shutterstock_2342854421-e1713455743820-810x500.jpg

Pro-life gynekológ vo svojom svedectve v Senáte potvrdil, že interrupcia nie je z lekárskeho hľadiska nikdy potrebná

26
Kultúra života
  • Priamy potrat nie je nevyhnutný na záchranu života matky.
  • Pro-life zákony nebránia liečbe život ohrozujúcich komplikácií u tehotných žien.
  • Nebezpečné interrupčné lieky sa distribuujú bez dozoru, ohrozujú ženy.
  • Zákon proti obchodovaniu s ľuďmi chráni mladé dievčatá pred interrupciou.

Priamy potrat nie je z lekárskeho hľadiska nikdy nevyhnutný na záchranu života matky, potvrdila nedávno gynekologička.

Doktorka Ingrid Skopová sa vyjadrila počas vypočúvania v podvýbore amerického Senátu 12. júna. Skopová je viceprezidentkou a riaditeľkou pre lekárske záležitosti Inštitútu Charlotte Lozierovej. Je tiež členkou Texas’ Maternal Mortality and Morbidity Review Committee.

“Príbeh o tom, že pro-life zákony zabránia liečbe život ohrozujúcich komplikácií, ktoré postihujú tehotné ženy, a vyžadujú od nich cestovanie mimo štátu, aby sa dostali k potrebnej lekárskej starostlivosti, je zjavne nepravdivý,” uviedla vo svojom písomnom svedectve.

“Ako skúsený pôrodník môžem použiť svoje klinické zručnosti, podporené usmerneniami mojej odbornej spoločnosti a odbornou literatúrou, na diagnostikovanie komplikácie, ktorá sa môže stať život ohrozujúcou,” dodala Skopová.

“Moji kolegovia a ja vieme, aké sú to stavy, aj keď nevieme s istotou predpovedať, či táto komplikácia spôsobí žene smrť alebo vážne poškodenie zdravia, alebo ako rýchlo môže k tomuto poškodeniu dôjsť,” povedala. “Keď som to už raz určila, som ochotná vyvolať pôrod, aby som ochránila svoju rodičku, aj keď môžem predpovedať, že jej dieťa nemusí prežiť. Všetky zákony umožňujú zásah v čase diagnostikovania týchto závažných stavov.”

Takisto potvrdila, že “zákony chrániace nenarodený život nikdy nezakazujú starostlivosť o ženu, ktorá tragicky utrpela smrť svojho nenarodeného dieťaťa pri potrate alebo narodení mŕtveho dieťaťa.”

Texas sa dostal do centra pozornosti po tom, čo sa žena menom Kate Cox rozhodla nechať svoje dieťa s diagnózou trizómia 18 usmrtiť pri neskorom potrate. Biely dom oslavoval potrat Coxovej’a prvá dáma Jill Bidenová ju pozvala ako hosťa na prejav o stave únie.

Niektorí liberálni republikáni tiež presadzovali falošnú myšlienku, že priamy potrat je nevyhnutný. Patrí k nim aj liberálny republikánsky senátor z Nebrasky Merv Riepe, ktorý chce zoslabiť zákaz 12-týždňových potratov v tomto štáte’ešte viac. Dokonca aj v štátoch, ktoré povoľujú niektoré interrupcie z údajných “zdravotných” dôvodov, ich bolo málo, ako napríklad Indiana.

Doktor Skop sa zaoberal aj dostupnosťou “nebezpečných” interrupčných liekov a ich škodlivosťou. deň po Skopovej’výpovedi Najvyšší súd zamietol sťažnosť pro-life lekárov, ktorí sa snažili riešiť odstránenie bezpečnostných opatrení pre distribúciu potratových liekov Bidenovou’administratívou.

Skopová uviedla:

Tieto nebezpečné lieky sa posielajú poštou aj do pro-life štátov po tom, čo si ich objednajú na webových stránkach, ktoré vysvetľujú, ako obísť štátne zákony. Ignorujú sa všetky aspekty kvalitnej lekárskej starostlivosti: žiadne vyšetrenia pred potratom, ultrazvuk, lekárske vyšetrenie alebo laboratóriá. Takáto lekárska nedbanlivosť vystavuje ženy riziku nediagnostikovaného mimomaternicového tehotenstva, podhodnoteného gestačného veku s vyšším rizikom zlyhania a budúcej neplodnosti alebo komplikácií v tehotenstve. Pri takejto distribúcii liekov bez dozoru sa neposkytuje primerané poradenstvo o informovanom súhlase vrátane poznatkov o dostupných alternatívach a podpore, ak chce žena porodiť, a potvrdenie, že ženy nie sú k potratu nútené.

