Screenshot-2023-08-24-141910-e1714735203693-810x500.png

Trumpovo spolitizované presvedčenie znížilo postavenie Ameriky vo svete

17
Kultúra smrti
  • Trump bol odsúdený v New Yorku, čo vyvolalo obavy o spravodlivosť.
  • Demokrati v New Yorku použili právny systém na politické prenasledovanie Trumpa.
  • Trump stratil občianske práva a je teraz zverencom sudcu Merchana.
  • Demokrati môžu využiť Trumpovo odsúdenie na politické účely, ale reakcia verejnosti je neistá.

Píše sa to uprostred noci a ja som hlboko znepokojený Trumpovým odsúdením. Prečo? Možno som nadstranícky, možno nie. Viem, že nikdy nezabudnem, kde som bol, keď som sa dozvedel o jeho odsúdení. Vedel som, že si to budem pamätať navždy, rovnako ako keď som sa prvýkrát dozvedel o 11. septembri, o Neilovi Armstrongovi kráčajúcom po Mesiaci, o atentáte na prezidenta Kennedyho alebo o tom, že Sovietsky zväz vydýchol naposledy. Boli to všetko okamihy, keď sa zastavil čas. Svet potom už nikdy nebol celkom rovnaký a vždy sa vynárala otázka, čo bude ďalej.

Moji priatelia, ktorí sa domnievajú, že buď to, čo sa stalo Trumpovi, nie je až taká veľká vec, alebo že právny štát ešte nie je úplne skorumpovaný, pretože Trump pravdepodobne zvíťazí v odvolacom konaní, nepochopili podstatu veci. Anarchia na tejto úrovni v Amerike sa vymyká akejkoľvek našej skúsenosti. Dokonca aj tí, ktorým sa Trump nepáči, rozpoznávajú nespravodlivosť rovnakým spôsobom, ako sudca Najvyššieho súdu Potter Stewart rozpoznal pornografiu: “Poznám ju, keď ju vidím."

Sledoval som, ako človeka, ktorý nás nepotrebuje, hoci my potrebujeme jeho, vláčia ulicami New Yorku takmer stredovekým spôsobom. Chýbalo už len to, aby ho zadychčaní diváci buď dechtovali a perovali, alebo aby kričali “obesiť ho.”

Čítajte: Tucker Carlson, Donald Trump Jr. šľahali na demokratov ‘prenasledovanie’ Trumpa

Trump sa deň pred vynesením rozsudku nechal počuť, že pravdepodobne bude uznaný za vinného. Manželka, optimistka, si myslela, že visiaca porota je pravdepodobná. Ja’nie som optimista. Rovnako ako Trump som očakával odsúdenie vzhľadom na správanie sudcu’počas súdneho procesu a právne čudné inštrukcie dané porote, o ktorej môžeme predpokladať, že odrážala celý Manhattan, z 85 percent demokratický.

Čo je to s New Yorkom a demokratickou stranou vo všeobecnosti, že’má na Trumpa taký zlý názor, že politik môže kandidovať na post s jediným sľubom, že Trumpa dostane do väzenia, a nikto ani nemukne? K tomu sa prihlásila’galéria darebáckych politikov alebo politických nominantov vrátane generálneho prokurátora štátu New York, okresného prokurátora na Manhattane a’s ministerstva spravodlivosti USA číslo tri, ktorý odstúpil a odstúpil z funkcie, aby mohol stíhať Trumpa v New Yorku.

Všetci sme svedkami niečoho, čo v americkom politickom živote ešte nebolo – úspešného použitia boja proti právu na zneškodnenie politického nepriateľa. Ako inak si možno vysvetliť bezohľadnosť newyorského’pokusu umlčať svojich konzervatívnych nepriateľov? Ak potrebujete ďalší príklad toho, ako lawfare funguje, Trumpovo’odsúdenie zatienilo značkové rozhodnutie Najvyššieho súdu o newyorskom úradníkovi, ktorý použil lawfare proti Národnej streleckej asociácii:

Najvyšší súd vo štvrtok obnovil súdny proces Národnej streleckej asociácie, ktorá tvrdí, že newyorská úradníčka porušila práva skupiny’podľa prvého dodatku, keď vyzvala banky a poisťovne, aby s ňou neobchodovali po streľbe na floridskej strednej škole v roku 2018. V jednomyseľnom rozhodnutí sudkyne Sonii Sotomayor sa sudcovia zhodli na tom, že NRA predložila prípad, že Maria Vullo, vtedajšia šéfka newyorského’ministerstva finančných služieb, zašla pri svojom úsilí presvedčiť spoločnosti a banky, aby prerušili vzťahy s NRA, príliš ďaleko, čím prekročila hranicu od snahy presvedčiť spoločnosti a banky – čo by bolo povolené – k pokusom o ich donútenie, čo nie je povolené.

