DeSantis-1-810x500.jpg

DeSantis vyzýva floridských republikánov, ktorí ešte neodsúdili radikálny potratový dodatok

11
Kultúra života

Počas víkendu sa republikánsky guvernér Floridy Ron DeSantis poďakoval predstaviteľom slnečného štátu, ktorí sa zapojili do boja za odmietnutie radikálneho dodatku, ktorý má do floridskej ústavy zakotviť potraty na požiadanie, a zároveň vynadal republikánom, ktorí sa naďalej zdržiavajú hlasovania.

Amendment 4, takzvaný “Dodatok na obmedzenie vládnych zásahov do potratov”, uvádza, že “žiadny zákon nesmie zakazovať, trestať, odkladať alebo obmedzovať potrat pred životaschopnosťou alebo ak je to nevyhnutné na ochranu zdravia pacientky”podľa rozhodnutia poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.Ak by bol prijatý, vyžadovalo by to, aby bol potrat povolený z akéhokoľvek dôvodu pred “životaschopnosťou” plodu a zákazy po“životaschopnosti” by v skutočnosti stratili zmysel tým, že by sa z neho vyňali všetky potraty, o ktorých potratár tvrdí, že sú zo “zdravotných” dôvodov. V prípade úspechu by zrušil floridský zákaz interrupcií založený na srdcovom tepe.

Novela zdanlivo hovorí, že “nemení ústavnú právomoc zákonodarcu vyžadovať oznámenie rodičovi alebo opatrovníkovi pred tým, ako neplnoletá osoba podstúpi interrupciu.” DeSantis však varoval, že “medzi súhlasom a oznámením je rozdiel. Oznámenie sa uskutočňuje až potom. Súhlas je samozrejme predchádzajúcou podmienkou. Urobili to preto, lebo vedia, že ísť po právach rodičov’je zraniteľné miesto.”

Pri prejave na večeri Republikánskej strany Floridy’2024 Victory Dinner v Seminole Hard Rock Hotel & Casino v sobotu večer DeSantis menovite poďakoval štátnemu komisárovi pre poľnohospodárstvo Wiltonovi Simpsonovi, štátnej generálnej prokurátorke Ashley Moodyovej, štátnemu finančnému riaditeľovi a hasičskému šéfovi Jimmymu Patronisovi, štátnemu senátorovi Benovi Albrittonovi, štátnemu poslancovi Danielovi Perezovi, štátnemu poslancovi. Paul Renner, poslanec USA Aaron Bean, poslankyňa USA Kat Cammacková, poslanec USA Mario Díaz-Balart, poslanec USA Matt Gaetz, poslanec USA Neal Dunn, poslanec USA Carlos Gimenez, poslanec USA Cory Mills, poslanec USA John Rutherford, poslanec USA Michael Waltz, poslanec U.S. Rep. Daniel Webster, U.S. Rep. Gus Bilirakis, U.S. Rep. Vern Buchanan, U.S. Rep. Byron Donalds, U.S. Rep. Scott Franklin, U.S. Rep. María Elvira Salazar a U.S. Rep. Greg Steube.

Gubernátor mal potom silný odkaz pre tých, ktorých nemenoval. “Pre mňa je to“neudržateľné, len tak tu sedieť a nechať Georgea Sorosa riadiť novely v našom štáte a nebyť ochotný sa postaviť a povedať ‘nie, nie na našej strane,” povedal.

“Všetci títo ľudia, ktorí kandidovali, všetci kandidovali s tým, že’sú za život, však? A tak teraz máte dodatok, ktorý je najextrémnejší v opačnom smere, akým môžete ísť, a niektorí nehovoria nič alebo neponúkajú, že nám pomôžu poraziť ho,” vyhlásil DeSantis.

Medzi tými, ktorí verejne neodsúdili dodatok č. 4, sú aj dvaja súčasní senátori za Floridu’Marco Rubio a Rick Scott, ako aj poslankyňa USA Anna Paulina Luna. Rubio, Scott a Luna sa v minulosti obaja prezentovali ako výrazne pro-life, hoci v apríli sa Scott opustil svoju podporu floridského’zákona o srdcovom tepe a v júli Rubio podporil bývalého prezidenta Trumpa’odstránenie silného pro-life jazyka z platformy Republikánskej strany.

Posledný týždeň zástupcovia Scotta a Luna odmietli odpovedať Fox News, ako plánujú hlasovať o dodatku č. 4. Rubiov hovorca potvrdil, že bude hlasovať proti, ale odmietol poskytnúť akýkoľvek komentár kritizujúci tento dodatok alebo vyzývajúci ostatných, aby hlasovali rovnako, namiesto toho odkázal Fox na všeobecné pro-life komentáre, ktoré senátor urobil v apríli.

Potratová loby s veľkým úspechom využíva falošné tvrdenia, že pro-life zákony sú nebezpečné, aby vyvolala strach z tejto problematiky medzi širokou verejnosťou, čo je najviditeľnejšie v oblasti štátnych ústavných dodatkov zakotvujúcich “práva” na potrat imúnne voči budúcej legislatíve. 

Zástancom života sa buď nepodarilo prijať pro-life dodatky, alebo zastaviť pro-potratové dodatky v Kalifornii, Kentucky, Michigane, Montane, Vermonte a Ohiu, čo vyvolalo mnoho konverzácie medzi zástancami života o potrebe vypracovať nové stratégie na ochranu života pri volebných urnách, ako aj debata medzi republikánmi o politických dôsledkoch pokračovania v zaujímaní jasného pro-life postoja.

Návratné ústavné dodatky si na Floride vyžadujú 60 percent hlasov (na rozdiel od prahu jednoduchej väčšiny v štátoch ako Michigan a Ohio) a poly sa nezhodli, či ho dodatok môže dosiahnuť. Medzi tým DeSantis’ aktivizmus proti dodatku (vrátane založenia politického výboru zameraného okrem iných konzervatívnych cieľov aj na jeho porazenie) a GOP’s bezprecedentný miliónový náskok v počte registrovaných voličov v slnečnom štáte, sú obe strany hlboko zainteresované na výsledku jesenného boja o potraty na Floride’ktorý bude buď pokračovať, alebo zlomí tento trend.

Bývalý prezident Donald Trump, ktorý sa počas svojej poslednej volebnej kampane dištancoval od pro-life, vystúpil minulý týždeň proti dodatku č. 4 po tom, čo krátko naznačil, že by zaň hlasoval.

Pred týždňom námestník floridského štátneho tajomníka pre právne záležitosti a integritu volieb Brad McVay oznámil, že jeho úrad preveruje 36 000 podpisov predložených na podporu dodatku č. 4 z dôvodu, že “väčšina” z osôb, ktoré rozposielajú petíciu uvedenú na jeho zozname, “predstavuje známych alebo podozrivých podvodníkov,” a že “niekoľko” ďalších osôb, ktoré rozposielajú petíciu, “má veľmi znepokojivú mieru neplatnosti.”