slová, ktoré sú citované vyššie.

Podľa rozhodnutia vo veci Roe v. Wade, keď sa pri potrate zabíjajú nenarodené deti, nedochádza k žiadnej ujme, neporušujú sa žiadne práva a nevzniká žiadne utrpenie ani nespravodlivosť. Strata nenarodených detí pri dobrovoľnom potrate nemá “žiadny význam len pre Súdny dvor,” ale nemá “žiadny význam” pre nikoho iného”ani pre štát, ani pre jednotlivca. Avšak trest, ktorý nám bol uložený za túto skorú záchranu, bol len šesťmesačný súdny dohľad.

Pod vplyvom takýchto právnych neúspechov sa hnutie za záchranu koncom 80. rokov rozbehlo. Pod vedením Randalla Terryho bola založená Operácia záchrany, ktorá vyústila do celoštátnych záchranných akcií, pri ktorých boli zatknuté desaťtisíce zástancov života, ktorí blokovali dvere potratových centier. Toto hnutie trvalo až do polovice 90. rokov, ale bolo účinne zastavené, keď Bill Clinton podpísal zákon o slobodnom prístupe ku klinikám (Freedom of Access to Clinic Entrances Act - FACE) — čím sa takéto blokády kliník stali federálnym priestupkom a možno aj trestným činom. Zo dňa na deň mohli zástancovia života, ktorí boli predtým obvinení možno len z porušenia mestskej vyhlášky, stráviť až rok vo federálnom väzení.

V posledných rokoch sa však objavujú snahy o vzkriesenie záchranných akcií na obranu nenarodených detí, najmä záchranných akcií Červená ruža—ktoré nezahŕňajú žiadny typ fyzickej obštrukcie—a preto nepodliehajú zákonu FACE. Od roku 2017 sa však uskutočnilo niekoľko “tradičných záchranných akcií”. Jedna z takýchto záchranných akcií, ktorú zorganizovali Lauren Handyová a Jonathan Darnel, sa uskutočnila 20. októbra 2020 vo washingtonskom chirurgickom centre, kde potratár Cesare Santangelo zabíja nenarodené deti do deviateho mesiaca tehotenstva. Zúčastnilo sa na ňom desať zástancov života. Niekoľko z nich zablokovalo dvere pre personál potratového centra’oproti výťahom, zatiaľ čo iní zablokovali dvere vo vnútri čakárne, ktoré viedli do miestností na “zákroky”. Niektorí z týchto záchrancov zašli ešte ďalej a v skutočnosti sa omotali zámkami na bicykle a reťazami, aby predĺžili svoje úsilie o záchranu života.

Zástancovia života očakávali, že budú obvinení z FACE. Ministerstvo spravodlivosti pod vedením zúrivo propotratovej Bidenovej administratívy však vznieslo ďalšie obvinenie, a to “sprisahanie s cieľom zasahovať do občianskych práv,” za ktoré hrozí maximálne desať rokov väzenia a pokuta 250 000 dolárov. Takéto obvinenie proti zástancom života nikto nečakal, v histórii hnutia za život nemá obdobu.

Nie je možné brániť iných

Od začiatku súdneho konania pred federálnou sudkyňou vo Washingtone Colleen Kollar-Kotellyovou mali títo záchrancovia len malú šancu na niečo, čo by sa aspoň približovalo spravodlivému procesu. Výber poroty sa uskutočnil v máji 2023 minulého roka, na ktorom bol tento pisateľ prítomný počas niekoľko hodín trvajúceho procesu. Potenciálni porotcovia boli jeden po druhom vypočutí. Mnohí z nich uviedli, že podporujú legalizáciu potratov a prispievajú na plánované rodičovstvo; niektorí sa dokonca zúčastňovali na pochodoch žien na podporu “práva ženy na voľbu”; Aj napriek ich zaujatému postoju ich sudca odmietol vylúčiť “z dôvodu”.