Akokoľvek nesprávne znie tento citát, skutočnosť je ešte horšia. Vullo ponúkla newyorským korporáciám, že ich nechá v prípade možného porušenia newyorských zákonov na pokoji výmenou za to, že sa pridajú k jej pranierovaniu NRA. Bola to práve newyorská generálna prokurátorka Letitia Jamesová, tá istá žena, vďaka ktorej bol Trump odsúdený za splácanie pôžičiek načas a v plnej výške, ktorá podala žalobu obviňujúcu LaPierra a ďalších súčasných a bývalých manažérov z porušovania štátnych zákonov a interných predpisov s cieľom obohatiť sa.

Jamesová sa nijako netajila svojimi motívmi. Išla po NRA pre jej postoj k zbraniam a nie pre uvedený dôvod. Jamesová sa pokúsila a neúspešne rozbiť NRA v prvom kole a opäť neuspela. NRA presúva svoju korporáciu do Texasu, čo je krok, ktorý už dávno mal byť vykonaný.

Prípad, či by Trump mohol dostať spravodlivý súdny proces na Manhattane, bol zodpovedaný. Newyorský’právny a riadiaci systém klesol na úroveň junk bonds spolu so svojou reputáciou, ktorá sa už možno nikdy nezotaví. Právny štát je jediné očakávanie, ktorému Američania rozumejú a o ktorom veria, že nás odlišuje od krajín, ktoré si ho vymýšľajú za pochodu. Postavenie Ameriky vo svete sa znížilo. To, čo sa stalo v New Yorku, nás okamžite zmenilo na krajinu tretieho sveta.

Môžete sa teda pýtať, kam sa dostaneme. Určite sme na neprebádanom území.

Trump bude pravdepodobne pokračovať v kampani, ale s akými obmedzeniami, to nevieme. Status Trumpa’ako slobodného človeka je teraz preč, aspoň na chvíľu. Sudca Merchan teraz vlastní Donalda Trumpa. Napriek tomu, že sa proti prípadu odvolal, Trump stratil svoje občianske práva. Nemôže napríklad voliť ani vlastniť zbraň. Jeho pohyb a prejav podliehajú preskúmaniu. Musí sa dostaviť na súd, rôzne súdom nariadené psychiatrické vyšetrenia (po čom demokrati túžia už roky) a ďalšie. Trump je v tejto chvíli zverencom Merchan’. Nedokážem’sa v tejto výnimočnej realite zorientovať.

Myslíme si, že vedenie Demokratickej strany v New Yorku sa práve teraz zhovára, aby určilo, ako toto odsúdenie (aspoň nateraz) čo najlepšie obrátiť v prospech strany’? To sa stavte! Vedia, že majú tigra za chvost, a ten je len zranený, nie porazený.

Čítajte: Právni experti, konzervatívci zatĺkajú spolitizované odsúdenie Trumpa: ‘Temný deň pre Ameriku’

Tu prichádzate na rad vy všetci. Doterajšia vojnová stratégia demokratov’nevyšla podľa plánu. V priebehu nasledujúcich dvoch týždňov vyjdú prieskumy verejnej mienky, ktoré nám poskytnú lepší prehľad o tom, ako bude pôsobiť jeho pošpinenie ako zločinca na pravdepodobných voličov. Pripravte sa na možné prekvapenia. Demokrati môžu opäť triangulovať v závislosti od toho, ako tieto prieskumy dopadnú; uvidíme.

Ješte jedna myšlienka na záver. Možno demokrati od začiatku vedeli, že Trump zvíťazí v odvolacom konaní. Celým účelom tohto klokanieho súdu bolo mrhať jeho časom a znížiť ho u voličov tým, že budú môcť povedať, že prezident Trump je zločinec. Ak je to tak, dúfam, že sa mýlia. Čoskoro’zistíme, že Američania všetkých presvedčení to vidia, ako to je, a prídu mu na pomoc.

Prvýkrát môžeme vidieť, ako môže skorumpovaný systém beztrestne porušovať naše práva. Ak môžu dostať Trumpa, môžu dostať aj vás. Úroveň rozhorčenia bežných Američanov rozhodne o viac než len o budúcom prezidentovi.

Boh žehnaj Amerike a pomôž nám všetkým prežiť túto paródiu.

Preložené so súhlasom American Thinker.