Screenshot-2024-06-04-at-11.26.41-AM-810x500.png

Na prvom Pochode za život v Quebecu sa zúčastnilo 1 500 Kanaďanov na obranu nenarodených detí

15
Kultúra života
  • Počas víkendu sa v Quebecu konal prvý Pochod za život.
  • Približne 1500 Kanaďanov sa zúčastnilo na demonštrácii.
  • Pro-potratoví aktivisti sa pokúsili narušiť akciu zástancov života.
  • Pochod sa skončil svedectvami po potrate a večerou ruží.

V Quebecu sa počas uplynulého víkendu uskutočnil prvý Pochod za život, na ktorom sa v hlavnom meste provincie zhromaždilo približne 1500 Kanaďanov, aby bránili nenarodené deti.

1. júna zorganizovala Koalícia za život v Quebecu svoj prvý Pochod za život, na ktorom sa zúčastnilo približne 1500 Kanaďanov, ktorí začali pochodovať v Národnom zhromaždení v Quebecu a potom prešli ulicami mesta.  

“Všetci boli z podujatia veľmi nadšení,” povedal pre LifeSiteNews prezident Koalície za život v Quebecu Georges Buscemi. “Boli naozaj radi, že’sa to deje; boli naozaj povzbudení.” 

Demonštrácia za život sa stretla s rovnakým počtom 1500 účastníkov kontraprotestu, ktorý zorganizovali rôzne odbory a organizácia Plánované rodičovstvo Quebec. Zástancovia ochrany života obsadili prednú časť budovy, zatiaľ čo aktivisti za potraty boli vzadu.  

Ak Buscemi vysvetlil, že “potratová mentalita je v Quebecu dosť silná a dosť zakotvená v mentalite Quebčanov,”, prezradil, že propotratoví aktivisti sa “obávajú, že by mohlo dôjsť ku kultúrnym posunom” smerom k pro-life pozícii. 

“Oni [pro-potratoví aktivisti] väčšinou zostali vzadu, kde začali, ale skupina asi sto ľudí sa od tejto skupiny odčlenila a prišla sa pokúsiť narušiť našu akciu,” povedal.  

Podľa Buscemiho nedošlo k žiadnemu zatknutiu, ale polícia rozdala protestujúcim za potraty niekoľko pokút.  

Polícia koordinovala, aby sa aktivisti za potraty presunuli pred budovu, kým budú pochodovať zástancovia potratov, a potom aby protestujúci za potraty odišli v čase, keď sa zástancovia potratov vrátia na záverečné prejavy.   

“Keď mi to polícia povedala, tak trochu som sa čudoval, na ktorej planéte žije, keď si myslí, že to dokážeme hladko zvládnuť,” spomína Buscemi.  

Aj keď protestujúci neboli násilní, ale skôr “hluční a mierne chaotickí,” prezradil, že ich prítomnosť vytvorila “oblak strachu” počas podujatia, ktoré bolo určené pre rodiny a malé deti.  

Pravda, polícia bola taká poddimenzovaná, že Buscemimu povedala: “Sme’poddimenzovaní. Nemôžeme’zaručiť vašu bezpečnosť,” a odporučili, aby zástancovia života nepochodovali ulicami, ale zostali v Národnom zhromaždení.   

“To by bola katastrofa,” pomyslel si vtedy. Preto, keď nastal pokoj zo strany protiprotestujúcich, Buscemi sa rozhodol začať pochod skôr, ako by mohlo dôjsť k hádke.  

“Vtedy’to naozaj začalo byť veselšie, oveľa pozitívnejšie,”povedal. “Boli sme na ceste. Pochodovali sme a vtedy’som naozaj videl, aký veľký dav sme dali dokopy. Bolo ich asi 1000 až 1500.”  

“Všetci sa veľmi tešili z tohto podujatia,”spomína Buscemi. “Boli naozaj radi, že’sa to deje; boli naozaj povzbudení.”  

Keď sa zástancovia života vrátili do Národného zhromaždenia, stretli sa s pro-potratovými aktivistami, ktorí “ťahali nohy” a neopúšťali priestor. Po odpálení zelenej dymovnice však pro-potratových demonštrantov polícia vyhnala von a Pochod za život sa skončil svedectvami po potrate.  

Po skončení podujatia sa pro-liferi zišli na quebeckej verzii večere ruží, ktorá sa koná v Ottawe po každoročnom Národnom pochode za život.   

“Sme&nbspšťastní,” uzavrel Buscemi.  “Budúci rok sa pokúsime urobiť jeden, ktorý bude pravdepodobne opäť v Quebecu. Musíme byť pripravení na odpor.”