Týmto zástancom potratov stačilo povedať čarovné slová: “Áno, môžem byť nestranný a vyniesť v tomto prípade nestranný verdikt.” To prinútilo obhajcov obžalovaných’ využiť svoje vzácne “preventívne námietky”—a takýchto námietok nebolo dosť na to, aby sa medzi dvanástimi nakoniec usadenými porotcami nenašiel žiadny z týchto potratom naklonených potenciálnych porotcov. Je to obdobné, ako keby v porote, v ktorej sedeli obžalovaní protestujúci proti segregácii na Juhu, mohli sedieť osoby, ktoré podporujú a prispievajú Ku Klux Klanu.

Ako sa dalo očakávať, záchrancom bola odopretá “obhajoba iných,”a tak boli záchrancovia opäť nútení pretrpieť umelý, fantazijný svet sanitárneho pro-life procesu, v ktorom nenarodené obete potratov zostali úplne neuznané a úplne neviditeľné, akoby ani neexistovali.

Lauren Handyová sa pokúšala najmä o obhajobu založenú na tom, čo ju motivovalo k tomu, aby sa rozhodla vykonať záchrannú akciu v potratovom centre Santangelo, keďže Kollar-Kotellyová jej až do istého momentu dovolila vysvetliť svoju motiváciu. Handyová začala porote rozprávať, že robila vlastný výskum o výskyte živých pôrodov na nenarodených deťoch po ukončení života. Vypovedala, že si pozrela tajné video, ktoré v roku 2013 vytvorila pro-life skupina Live Action. V tomto videu sa členka Live Action, vydávajúca sa za osobu, ktorá chce podstúpiť neskorý potrat, pýta Santangela na postup pri interrupcii. Ten povedal, že “prestrihne pupočnú šnúru”, čo vedie k zániku plodu. Nasledovala otázka: “Môžu nastať nejaké komplikácie, ako napríklad, že sa plod môže narodiť živý?” Pripúšťa, že sa občas vyskytnú živé pôrody. Tazateľ sa pýta, čo v takýchto prípadoch robí. Odpovedal: “Nerobíme’nič.” Inými slovami, Santangelo nechá takéto deti zomrieť zo zanedbania. Handyová, veľmi znepokojená týmto priznaním, na tribúne vysvetlila, že ju podnietil výskum o výskyte živonarodených detí pri “potratoch po ukončení života”. Uviedla, že jedna štúdia šokujúco odhalila, že výskyt takýchto živonarodených detí môže byť až päťdesiat percent.

Celá pointa tohto svedectva bola elegantná a šikovná. Ak by Handyová dokázala, že bola motivovaná vykonať záchrannú akciu v tomto konkrétnom potratovom centre, pretože sa dôvodne domnievala, že Santangelo je zodpovedný za nelegálne zabíjanie nenarodených detí—tých, ktoré sa narodili živé a boli ponechané na smrť, čím porušil zákon o ochrane živonarodených detí—potom by ju a prípadne aj niektorých ďalších obžalovaných nebolo možné obviniť z porušenia FACE. Sudca však zastavil výpoveď Handyovej’a dokonca tvrdil, že sa nedá preukázať, že vo washingtonskom chirurgickom centre sa vykonávali neskoré potraty—napriek tomu, že Santangelo na videu Live-Action jasne priznáva, že takéto potraty vykonáva!

Kollar-Kotellyová ďalej uviedla, že “existuje’limit” na to, čo smie obžalovaný povedať o svojej motivácii—a “tento obžalovaný smeruje k zneplatneniu poroty” Prečo Handy smeroval k “zneplatneniu poroty”? Pretože výpoveď Handyovej’o tom, čo považovala za pravdivé, pokiaľ ide o Santangelove’nelegálne potratové postupy, sa preliala do prezentovania týchto nelegálnych postupov ako skutočnej skutočnosti—a teda záchrana bola právne odôvodnená, aby sa zabránilo potratom, ktoré neboli chránené zákonom.

