Shutterstock_1799787058-810x500.jpg

Kanadská daňová agentúra platila zamestnancom ako "ghostwriterom" za prípravu "spravodajských" článkov MSM: záznamy

12
Neutral
  • Kanadská daňová agentúra vynaložila veľké sumy na vytváranie štátnymi zamestnancami napísaných správ.
  • Články boli zverejnené v rôznych médiách a distribuované prostredníctvom sprostredkovateľa z Toronta.
  • Federálna vláda pod vedením Trudeaua obmedzuje prístup Kanaďanov k alternatívnym správam.
  • Trudeau podporuje CBC a iné štátom financované médiá, zatiaľ čo občas zasahuje do nezávislých médií.

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre na internete

Nedávno zverejnené záznamy odhalili, že Kanadská daňová agentúra (CRA) vynaložila viac ako štvrť milióna dolárov na to, aby poverila zamestnancov vytváraním správ, z ktorých niektoré zverejnili kanadské médiá.  

Schému odhalili prostredníctvom nedávneho Inquiry Of Ministry predloženého v kanadskom’Senáte konzervatívnym senátorom Donaldom Plettom, ktorý sa popri informáciách pýtal: “Koľko zaplatila kanadská vláda za zverejnenie správ napísaných štátnymi zamestnancami?” 

V odpovedi na dotaz CRA uviedla, že “účelom týchto článkov bolo informovať Kanaďanov,” a dodala, že boli napísané, aby “pomohli posilniť jej posolstvo s cieľom osloviť Kanaďanov, ku ktorým by za normálnych okolností nemala prístup prostredníctvom svojich vlastných kanálov.” 

Články boli uverejnené v najmenej dvoch veľkých kanadských denníkoch, Lethbridge Herald a Hamilton Spectator, ako aj vo viacerých periodikách a týždenníkoch, vrátane, Alberta Business Review, Niagara Falls Review, the Essex Free Press, Ethnic Food &; Drink, Lac Ste. Anne Bulletin, Lambton Standard, a Leamington Southpoint Sun.

Zprávy “News” boli distribuované prostredníctvom sprostredkovateľa z Toronta, spoločnosti News Canada Inc, ktorému len v minulom roku CRA vyplatila približne 233 457 dolárov. 

Záznamy ukazujú, že niektoré “spravodajské” články stáli až 1 000 dolárov za kus.  

Pokiaľ ide o federálnu definíciu “falošných správ,” ghostwriterské články spĺňajú túto hranicu. Podľa Memoranda ministerstva kanadského dedičstva z roku 2017 pre ministra v definícii falošných správ je zahrnuté všetko, čo by sa mohlo považovať za “štátom sponzorované.” 

Podľa Prístupu k informáciám pamätníka tvorcovia “falošných správ” sú “netradičné zdroje, tj.t. j. nie novinári, jednotlivci na sociálnych sieťach, jednotlivci, ktorí sa nezaoberajú faktami.” 

“Medzi charakteristické znaky falošných správ,” uvádza sa v memorande, patrí obsah, ktorý sa “rýchlo vytvára a zdieľa a nie je obmedzovaný výskumom alebo overovaním faktov.” 

V memorande sa uvádza, že “problém je komplexný a pravdepodobne neexistuje jedno jediné, jednoduché riešenie,” a že “[t]ak existujú obmedzenia opatrení, ktoré môžu vlády prijať, napr.napr. nemôžu rozhodovať o tom, čo sú falošné správy.” 

“Prístup k presným informáciám z rôznych perspektív je základom našich demokratických inštitúcií,” uvádza sa v memorande. 

V tom istom čase, keď CRA písala a predkladala médiám “správy”, sa súčasná kanadská federálna vláda pod vedením liberálneho premiéra Justina Trudeaua zaoberala prijímaním zákonov obmedzujúcich prístup Kanaďanov k správam z alternatívnych zdrojov.  

V minulom roku sa zákon C-18, nazývaný aj Zákon o online spravodajstve,stal zákonom. V dôsledku toho bolo Kanaďanom zablokované sledovanie a zdieľanie správ na Facebooku a Instagrame. 

Trudeau zároveň napumpoval miliardy do podpory prevažne štátom financovaného Kanadského vysielacieho systému (CBC), ako aj veľkých výplaty pre staršie médiá pred federálnymi voľbami v roku 2025. Celkovo by mali dotácie stáť daňových poplatníkov 129 miliónov dolárov v priebehu nasledujúcich piatich rokov. 

Vzdor zásahu štátu do médií Trudeau vyhlásil že Kanaďania musia pokračovať v dotovaní CBC a ďalších, aby “ochránili našu demokraciu.” 

Kým CBC dostala miliardy z peňazí daňových poplatníkov, tá istá Trudeauova vláda občas išla po nezávislých médiách.  

Začiatkom tohto roka nezávislé kanadské médiá Rebel News oznámili, že žalovali federálnu vládu a piatich príslušníkov Kráľovskej kanadskej jazdnej polície (RCMP) za údajný “model zastrašovania a vylučovania novinárov Rebel News” po tom, ako bol jej hlavný reportér David Menzies zatknutý po tom, čo sa pokúsil položiť otázky podpredsedníčke vlády Chrystii Freelandovej na verejnej ulici.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre online