pro-life_signs-e1702982020225-810x500.jpg

Najvyšší súd v Nebraske povolil, aby bol v hlasovaní ponechaný "trójsky kôň", ktorý podporuje potraty

10
Kultúra smrti

Dňa 13. septembra 2024 Najvyšší súd štátu Nebraska rozhodol, že iniciatíva "Chráňte právo na potrat" môže zostať na hlasovacom lístku novembrových všeobecných volieb. Právnici Spoločnosti Thomas More podali žalobu proti volebnej iniciatíve za rozšírenie práva na interrupciu v štáte Nebraska’a argumentovali proti nej pred Najvyšším súdom Nebrasky.

Matt Heffron, hlavný právny zástupca Spoločnosti Thomas More, reagoval: “Neregulované neskoré interrupcie sú tým, čo Nebrasčania dostanú, ak volebná iniciatíva za rozšírenie práva na interrupciu prejde. Sme hlboko znepokojení tým, že Najvyšší súd Nebrasky umožnil, aby sa táto zámerne klamlivá iniciatíva dostala pred obyvateľov Nebrasky na zmätočné hlasovanie. Iniciatíva ‘Chráňme naše práva’ je trójskym koňom a rozšírila by potraty počas celého tehotenstva takmer z akéhokoľvek dôvodu - bez akejkoľvek regulácie zo strany štátu, pričom by umožnila, aby o týchto rozhodnutiach rozhodovali nelekárski lekári. Ak by táto iniciatíva prešla, znamenalo by to obrovskú zmenu, ktorá by zrušila takmer 50 rokov platných zákonov Nebrasky o interrupciách.

Právnici Spoločnosti Thomasa Mora uviedli, že iniciatíva za rozšírenie interrupcií obsahuje “pozoruhodne zavádzajúce pojmy” a je “protiústavne prešpikovaná samostatnými subjektmi” - v rozpore s ústavou Nebrasky’pravidlom jedného subjektu. Napríklad okrem toho, že iniciatíva navrhuje “základné právo” na interrupciu pred životaschopnosťou, zavádza aj “právo” na interrupciu po životaschopnosti - až do narodenia - z nedefinovaných “zdravotných” dôvodov.

Širokou a zavádzajúcou formou iniciatíva na rozšírenie potratov vytvára “základné právo” na potrat “bez zásahu štátu alebo jeho politických zložiek.” Právnici Thomas More Society tiež tvrdili, že iniciatíva na rozšírenie potratov “v skutočnosti zruší takmer 50 rokov legislatívnych opatrení” a môže mať potenciálne ďalšie dôsledky na všetky existujúce zdravotnícke predpisy. Medzi tieto existujúce zákony patrí štátny’zákaz potratov rozštiepením a požiadavka na oznámenie rodičom pri potratoch u neplnoletých. Zákony vyžadujúce starostlivosť o narodené-živé potratené deti, starostlivosť o potratené deti po ukončení životaschopnosti a podrobné požiadavky na informovaný súhlas budú v skutočnosti zrušené, ak voliči schvália volebnú iniciatívu na rozšírenie potratov.

Právnici Spoločnosti Thomasa Mora ďalej upozornili, že iniciatíva na potraty otvára určovanie životaschopnosti veľkému počtu nelekárskych “zdravotníckych pracovníkov.”Podľa súčasného práva štátu Nebraska medzi “zdravotníckych pracovníkov” patria nielen lekári, ale aj psychiatri, farmaceuti, zdravotné sestry rôzneho stupňa a mnohí ďalší.

Prečítajte si stanovisko, ktoré 13. septembra 2024 vydal Najvyšší súd štátu Nebraska, v prípade State ex rel. LaGreca v. Evnenzde.

Prečítajte si základné informácie o State ex rel. LaGreca v. Evnen prípade na stránke Thomas More Society, zde.

Pozrite si a stiahnite si mediálne fotografie klientov a advokátov Thomas More Society vo veci State ex rel. LaGreca v. Evnenzde.

O Spoločnosti Thomas More

Spoločnosť Thomas More je národná nezisková právnická firma, ktorej cieľom je obnoviť rešpekt v práve pre život, rodinu a slobodu. Spoločnosť Thomas More Society so sídlom v Chicagu a s kanceláriami po celej krajine podporuje tieto ciele poskytovaním vysokokvalitných právnych služieb pro bono od miestnych súdov až po Najvyšší súd Spojených štátov. Viac informácií nájdete na stránke thomasmoresociety.org.