Texas-Capital-scaled-810x500.jpeg

Texaský najvyšší súd jednomyseľne zamietol žalobu potratových aktivistov proti pro-life zákonom

8
Kultúra života
  • Texaský najvyšší súd potvrdil zákazy interrupcií a štandard lekárskeho úsudku.
  • Interrupcie sú povolené len pri život ohrozujúcich stavoch pre matku.
  • Žaloba na rozšírenie výnimiek pre interrupcie bola zamietnutá.
  • Po zrušení Roe v. Wade v Texase klesol počet legálnych potratov.

Texaský najvyšší súd jednomyseľne zamietol námietku proti štátnym zákonom o ochrane života, ktorú podali aktivisti za potraty, ktorí sa snažili rozšíriť výnimky pre tzv. naliehavé zdravotné prípady a postihnutie plodu. 

Texas má v súčasnosti takmer úplný zákaz interrupcií z roku 1925 a zákon o spúšťacích mechanizmoch podpísaný v roku 2021, ako aj zákaz interrupcií na základe srdcového tepu, ktorému štátny a Najvyšší súd USA umožnili vstúpiť do platnosti vďaka jedinečnému mechanizmu presadzovania (občianske žaloby namiesto vládneho stíhania) niekoľko mesiacov pred tým, ako najvyšší súd krajiny v júni 2022 zrušil rozsudok Roe v. Wade.

Podľa týchto zákonov možno interrupciu vykonať len v prípade “život ohrozujúceho fyzického stavu zhoršeného, spôsobeného alebo vyplývajúceho z tehotenstva, ktorý podľa potvrdenia lekára ohrozuje ženu smrťou alebo vážnym rizikom podstatného poškodenia hlavnej telesnej funkcie, ak sa interrupcia nevykoná.To podnietilo žalobu zo strany národnej pro-potratovej skupiny Center for Reproductive Rights (CRR), ktorá sa snažila dosiahnuť, aby súdny orgán “objasnil texaské zákazy interrupcií vytvorením záväzného výkladu zákonov’ ‘výnimky zo zdravotnej naliehavosti’.”

CRR vo svojej žalobe tvrdila, že “texaské’zákazy interrupcií možno a treba chápať tak, že lekári majú široký priestor” na vykonanie interrupcie v prípade takzvaných “naliehavých zdravotných stavov” a že interrupcie by mali byť povolené v prípade postihnutia plodu, ktoré by údajne spôsobilo, že deti “pravdepodobne” nebudú schopné “udržať život po narodení.”

Čítajte: Matka sa podelila o krásny život 10-ročného dievčatka s trizómiou 18: ‘Naše dievčatko jednoducho milujeme’

V piatok však celorepublikový súd odmietol argumenty CRR’a potvrdil texaské’ zákazy interrupcií a štátny’štandard “rrozumného lekárskeho úsudku” pre interrupcie požadované zo “zdravotných” dôvodov, ktorý sa CRR snažila nahradiť subjektívnejším štandardom “lekárskeho úsudku v dobrej viere”.

Sudcovia napísali, že “stredisko’žiada, aby súd nahradil iný štandard tým, ktorý je výslovne uvedený v zákone. Ide o výzvu na zmenu zákona, nie na jeho výklad.”

Súd konštatoval, že texaský zákon, tak ako je napísaný, umožňuje lekárovi vykonať interrupciu “na odvrátenie smrti alebo podstatného telesného poškodenia tehotnej ženy, u ktorej bol diagnostikovaný život ohrozujúci fyzický stav,” na základe “primeraného lekárskeho úsudku,” pričom spresňuje, že lekár “nesmie nerešpektovať” túto požiadavku a vykonať interrupciu pre “akékoľvek riziko tehotenstva.”

Ak niektoré naliehavé situácie v tehotenstve môžu vyžadovať zákroky, ktoré nepriamo vedú k smrti dieťaťa’, priamy potrat je vždy závažne nemorálny a nikdy nie je potrebný ani eticky odôvodnený na záchranu života matky’.

Súd ďalej rozhodol, že, “Akokoľvek sú takéto okolnosti bolestivé, to, že zákon nepovoľuje interrupcie pri diagnostikovaných stavoch plodu bez život ohrozujúcich komplikácií pre matku, ho nerobí protiústavným.”

Čítajte: Baby boom po Roeovej smrti v Texase dokazuje, že pro-life zákony zachraňujú životy

Každý štát v Únii s aktuálne platným zákazom interrupcií tiež povoľuje lekárompodávať tehotným ženám život zachraňujúcu neabortívnu liečbu, aj keď je to na úkor života dieťaťa’. Veľká väčšina interrupcií nebola nikdy vyhľadaná zo “zdravotných” dôvodov, ale zo sociálnych, kariérnych alebo finančných dôvodov. To však nezabránilo potratovým aktivistom, aby sa pokúšali urobiť “zdravotné” výnimky tak široké a subjektívne, aby umožnili takmer akýkoľvek potrat, a aby využívali takzvané “ťažké prípady” na vyvolávanie strachu z účinkov pro-life zákonov.

Texaské ministerstvo zdravotníctva & ľudských služieb (HHS) v januári 2023 oznámilo, že len dva mesiace po Roe’szvrátení rozhodnutia, bolo vykonaných nula voliteľných legálnych potratov a len tri legálne potraty vykonané z dôvodu údajného fyzického ohrozenia života matky’– v porovnaní so 67 voliteľnými potratmi mesiac predtým a 5 706 potratmi v auguste 2021.

Ako podrobnejšiev júni 2023 uviedol LifeSiteNews, počet pôrodov v Texase v roku 2022 vzrástol o 4,7 %. V decembri 2023 texaská HHS zistila, že za celý rok bolo nahlásených 34 potratov.

V marci tohto roka texaská lekárska rada dalaširokú definíciu toho, čo predstavuje “lekársku pohotovosť” v prípadoch, v ktorých by bol potrat podľa štátneho zákona povolený, čím odmietla požiadavky potratových aktivistov na znenie, ktoré by sa mohlo použiť na vytvorenie právnych medzier.