Amber-810x500.png

Mladá žena vyhlásená za "mozgovo mŕtvu" zomrela na následky hladovania a zanedbávania

0
Kultúra smrti

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzvete, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

Dňa 30. júla 2024 utrpela Amber Ebanksová, 23-ročná študentka podnikania, intraoperačnú mozgovú príhodu a subarachnoidálne krvácanie počas pokusu o embolizáciu arteriovenóznej malformácie (AVM) v mozgu. Lekári v nemocnici Montefiore v Bronxe ju po desiatich dňoch vyhlásili za “mozgovo mŕtvu”, hoci jej mozog stále čiastočne fungoval.  

Napriek výpovediam odborníkov, že pri správnej liečbe sa Amber pravdepodobne obnovia ďalšie mozgové funkcie a možno aj vedomie, jej ošetrovateľský tím odmietol takúto liečbu poskytnúť. Nemocnica tiež odmietla Amber nakŕmiť alebo zabezpečiť základnú hygienu až do takej miery, že jej sestra musela z vlasov odstraňovať červy.  

RELEVANTNÉ: Jej príbeh poukazuje na úplnú krutosť paradigmy mozgovej smrti, ktorá označuje neurologicky postihnutých ľudí za “už mŕtvych”. ľudia vyhlásení za mŕtvych nemajú žiadne občianske práva, takže “mozgovo mŕtvi” ľudia a ich rodiny sú bezbranní voči lekárom, nemocniciam a súdom. Kay Ebanksová, sestra Amber’opisuje svoje utrpenie takto:  

Moja sestra Amber prišla 30. júla do nemocnice a sama sa viezla na zákrok, ktorý jej bol pri predchádzajúcich návštevách po prasknutí AVM vo februári vysvetlený ako rutinný. Bola nervózna, tak som išiel s ňou, aby som ju podporil. Dodnes cítim obrovskú vinu, pretože som ju ubezpečovala, že všetko bude v poriadku. Od chvíle, keď vyšla z toho zákroku, ktorý sa strašne zvrtol, sa však zdalo, že lekári to s ňou vzdali. Od prvého dňa dávali jasne najavo, že neočakávajú, že sa prebudí, a ak sa prebudí, povedali, že už nikdy nebude tou istou Amber, ktorú som videl deň predtým.

Už v ten prvý deň bol prítomný zástupca organizácie LiveOn, ktorá sa zaoberá darcovstvom orgánov, čo mi neskôr sestrička povedala, že je to odporné—prečo by sa mali objaviť tak skoro? Aj keď nás neoslovili hneď, bolo jasné, kam veci smerujú. Mali sme tri následné stretnutia s lekármi a od začiatku sme dali jasne najavo, že nemáme v úmysle odpojiť Amber od prístrojov. Veríme v Boha, ktorý dokáže nemožné. Lekári povedali, že pred vykonaním testu smrti mozgu sa uskutoční etické stretnutie, ale k tomuto stretnutiu nikdy nedošlo.

Takisto nám povedali, že lieky, ktoré sa používajú na navodenie mozgového pokoja a zníženie opuchu, sa z jej organizmu vylúčia asi za 14 dní, kým budú môcť presne vykonať test mozgovej smrti. Oni však pokračovali a test vykonali až 10 dní po operácii. V deň, keď vykonali test na mozgovú smrť, som v nemocnici nebol, prítomná bola len moja 70-ročná babička. Keď jej povedali, že sa domnievajú, že Amber zomrela, a chceli urobiť test, súhlasila, pričom úplne nechápala, čo to znamená. Vtedy sme si neuvedomili, že súhlas s týmto testom znamená, že Amber už nebudú poskytovať žiadnu ďalšiu starostlivosť ani podporu, dokonca ani odporúčanie na prevoz do iného zariadenia.

Nikdy s nami nediskutovali o apnoe teste ani nám podrobne nevysvetlili, čo skutočne znamená mozgová smrť pre starostlivosť o Amber’. Hneď po teste tlačili na jej presun do paliatívnej starostlivosti bez ventilátora. Odmietli sme to a oni neochotne súhlasili s jej presunom aj s ventilátorom. O dva dni neskôr Amber preložili do paliatívnej starostlivosti s ventilátorom.

