roe-overturned-1-810x500.jpg

Dobbs zachránil mnoho životov pred potratom, ale hnutie za život stále čelí výzvam

9
Kultúra života
  • Pro-life zákony zachránili tisíce životov detí po Dobbsovom rozhodnutí.
  • Chemické potratové tabletky a poštové potraty predstavujú prekážky pre hnutie.
  • Štátne referendá o ochrane potratových "práv" budú kľúčové vo voľbách.
  • Guvernéri ako Ron DeSantis môžu ovplyvniť výsledky volebných opatrení v prospech pro-life.

V tohtotýždňovej epizóde relácie The Van Maren Show sa Jonathon rozpráva s Dr. Michaelom Newom, vedúcim spolupracovníkom Charlotte Lozier Institute a docentom praxe na Catholic University of America’s Busch School of Business, o pozitívnom a negatívnom vývoji v hnutí za život dva roky po Dobbsovom rozhodnutí a o šanciach poraziť pro-potratové volebné opatrenia v novembri tohto roku.

Dr. New na začiatku relácie hovorí o tom, čo sa podarilo dosiahnuť za dva roky od prelomového rozhodnutia Najvyššieho súdu, najmä o tom, že sa podarilo zachrániť viac životov detí. Jedna štúdia z roku 2023 od nemeckej politickej skupiny Institute of Labor Economics porovnávala údaje o pôrodoch zo 14 štátov, ktoré po Dobbsovej smrti prijali silné pro-life zákony, s 24 štátmi s permisívnejšou potratovou politikou. Štúdia zistila, že len za prvých šesť mesiacov roku 2023 bolo v štátoch s pro-life zákonmi zachránených 32 000 životov. Týmto tempom by sa v týchto štátoch zachránilo neuveriteľných 60 000 detských životov ročne.

“Je zrejmé, že Dobbsovo rozhodnutie viedlo k záchrane desiatok tisíc životov ročne,” povedal New. “Dnes žijú vďaka dobrým pro-life zákonom, ktoré sme prijali hneď po vynesení Dobbsovho rozhodnutia,” dodal.

Pri zachraňovaní životov Dr. New zdôraznil, že sa ich nezachránilo toľko, ako sa dúfalo. Jedným z dôvodov je, že chemické potratové tabletky boli za Bidenovej vlády menej regulované a počet chemických potratov prudko vzrástol. Ďalším faktorom je, že hnutie za život sa pomaly snažilo zakázať chemické potraty doručované poštou. “To sú veci, ktoré sme možno mohli’lepšie naplánovať v období pred Dobbsom.”

Čítajte: Pohľad späť na zvrátenie rozsudku Najvyššieho súdu USA vo veci Roe v. Wade pred dvoma rokmi

Jonathon požiadal New o jeho analýzu ďalšej významnej prekážky pre hnutie poDobbsovej: štátnych referendách o ochrane potratových “práv” na hlasovanie v novembri tohto roku. Jonathon poznamenal, že to budú možno najväčšie voľby pre pro-life vec za posledné desaťročia. Zatiaľ čo minuloročné’neúspešné referendá v konzervatívnejšie orientovaných štátoch, ako sú Ohio a Kentucky, kde bolo investovaných veľa prostriedkov, je dôvodom na znepokojenie, uviedol dr. New konštatuje, že v niektorých z týchto štátov existuje nádej.

Zdôraznil, že podpora volebných otázok pred dňom volieb zvyčajne klesá, čím sa niektoré z týchto štátov na základe aktuálnych prieskumov verejnej mienky nachádzajú v pásme víťazov. Napríklad v Missouri sa podpora volebných opatrení podľa prieskumov pohybuje okolo 46 - 47 percent a v Južnej Dakote okolo 52 percent. Na Floride je potrebná 60-percentná podpora, aby bol ústavný dodatok štátu v hlasovaní prijatý, a v predchádzajúcich štátoch s dobre financovanými pro-life kampaňami, ako je Ohio, sa im’podarilo udržať čísla pod touto hranicou.

Pri diskusii o republikánskych guvernéroch’ snahách o prijatie opatrení Jonathon kritizoval minuloročnú prácu guvernéra Ohia Mikea DeWinea. Vyjadril nádej, že guvernéri ako Ron DeSantis z Floridy budú viac bojovať, s čím New súhlasil.

“Neprekvapilo by ma, keby v určitom okamihu opäť kandidoval na prezidenta. Myslím si, že’by tu rád postrčil víťazstvo. Myslím si však, že sa pokúsi využiť bully pulpit na to, aby sa pokúsil poraziť tento volebný návrh,” povedal.

“Ak DeSantis naozaj dosiahne víťazstvo, vyhrať na Floride na šesťtýždňovom zákaze by bola naozaj veľká vec,” dodal Jonathon.

Viac analýz od dr. Michaela New, naladíte si tento týždeň’epizódu The Van Maren Show.

The Van Maren Showje vysielaná na mnohých platformách, vrátane SpotifySoundCloudYouTubeiTunes, a Google Play.

Plný zoznam epizód a možnosť prihlásiť sa na odber rôznych kanálov nájdete na našej webovej stránke Acast tu.