Pabianice-Poland-810x500.jpg

Nová poľská vláda udelila nemocnici vysokú pokutu za odmietnutie vykonať interrupciu

17
Kultúra smrti
  • Poľská vláda uložila vysokú pokutu nemocnici za odmietnutie interrupcie.
  • Zmeny v zákone oslabujú ochranu nenarodených detí a trestajú zdravotnícke zariadenia.
  • Lekári odmietajú interrupcie z dôvodu svedomia a hrozí im finančná represia.
  • Pro-life organizácie a lekári bojujú proti pro-potratovým politikám a hájia práva nenarodených detí.

Poľská vláda pod vedením premiéra Donalda Tuska uložila vysokú pokutu nemocnici v Pabianiciach pri Łódź za odmietnutie vykonať interrupciu. Táto pokuta je prvým takýmto prípadom, odkedy poľská vláda zameraná proti životu zaviedla zákon, ktorý oslabuje ochranu nenarodených detí.

Na tlačovej konferencii tento týždeň ministerka zdravotníctva Izabela Leszczyna vyhlásila, že zdravotníckemu centru v Pabianiciach bola uložená pokuta 550 000 zlotých. USD (135 943 amerických dolárov) 17. júna. Podľa ľavicového spravodajského portálu Notes From Poland. dodala, že kontrolné konania v ďalších dvoch zdravotníckych zariadeniach sú v “záverečnej fáze” a že s najväčšou pravdepodobnosťou budú potrestané tiež,

Od konca mája tohto roku sa zhmotnili zmeny v predpisoch o všeobecných podmienkach zmlúv o poskytovaní zdravotníckych služieb, ktoré zaväzujú poľské nemocnice, ktoré získavajú verejné prostriedky na pôrodníctvo a gynekológiu, zabezpečiť, aby aspoň jeden lekár z personálu mohol vykonávať zákroky súvisiace s interrupciou pod zámienkou záchrany života matky. Vláda zaviedla zmluvnú pokutu až do výšky 2 % hodnoty zmluvy’za každé overené porušenie jej nových požiadaviek a umožňuje čiastočné alebo úplné vypovedanie zmlúv bez výpovednej lehoty v prípade, že zdravotnícke zariadenia tieto požiadavky nedodržia.

Polské ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že keďže sa niektorí lekári príliš spoliehajú na doložku o výhrade svedomia podľa článku 39 zákona o povolaniach lekárov a zubných lekárov, ženy, ktoré podľa zákona spĺňali podmienky na ukončenie života svojich nenarodených detí, tak nemohli urobiť.

Poľská’Ordo Iuris, konzervatívna právnická skupina, však upozornila, že toto nedávne nariadenie proti životu porušuje rezolúciu Parlamentného zhromaždenia Rady Európy z roku 2010, v ktorej sa uvádza, že “žiadna osoba, nemocnica alebo inštitúcia nesmie byť nijakým spôsobom nútená, braná na zodpovednosť alebo diskriminovaná z dôvodu odmietnutia vykonať, prijať, asistovať alebo sa podrobiť interrupcii, vykonaniu potratu, eutanázii alebo akémukoľvek úkonu, ktorý by mohol spôsobiť smrť ľudského plodu alebo embrya, a to z akéhokoľvek dôvodu.”

Viac, vo svojom rozhodnutí z 15. januára 1991 (ref. U 8/90) poľský ústavný súd rozhodol, že “sloboda svedomia neznamená len právo reprezentovať určitý svetonázor, ale predovšetkým právo konať v súlade so svojím’svedomím, nebyť nútený konať proti svojmu’svedomiu.”

Podľa article od Remixu, kontrolný odbor Národného fondu zdravia (NFZ) horlivo organizuje kontroly spojené s odmietaním potratov v rámci spomínanej novej pro-potratovej požiadavky zavedenej súčasnou ľavicovo-liberálnou vládou.

V októbri 2020 poľský Ústavný tribunál, najvyšší súd krajiny, rozhodol, že je protiústavné, aby sa ženy rozhodli pre interrupciu v prípade abnormalít plodu, a vyhlásil, že potrat detí s abnormalitami plodu sa rovná “eugenickým praktikám.”

PREČÍTAJTE SI: Pro-life Poľsko bojuje proti pro-potratovým politikom sériou miestnych pochodov

Ako per Ordo Iuris, okrem porušovania poľskej ústavy v zmysle zabezpečenia “slobody svedomia,” nedávne vládne nariadenia liberalizujúce zákony o interrupciách hrozia nemocniciam, ktoré odmietajú vykonávať interrupcie, odobratím finančných prostriedkov, čím zahnali lekárov podporujúcich život do kúta. Lekári, ktorí sa rozhodnú zachovať životy nenarodených detí, by totiž čelili vládnej represii v podobe finančných pokút pre zdravotnícke zariadenia, v ktorých pracujú, čo by v konečnom dôsledku ovplyvnilo dostupnosť zdravotníckych služieb pre pacientov v núdzi.

Evidentne Tuskova vláda, presadzujúca svoje ideológie proti životu, klesla tak nízko, že pohrozila, že zdravotníckym zariadeniam odoprie finančné prostriedky na poskytovanie služieb práve tým pacientom, za ktorých sa títo politici proti životu zastávajú.

Dodatočne sa ľavicová lož tvrdenie, že zástancovia života ohrozujú životy matiek, ktoré potrebujú lekársku pomoc na záchranu života nenarodených detí, treba opakovane vyvracať a odhaľovať.

Ako uvádza Ordo Iuris poznámka:

Je neopodstatnené používať termín “interrupcia” v súvislosti s lekárskym riešením veľmi ťažkých klinických situácií, ktoré boli v Poľsku príčinou smrti niekoľkých matiek. Tento termín sa vo verejnej diskusii používa vedome ako prostriedok na dosiahnutie politických a ideologických cieľov. V pôrodníctve počas komplikácií v tehotenstve alebo pri pôrode niekedy zomiera dieťa uprostred zákrokov, ktoré sa vykonávajú na záchranu matky. Nejde o potrat, pretože cieľom takýchto lekárskych zákrokov nie je odobrať dieťaťu život. Takéto postupy preto nespadajú do právnej a lekárskej oblasti interrupcie. Podnikajú sa s cieľom zachrániť ohrozený život matky a patria do oblasti lekárskej nevyhnutnosti. Smrť dieťaťa, ak k nej dôjde, je neúmyselná. Interrupcia je v renomovaných slovníkoch definovaná ako postup zameraný na ukončenie tehotenstva v ranom štádiu, aby sa zabránilo narodeniu živého dieťaťa. Je teda svojou podstatou namierený proti životu dieťaťa a jeho cieľom je usmrtiť [ho], čo nie je skutočnosťou v prípadoch nevyhnutných lekárskych opatrení vykonaných na záchranu života tehotnej ženy.

Profesor Bogdan Chazan, gynekológ a pôrodník, ako aj medicínsky riaditeľ MaterCare International a podpredseda Európskej federácie združení katolíckych lekárov (FEAMC), sa odvolal na Dublinskú deklaráciu, aby vyvrátil falošnú dichotómiu medzi záchranou života ženy a zabitím jej nenarodeného dieťaťa:

Dublinská deklarácia uvádza, že zámerné zničenie nenarodeného dieťaťa nie je z lekárskeho hľadiska nevyhnutné na záchranu života ženy. Existuje zásadný rozdiel medzi interrupciou a lekársky nevyhnutnou liečbou na záchranu života matky’a to aj v prípade, že takáto liečba vedie k neúmyselnej smrti dieťaťa. Zákaz interrupcií v žiadnom prípade neovplyvňuje možnosť poskytovať zdravotnú starostlivosť tehotným ženám.

Podľa súčasných poľských zákonov je interrupcia povolená len v prípade, že nenarodené dieťa ohrozuje zdravie alebo život matky, alebo v prípade znásilnenia.

ČÍTAJTE: Poľskí futbaloví fanúšikovia, politickí lídri protestujú proti starostovi Varšavy’zákazu krížov na radnici