Federálny prokurátor John Crabb dúfal, že zastaví akékoľvek ďalšie svedectvo týkajúce sa Handyovej’tvrdenia, že je pravdepodobné, že Santangelo vykonáva nelegálne potraty. So zjavným rozhorčením sa obrátil na sudcu: “Skúste to zabaliť, ako ona (Handyová) chce—ona’sa v skutočnosti snaží porote prezentovať, že interrupcie sú zlé, rozhorčiť porotu, predpojatosť poroty voči interrupciám—sa v skutočnosti snaží porote povedať, prečo by interrupcie nemali byť povolené. Jej svedectvo nie je nijako podložené, je’založené na radových fámach.”

Sudca vyhlásil prestávku, aby zvážil Crabbovu’námietku. Po návrate na lavicu rozhodla, že Handyová nemôže svedčiť o “konkrétnych štúdiách, pretože by to príliš poškodilo porotu.”Martin Cannon dúfal, že predloží video Live Action ako dôkaz, aby aspoň preukázal základ pre osobné presvedčenie Handyovej, že Santangelo vykonával nelegálne potraty. Kollar-Kotellyová túto žiadosť zamietla a video Live Action označila za propagandu, zostrihané pre efekt z oveľa dlhšieho videa. Keď Cannon požiadal, aby sa porote ukázalo celé video “B roll”, sudkyňa to tiež zamietla, pretože Handy nikdy nevidel “B roll”, a teda nebol ním ovplyvnený, a navyše by sa ukázalo, že video je pre porotu príliš “predpojaté”! A Kollor-Kotellyová, ktorá si údajne pozrela celé video Live Action, dokonca vyhlásila, že “čistá” verzia nikdy nenaznačovala, že by sa pri Santangelových”potratových zákrokoch občas rodili živé deti—keď v skutočnosti hovorí presne to.

Spravodlivosť pre ‘Päťku’

Najtrpkejšiu formu potvrdenia by však dostalo Handyho’presvedčenie, že Santangelo zabíjal nenarodené deti nezákonne. Dňa 25. marca 2022 spolu s Terrisou Bukovinicovou skutočne získali telá 115 nenarodených detí, ktoré boli zabité v jeho potratovom centre, keď vodič dodávky so zdravotníckym odpadom z Curtis Bay súhlasil, že im odovzdá škatule, v ktorých sa nachádzali.

Päť z týchto obetí boli veľmi veľké deti, ktoré boli zjavne potratené koncom druhého alebo dokonca v treťom trimestri. S podozrením, že niektoré alebo všetky z nich boli zabité pri nezákonných potratoch, Hardy a Bukovinic odovzdali telá do úradu súdneho lekára v D.C., kde dodnes čakajú na spravodlivosť a čakajú na pohreb.

Ale porota sa o týchto potratených deťoch nikdy nedozvie, a už vôbec nie, že by jej bolo dovolené vidieť fotografie ich znetvorených a rozštvrtených tiel, keďže Kollar-Kotellyová vyhlásila, že “súdny lekár nezistil, že by na týchto piatich deťoch boli vykonané nezákonné potraty“.” Cannon ju správne upozornil: “Súdny lekár nevykonal’úplnú pitvu” a za viac ako dva roky sa takéto vyšetrovanie ešte neuskutočnilo.

Súdne procesy a rozsudky

Jeden z pro-liferov Jay Smith sa priznal k obvineniam a prevzal plnú zodpovednosť, keď neúmyselne spôsobil členok zamestnankyni kliniky, keď sa záchranári pokúšali vstúpiť do čakárne. Zvyšných deväť zástancov života bolo rozdelených do troch samostatných súdnych procesov. Prvých piatich súdili koncom augusta, ďalších troch v polovici septembra a Paulette Harlowovú súdili samostatne koncom septembra 2023. Autor tohto článku sa zúčastnil na prvých dvoch súdnych pojednávaniach, vypočul si všetky svedectvá, videl všetky dôkazy a znovu a znovu si pozrel všetky videozáznamy zo záchrannej akcie—záznamy z bezpečnostných kamier potratového centra a policajných kamier.