Môj otec medzitým nemohol dostať víza a doteraz mu nevrátili pas. Nemocnica na nás neúnavne tlačila, aby sme Amber odpojili od prístrojov na podporu života, a chodila k nám každý druhý deň. LiveOn nás nakoniec oslovil niekoľko dní po tom, ako Amber presunuli do paliatívnej starostlivosti, s návrhom, že jej orgány by mohli zachrániť mnoho životov. Jednoznačne sme im povedali, že to nikdy nedovolíme. Amber je naša milovaná osoba a my by sme ju nikdy takto nezabili.

Mali sme ďalšie stretnutie s lekárom paliatívnej starostlivosti a sociálnym pracovníkom. Sociálny pracovník navrhol, aby sa môj otec, ktorý Amber nevidel tri a pol roka, s ňou rozlúčil cez FaceTime alebo počkal, kým jej telo pošlú späť na Jamajku. Vysvetlil som Amber’želanie nemocnice—že chce, aby sa s ňou zaobchádzalo ako s plnohodnotným kódom a že by nikdy nechcela byť umiestnená v paliatívnej starostlivosti, aby zomrela. Nemocnica mi odpovedala, že liečia živých pacientov, nie mŕtvych.

V reakcii sme sa rozhodli podniknúť právne kroky, aby sme získali viac času na preloženie Amber do zariadenia, ktoré by jej dalo šancu. Žiadne zariadenie ju však s diagnózou mozgovej smrti nechcelo prijať, okrem zariadenia New Beginnings, ktoré vlastnila Allyson Scerriová. Allyson však potrebovala čas na vybavenie vecí, aby sa mohla ujať takéhoto zložitého prípadu. Počas celého súdneho procesu mi lekár paliatívnej starostlivosti hovoril, že keď sa Amber’zastaví srdce, odpojia ju od prístrojov bez ohľadu na to, čo si o tom myslíme.

Jedného dňa som vo vlasoch Amber’našla červy a bola som pobúrená. Žiadala som vedieť, ako mohli dovoliť takéto zanedbávanie. Prečo jej aspoň neliečili infekciu antibiotikami? Lekár chladne odpovedal, že neurobia nič viac, ako nariadil súd. Po mojich sťažnostiach jej však začali ranu čistiť dôkladnejšie a zápach, ktorý bol neznesiteľný, sa zlepšil.

V deň, keď sa Amber’zastavilo srdce, mi zavolal obhajca pacientov z domova dôchodcov a povedal mi, že sú ochotní zvážiť jej prijatie. Nemocnica však odmietla poskytnúť potrebné odporúčanie, pretože domov dôchodcov sa nachádzal v New Yorku a podliehal rovnakým zákonom týkajúcim sa mozgovej smrti.

O 16:00 prišiel lekár, aby skontroloval Amber’srdce a nič mi nepovedal. O 17:00 prišli dvaja lekári, znova jej skontrolovali srdce a povedali mi, že sa zastavilo. Povedali, že ju budú musieť okamžite odpojiť od ventilátora. Prosila som ich o ďalších 30 minút, ale odmietli. Počas celého procesu som zostala pri Amber a držala som ju. Dali mi hodinu, kým pošlú jej telo do márnice, ale odmietla som im dovoliť, aby sa jej znova dotkli. S Allysonovou’pomocou som zariadil, aby Amber previezli do pohrebného ústavu na Long Islande.

“Ľudia mŕtvi mozgom” nie sú mŕtvi: ich srdce bije, pľúca absorbujú kyslík a uvoľňujú oxid uhličitý a ich mozog môže dokonca podľa najnovších smernícAmerickej neurologickej akadémie naďalej čiastočne fungovať. Amber Ebanksovej’boli bezcitne a nezákonne odobraté občianske práva na život a lekársku starostlivosť — nespĺňala zákonnú normu pre smrť mozgu v New Yorku ani podľa Uniform Determination of Death Act, ktoré vyžadujú “nezvratné zastavenie všetkých funkcií celého mozgu vrátane mozgového kmeňa.”Bojovala o svoj život sama, obklopená lekárskym systémom, ktorý na ňu hľadel ako na menej ako na človeka. “Mozgová smrť” nemá morálne, lekárske a právne základy a nie je smrťou, ale skôr skrytou formou eutanázia. 

Heidi Klessig MD je anestéziologička na dôchodku a špecialistka na liečbu bolesti, ktorá píše a prednáša o etike odberu a transplantácie orgánov. Je autorkou knihy “The Brain Death Fallacy” a jej prácu možno nájsť na stránke respectforhumanlife.com. 

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy