GettyImages-2165424655-810x500.jpg

Kontrola faktov: Potraty v neskorých štádiách a zabíjanie detí sa dejú a demokrati ich obhajujú

14
Kultúra smrti

Odvtedy, ako viceprezidentka a demokratická kandidátka na prezidentku Kamala Harrisová v utorkovej prezidentskej debate trvala na tom, že “nikde v Amerike žena nedonosí tehotenstvo do konca a nepožiada o interrupciu”, mainstreamové médiá sa zhromaždili, aby prezentovali neskoré potraty a zabíjanie detí ako pravicové mýty, a to napriek faktickým záznamom, ktoré spájajú demokratov s oboma veľmi reálnymi problémami.

Bývalý prezident a republikánsky kandidát Donald Trump obvinil demokratov, že podporujú “potraty v deviatom mesiaci” a “popravy po narodení”, čo vyvolalo vlnu “overovania faktov” zo strany tlače:

Ale hoci Trump nevysvetlil situáciu inak ako odvolaním sa na bývalého demokratického guvernéra Virgínie. Ralpha Northama’neslávne známe komentáre z roku 2019, v ktorých obhajoval možnosť nechať zomrieť dieťa, ktoré sa narodilo živé po neúspešnom potrate, zo záznamov vyplýva, že k takýmto neskorým potratom dochádza, existujúce zákony nestačia na to, aby im zabránili, a väčšina národných demokratov vrátane Harrisovej je proti tomu, aby sa s tým niečo robilo.

VYHLÁSENIE: BBC reportér ohromený, keď top americký potratár priznal, že je’vrahom detí’ 

Údaje

Podľa údajov z amerického štatistického úradu Centers for Disease Control & Prevention (CDC) a pro-potratového Guttmacher Institute reviewedpro-life Charlotte Lozier Institute (CLI), zatiaľ čo viac ako 90 % interrupcií dochádzav prvom trimestri, viac ako 50 000 interrupcií ročne sa uskutoční po 15. týždni (takmer štyri mesiace tehotenstva) a približne 10 000 po 20. týždni (päť mesiacov). 

K tomu CLI dokumentuje, že rôzne pro-potratové zdroje potvrdzujú, že väčšina z týchto interrupcií nie je vyhľadávaná z dôvodu krajnej “lekárskej núdze,” ako trvajú ich obhajcovia. Správa Guttmacher z roku 2013 priznala, že “údaje naznačujú, že väčšina žien, ktoré vyhľadávajú neskoršie ukončenie tehotenstva, tak nerobí z dôvodov anomálie plodu alebo ohrozenia života,” a notorický odporca neskorých potratov Warren Hern’s vlastnými zverejnenými údajmi zistil, že abnormality plodu sa pohybovali len od pätiny do tretiny jeho pacientok – a že najčastejšou z týchto “abnormalít” bol Downov syndróm, stav, ktorý je neznamená ani rozsudok smrti, ba ani záruku nešťastného života. V každom prípade je priamy potrat vždy vážne nemorálny a nikdy nie je potrebný ani ospravedlniteľný z “zdravotných” dôvodov.

Aby sme si počet neskorých potratov priblížili, demograf Inštitútu pre rodinné štúdie Lyman Stone píše, “Potraty po 32. týždni predstavujú veľmi malý podiel na celkovom počte potratov– možno 0,5 %.”

To by predstavovalo 5 000 potratov v treťom trimestri– čo je síce zdanlivo malé číslo v izolácii, ale predstavovalo by 2 z 10 vrážd v USA. a boli by “druhou najväčšou príčinou úmrtí ľudí mladších ako 18 rokov (po vrodenej nezrelosti).”

Ak ide o výskyt infanticíd, “[a]čkoľvek Spojené štáty neevidujú spoľahlivé údaje o tých, ktorí potrat prežili, na základe extrapolácií kanadskej vlády sme odhadli, že v USA sa po neúspešnom potrate každoročne narodí 1 734 živých detí,” súhlasísieť Abortion Survivors Network. “Inými slovami, približne 2 z každých 1 000 potratov majú za následok narodenie živého dieťaťa. Po 49,5 roka od Roe v. Wade sa 85 817 detí dožilo potratu.”

V septembri 2024 Rada pre výskum rodiny (FRC) písala, že “Štatistické údaje o hlásení potratov na úrovni štátu z deviatich štátov ukazujú, že od roku 2006 prežilo potrat najmenej 277 detí.” Iba osem štátov vyžaduje hlásenie takýchto údajov a neexistujú žiadne federálne požiadavky na hlásenie v tejto oblasti, čo zaručuje, že skutočné číslo je vyššie. Viacerí bývalí pracovníci potratového priemyslu a odborníci na politiku povedali Kongresu alebo priznali pod prísahou, že k zabíjaniu novorodencov po neúspešných potratoch dochádza mimo oznámenia oficiálnych čísel.

Čítajte: Legendárny tréner NFL Tony Dungy vyzýva NAACP’na lož, že k potratu nemôže’dôjsť v 9. mesiaci

Zákon

Od 29. júla 2024 deväť štátov – Aljaška, Colorado, Maryland, Michigan, Minnesota, New Jersey, Nové Mexiko, Oregon a Vermont – plus District of Columbia “neobmedzujú interrupciu na základe dĺžky tehotenstva,” podľa spoločnosti Guttmacher, čo znamená, že interrupciu možno vykonať do deviateho mesiaca z akéhokoľvek dôvodu. Okrem toho, “Maine povoľuje potrat po dosiahnutí životaschopnosti, ak to lekár považuje za nevyhnutné,” a dávapotratárom fakticky neobmedzenú voľnosť pri rozhodovaní o tom, čo predstavuje “nevyhnutné.” 

Infanticida je technicky nezákonná v celej krajine podľa federálneho zákona o ochrane narodených a žijúcich detí z roku 2002. BAIPA však “priamo nevytvoril občianskoprávne alebo trestnoprávne sankcie,” ako priznalčlánkom z roku 2019 PolitiFact (ktorý však Trumpovi udelil “False” hodnotenie na túto tému, ktorý LifeSiteNews vtedy rozobral). Tento zákon bol “bezzubý a čisto symbolický,” citoval článok profesora práva z Massachusettskej univerzity a člena Fondu právnej ochrany života Dwighta Duncana.

Od septembra 2024 má len 18 štátov zákony vyžadujúce lekársku starostlivosť o deti, ktoré sa narodili živé po pokuse o potrat, podľa FRC, čo ponecháva potratárom voľnú ruku pri páchaní infanticídy vo väčšine krajiny.

Demokrati

Na odstránenie nedostatkov BAIPA’republikáni v Kongrese opakovane predložili Zákon o ochrane novorodencov, ktorí prežili potrat (BAASPA), ktorý by nariadil, aby sa novorodencom, ktorí prežili potrat, ukázal “rovnakú mieru odbornej zručnosti, starostlivosti a starostlivosti” ako by sa poskytla po plánovanom pôrode, a potom boli “okamžite prevezené a prijaté do nemocnice.” Porušujúcim lekárom by hrozilo až päť rokov väzenia a tí, ktorí prekročia rámec úmyselnej nedbanlivosti a dopustia sa “otvoreného činu” s cieľom usmrtiť novorodenca, by boli potrestaní podľa existujúceho federálneho zákona o vražde.

BAIPA schválil Kongres jednotnepred dvomi desaťročiami, ale za posledné desaťročie kongresoví demokrati konzistentne hlasovali protizákonu BAASPA aj zákonu Pain-Capable Unborn Child Protection Act, ktorý by zakázal plánované potraty po piatom mesiaci s výnimkami pre znásilnenie, incest a “lekárske núdzové situácie.” Ako poznamenalaSusan B. Anthony Pro-Life America (SBA), Harrisová sama počas svojho pôsobenia na poste americkej senátorky dvakrát hlasovala proti každému z týchto opatrení.

Tak ako v utorkovej’debate, Harrisová konštantne odmietla, keď ju požiadali, aby určila konkrétny bod, po ktorom by súhlasila s obmedzením potratov. Ona aj súčasný prezident Joe Biden opakovane vyzývali na obnovenie ustanovení rozsudku Roe v. Wade, ktorý údajne umožňoval obmedziť potraty po dosiahnutí životaschopnosti, pokiaľ boli povolené “zdravotné” výnimky, ale prenechal definovanie “zdravotného” až na svoje sprievodné rozhodnutie Doe v. Bolton, v ktorom sa uvádza, že “lekársky posudok” musí mať možnosť zvážiť “všetky faktory – fyzické, emocionálne, psychologické, rodinné a vek ženy”– relevantné pre blaho pacientky.”

Biden má konkrétne podporiltzv Zákon o ochrane zdravia žien (WHPA), ktorý Harris tiež podporuje a ktorý by štátom zakázal prijať akýkoľvek zákon, ktorý by nielen zakazoval potraty, ale bol by “primerane pravdepodobné, že by oddialili alebo odradili” alebo “nepriamo” zvýšili náklady na interrupcie. Podobne ako v prípade Roeovej, návrh zákona hovorí, že by umožnil obmedzenia po tom, ako plod môže prežiť mimo maternice, ale dáva interrupčným lekárom možnosť rozhodnúť, či je potrat po ukončení životnosti “nevyhnutný” pre“zdravie matky.”

Čítajte: Kamala Harris sľubuje podpísať federálny pro-potratový zákon, pro-LGBT ‘zákon o rovnosti’ v predvolebnej platforme

Harrisovej’viceprezidentský protikandidát, guvernér Minnesoty Tim Walz, podpísal minulý roktakzvaný Protect Reproductive Options (PRO) Act, ktorý zavádza “základné právo” na potrat až do narodenia.

Politika

od Najvyššieho súdu USA zvrátil Roe v roku 2022, trendy v prieskumoch verejnej mienky a volebných iniciatívach viac “pro-choice” smerom zastrašil mnohých republikánov, aby zaujali defenzívnejší postoj k tejto téme. Prieskumy však tiež neustále ukazujú, že jasná väčšina je naďalej proti neskorým potratom. 

V júni 2023 prieskum verejnej mienky spoločnosti Tarrance Group, ktorý si objednala SBA zistil, že 77 % respondentov podporuje obmedzenie voliteľných potratov na prvých 15 týždňov. Prieskum inštitútu Marist Institute’s z januára 2024 o potratoch, ktorý si každoročne objednáva Kolumbov rád, zistil, že len 42 % Američanov podporuje zachovanie všeobecnej legálnosti voliteľných potratov po prvom trimestri a len 29 % po druhom trimestri, pričom len 33 % si myslí, že potraty by nemali mať žiadne obmedzenia.

Gallup v júni 2024 zistil, že hoci sa široká verejnosť identifikuje skôr ako “pro-choice” než “pro-life”, len 35 % si myslí, že by mal byť legálny “za každých okolností.