Na ochranu mladých dievčat sú potrebné zákony proti obchodovaniu s ľuďmi: Skopová

Doktorka Skopová tiež vysvetlila dôležitosť zákonov proti privážaniu neplnoletých osôb na interrupcie do iných štátov.

Odvolala sa na príbeh z novembra 2023 o žene z Idaha a jej synovi. Dvojica priviezla syna 15-ročnú “priateľku” do Oregonu, aby podstúpila potrat a údajne zakryla sexuálne napadnutie. Mal 18 rokov.

Skop spochybnil zástancov potratov, ktorí sú proti “zákonom zakazujúcim obchodovanie s dospievajúcimi dievčatami cez hranice štátu za účelom interrupcie inými osobami ako ich rodičmi alebo opatrovníkmi.”

“Obhajcovia potratov venujú neprimerane veľa času diskusii o mimoriadne zriedkavej, ale tragickej situácii mladého dievčaťa, ktoré otehotnie po prežitom sexuálnom útoku,” uviedol Skop. “Ale druhým dychom sa stavajú proti akejkoľvek snahe postaviť násilníka pred súd.”

“Potraty boli dlho spôsobom, ako si násilnícki muži udržiavali kontrolu nad ženami, udržiavali mocenskú nerovnováhu tým, že ich nútili potratiť dieťa, ktoré bolo výsledkom znásilnenia alebo obchodovania s ľuďmi,” uviedla.

Podotkla tiež výskumy o nátlaku na potraty alebo o ženách, ktoré boli nútené potratiť svoje deti. Skopová tiež vyvrátila tvrdenia, že interrupcie sú spojené so zvýšením úmrtnosti matiek.

Pro-life lekárka zdôraznila, že to, čo ženy potrebujú, je podpora a mnohé pro-life tehotenské centrá im ponúkajú pomoc.

Tieto centrá často spadajú pod figuratívnym útokom zo strany politikov ale aj literárne útoky od pro-potratových extrémistov, napriek tomu, že poskytli stovky miliónov dolárov pomoci ženám, deťom a rodinám v núdzi.

Skop uviedol:

V našej krajine existuje takmer 3 000 tehotenských centier, ktoré poskytujú ženám bezplatné ultrazvukové vyšetrenia a iné lekárske služby, vzdelávanie, emocionálnu, materiálnu a psychickú podporu. Až 97 % klientok uvádza pozitívne skúsenosti, čo dokazuje, že tieto centrá napĺňajú nevyslovené potreby mnohých žien. Niekedy žena potrebuje len niekoho, kto jej povie, že je dosť silná na to, aby sa stala matkou, a posilní ju, aby porodila svoje dieťa, ako to už mnohokrát urobili poskytovatelia zdravotnej starostlivosti podporujúci život, ako som ja, a tehotenské centrá, s ktorými spolupracujem. Priblíženie otca prostredníctvom vzťahového poradenstva tiež podporí stabilitu rodiny a zníži výskyt slobodných matiek žijúcich v chudobe, ktoré vychovávajú deti bez otca, čo má za následok mnohé z rozšírených sociálnych neduhov, ktoré dnes naša krajina zažíva.

Aborcia nerieši žiadne problémy, či už zdravotné alebo iné, potvrdila Skopová.

“Ženy potrebujú podporu, aby mohli riešiť svoje skutočné a jedinečné problémy,” uviedla. “Interrupcia ešte nikdy nevytiahla ženu zo závislosti. Potrat nikdy nenašiel bývanie ženám, ktoré čelia bezdomovectvu.”

“Potrat nikdy nepomôže žene utiecť pred násilným partnerom. Skutočná podpora zo strany jej komunity áno. To je skutočná starostlivosť, ktorú si ženy zaslúžia.”