Obžalovaní, ktorí nemali reálnu obhajobu, sa snažili zo všetkých síl dosiahnuť oslobodenie na základe právnych formalít, ale nakoniec boli deviati uznaní za vinných.

Osmich zástancov života odsúdili—troch 14. mája, ďalších troch 15. mája a jedného 22. mája. Paulette Harlowová bude odsúdená 31. mája. Lauren Handyová ako hlavná organizátorka dostala najprísnejší trest 57 mesiacov (štyri roky a deväť mesiacov). Ďalším najprísnejším bol Jonathan Darnel s 34 mesiacmi; Joan Andrews Bellová, Jean Marshallová, Will Goodman a Herb Geraghty, žena, ktorá sa identifikuje ako “nebinárna,”, dostali 27 mesiacov; Heather Idoniová dostala 24 mesiacov a John Hinshaw, s najmenším trestom odňatia slobody, dostal 21 mesiacov.

Všetkým z nich bude započítaných 9 mesiacov z trestu odňatia slobody, keďže boli po odsúdení vzatí priamo do väzby. Prečo? Kollar-Kotellyová vždy na začiatku každého vynesenia rozsudku vyhlásila: “Porota zistila, že pri bránení reprodukčnej zdravotnej starostlivosti bola použitá fyzická sila.” Každý, kto je odsúdený za takýto trestný čin, musí byť teda odvedený priamo do väzenia, kde čaká na formálne vynesenie rozsudku.

Pri formálnom treste odňatia slobody sa na zástancov života vzťahuje trojročný súdny dohľad, ktorý je nabitý podmienkami—z ktorých najzávažnejšia je, že sa nesmú priblížiť na menej ako tisíc metrov k žiadnej klinike, ktorá poskytuje “služby reprodukčného zdravia.”

Zástancovia života boli odsúdení jednotlivo. A každý z nich si musel vypočuť ostré pokarhanie od sudkyne, keď na adresu žien, ktorým bránili v “lekárskej starostlivosti” a dodala, že “vaše osobné názory majú prednosť pred nimi ako ľudskými bytosťami.”Santangelo zabíja nenarodené deti v opovrhnutiahodných násilných činoch a s ich mŕtvymi telami sa zaobchádza ako s veľkým odpadom. Práve Santangelove a jeho zamestnancov’zvláštne osobné presvedčenie má prednosť pred právom na život nenarodených.

V dokumente ministerstva spravodlivosti’pred vynesením rozsudku sa o ženách, ktoré prišli na jeho kliniku v deň záchrany, hovorí ako o “zraniteľných osobách.”Skutočne zraniteľné osoby sú však nevinné nenarodené deti, ktoré matky odovzdali vrahovi. Bezmocné na úteku boli tieto deti konečnými obeťami”a ich osud sa pred porotou zámerne skrýva, akoby neexistovali.

Potom bolo svetlo

“Tvrdenie obžalovaných’, že plod utrpí veľkú ujmu, nemá pre tento súd žiadny význam.” Temnota súdnej siene v Illinois v roku 1978 pokračovala v súdnej sieni “DC Nine” v roku 2024. Až po vytrpení vyhlásenia ich rozsudkov preniklo nejaké svetlo, ktoré osvetlilo pravdu, že nenarodené deti skutočne existujú a ako spoluobčania majú právo na obranu.

Pravda sa vliala, keď odsúdení pro-life zločinci konečne oslovili sudcu vo svojich výrokoch. John Hinshaw bol obzvlášť výrečný; jeho nádherne spracovaný prejav je totiž rétorickým majstrovským dielom, ktoré tu čiastočne citujeme. Začína sa odkazom na jeho manželku Brendu, ktorá

…vstáva z našej postele a sama sa prechádza po dome.  Sebemenšia nepohoda jedného z jej detí ju vytláča zo spánku. …  je totiž matkou a ako taká je zviazaná najhlbším putom na tejto planéte.  Nazvať to putom je nedostatočný výraz.  Je to zmluvné puto, ale aj to je nedostatočný termín na opis.  Nazvať to “vzťahom” je urážka.  Táto hlboká, hlboká jednota je jednou z tých vzácnych, skutočne nevyjadriteľných vecí, ktorým slová nedokážu vzdať poctu.  Moja žena vie, že nesie DNA každého zo svojich detí do večného života. 

Všetky roky súdne chráneného zabíjania nás priviedli až sem, kde stojím odsúdený, hoci bez viny. Poslali ma sem, poslali ma sem takého, aký som, aby som na seba vzal vinu tohto súdu. Stojím tu, aby sudkyňa Colleen Kollar-Kotellyová prijala trest, ktorý jej vlastne právom patrí. Latinský výraz pre toto je Spem in alium. A keď otváram náruč, aby som Kollarovú-Kotellyovú požiadal o milosť tohto súdu, žiadam Jediného pravého sudcu, s ktorým sa ona i ja čoskoro stretneme, aby prijal môj skutok lásky voči nej ako odčinenie jej veľkej viny pýchy, ľahostajnosti a netolerancie.

Takto z hĺbky svojej cely budem naďalej spájať svoj plač s plačom detí, ktorých plač sa každú noc dvíha k ušiam ich matiek, ktoré spolu s Ráchel plačú za svojimi deťmi, ktoré už nie sú.

V tú istú nočnú hodinu vstáva aj moja manželka.

A Heather Idoni sudcovi vyrozprávala príbeh rodiny Ten Boomovcov, ktorá v nacistami okupovanom Holandsku ukrývala Židov vo svojom dome. “Jedného dňa židovská žena, ktorá práve predčasne porodila, prosila Ten Boomovcov, aby ukryli jej dieťa. Tí sa však obávali, že dieťa by ako dojča mohlo plakať a prezradiť ostatných. Požiadali pastora, ktorého dom sa nachádzal v odľahlom lese, či by sa dieťaťa neujal. Muž sa ohradil: ‘Čože!? Neviete, že by ste mohli prísť o život? Mohli by sme prísť o život!" ’Na to pán Ten Boom zvolal: ‘Stratiť život pre toto dieťa by bola pre mňa najväčšia česť."’

Heather potom spomenula jednu zo žien, ktorá sa počas záchrannej akcie pokúsila dostať do Santangelovho’potratového centra. Heather uviedla: “Myslím, že je v zázname, že povedala, že jej dieťaťu chýbajú končatiny. Keď som to počula, srdce mi poskočilo—a počas súdneho procesu som volala k Bohu: ‘Aká česť, že som pomohla brániť to dieťa.’Na každom živote záleží. Vtedy som vedel, že neľutujem, že som tam v ten deň bol.”

Príhovor Jonathana Darnela’k súdu bol krátky a výstižný. Povedal, že potrat je nemorálny. A potraty sú tiež nezákonné, pokiaľ nechceme zrušiť 14. dodatok. Ako vojak bojujúci za svoju krajinu som zložil prísahu, že budem brániť ústavu. Ako kresťan som zložil ďalšiu prísahu, že budem ‘milovať svojho blížneho ako seba samého.’”

Will Goodman, vysvetlil sudcovi, že záchrannú akciu vykonal preto, aby bránil ženy a ich deti a svoje vystúpenie zakončil dojímavým recitovaním Máriinho’Magnifikátu.

Lauren Handyová však na prekvapenie všetkých’odmietla vystúpiť. Možno však jej rozhodnutie mlčať bolo tým najdojemnejším a najvhodnejším vyhlásením, aké mohlo zaznieť. Na súde, ktorý umlčal potratené nenarodené deti, bola s nimi solidárna.

Monica Migliorino Miller, Ph. D., je celoslovensky známa vedúca pro-life aktivistka, riaditeľka Občania za spoločnosť za život, autorka Pustošený—nevypovedaný príbeh potratových vojen.

Pretlačené so súhlasom autora.