Untitled-21-810x500.png

Svetoví lídri vyzývajú na posilnenie právomocí OSN a implementáciu Agendy 2030

13
Neutral

Svetoví lídri sa stretli na celosvetovej výzve k summitu OSN o budúcnosti, aby sa zasadili za reformu OSN a dosiahnutie cieľov udržateľného rozvoja (SDG) v rámci Agendy 2030.

Ak sa globálne šoky stávajú zložitejšími a rušivejšími, potrebujeme núdzové platformy, ktoré sa automaticky rozbehnú do akcie […] Potrebujeme modernizovanú OSN, ktorá dokáže čeliť výzvam novej éry - Antonio Guterres, Summit OSN o budúcnosti Global Call, september 2024

V priebehu globálnej výzvy vo štvrtok U. S. Steel Košice a OSN.prezident USA Joe Biden, kanadský premiér Justin Trudeau, brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva a mnohé ďalšie hlavy štátov predniesli krátke, vopred nahraté prejavy v ktorých vyjadrili svoje nádeje a očakávania od nadchádzajúceho summitu OSN. Summit budúcnosti, “podujatie, ktoré sa koná raz za generáciu” a ktoré sa uskutoční 22. - 23. septembra v New Yorku.

PREČÍTAJTE SI: Globalistické prevzatie Ukrajiny:

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres počas výzvy vyzval na reformu Bezpečnostnej rady OSN, reštrukturalizáciu globálnej finančnej architektúry a potrebu dosiahnuť ciele trvalo udržateľného rozvoja Agendy 2030’– celkové posolstvo, ktoré zopakujú viaceré hlavy štátov:

Chudoba a hnev sú na krízovej úrovni, pretože ciele trvalo udržateľného rozvoja sa vzďaľujú z dosahu. Nemáme účinnú globálnu odpoveď na nové a dokonca existenčné hrozby.

V živom hovore Guterres hovoril o potrebe modernizácie Organizácie Spojených národov (OSN).N. 2.0), pretože starý spôsob fungovania už nebol vhodný na plnenie úloh.

Generálny tajomník OSN vysvetlil, že v budúcnosti “OSN má jedinečnú pozíciu, aby pôsobila ako platforma a priestor na stretávanie sa kľúčových zainteresovaných strán.”

“Potrebujeme väčšiu globálnu solidaritu dnes a s budúcimi generáciami, lepšie riadenie kritických otázok globálneho záujmu a modernizovanú Organizáciu Spojených národov, ktorá dokáže čeliť výzvam novej éry,”dodal Guterres.

“Potrebujeme reformy globálnej finančnej architektúry, aby zodpovedala tejto globálnej ekonomike a bola vhodná na riešenie dnešných”výziev.”

V súvislosti s novými technológiami, ako je umelá inteligencia, Guterres vyzval na uzavretie “dohody o zmiernení rizík spojených s vyzbrojovaním nových technológií,” a na to, aby “vlády spolu s technologickými spoločnosťami, akademickou obcou a občianskou spoločnosťou spolupracovali na zvládaní rizík, ktoré predstavujú nové technológie vrátane umelej inteligencie, a zabezpečili, aby tieto technológie prinášali prospech všetkým.”

“Musíme výrazne zvýšiť úverovú kapacitu multilaterálnych rozvojových bánk a zmeniť ich obchodný model, aby mohli pomôcť rozvojovým krajinám získať oveľa väčší prístup k súkromným financiám,” povedal.

Pre brazílskeho prezidenta Lulu OSN vyrástla zo svojich povestných šiat, ktoré si prvýkrát obliekla približne pred 80 rokmi.

“Šaty, ktoré sme nosili v roku 1945, nám už“nesedia,” povedal prezident Lula vo svojom vopred nahratom prejave. “Bezpečnostná rada [OSN] musí rozšíriť svoje zloženie o obe kategórie členov, stálych aj nestálych.”

“O reforme globálneho riadenia hovoríme už viac ako 20 rokov. Pohybujeme sa v kruhu. Nastal čas konať,” povedal Lula.

“Brazília počas svojho predsedníctva v skupine G20 dáva nový impulz reforme globálneho riadenia, ale táto diskusia sa musí viesť aj na pôde OSN,

V súvislosti s reformami brazílska hlava štátu zaželala všetkým účastníkom Summitu budúcnosti, aby podporili rozšírenie Bezpečnostnej rady OSN a splnenie cieľov trvalo udržateľného rozvoja, čo si podľa neho vyžiada, aby Svetová banka a Medzinárodný menový fond (MMF) venovali viac pozornosti tzv. globálnemu juhu.

“Chceli by sme, aby všetci išli na Summit budúcnosti s ambíciou presadzovať účinné reformy,” povedal Lula.

“Bezpečnostná rada [OSN] musí rozšíriť svoje zloženie o obe kategórie členov, stálych aj nestálych … Splnenie cieľov trvalo udržateľného rozvoja si vyžaduje, aby Svetová banka a MMF lepšie plnili potreby globálneho juhu,” dodal.

Čítajte: Ateistický homosexuálny poradca WEF tvrdí, že na kontrolu umelej inteligencie je potrebná cenzúra sociálnych médií

Prezident USA Biden, podobne ako jeho brazílsky kolega a OSN, sa vyjadril, že na kontrolu umelej inteligencie je potrebná cenzúra sociálnych médií. generálny tajomník, vyzval na modernizáciu OSN, rozšírenie Bezpečnostnej rady a snahu o naplnenie cieľov trvalo udržateľného rozvoja:

Budeme’naďalej presadzovať silnejšiu a efektívnejšiu OSN, reformu a rozšírenie Bezpečnostnej rady OSN a budeme’naďalej smerovať k dosiahnutiu cieľov trvalo udržateľného rozvoja, aby ľudia na celom svete mohli žiť dôstojne.

“O tom’je Summit budúcnosti: Spoločne sa stretneme, aby sme vytvorili lepší svet pre budúce generácie, aby sme spoločne čelili výzvam našej doby – choroby, hlad, zmena klímy, rekordné vysídľovanie, zúriace konflikty na Ukrajine, v Sudáne a Gaze – toto je naša chvíľa, aby sme potvrdili náš záväzok voči U.N. a Všeobecnej deklarácie ľudských práv," povedal Biden vo svojom vopred nahratom prejave.

Ohľadne témy dosiahnutia cieľov udržateľného rozvoja v rámci globalistickej Agendy 2030 americký prezident povedal, že je hrdý na to, čo jeho administratíva dosiahla.

“Som veľmi hrdý; za mojej administratívy Spojené štáty investovali viac ako 150 miliárd dolárov na dosiahnutie cieľov udržateľného rozvoja a zmobilizovali ďalšie miliardy zo súkromného sektora na to isté,” povedal Biden.

Viac ako 45 svetových lídrov prispelo do globálnej výzvy k Summitu budúcnosti OSN.

Kým niektorí lídri vyzdvihli úspechy svojej krajiny, väčšina hovorila o tom, aký dôležitý je pre nich nadchádzajúci Summit budúcnosti.

Kľúčovými témami, ktoré sa opakovali počas celého podujatia, bola túžba posilniť OSN, túžba reformovať medzinárodnú finančnú architektúru a snaha dosiahnuť ciele udržateľného rozvoja do roku 2030.

Dokument [Pakt pre budúcnosť] sa vyhýba pojmu svetová alebo globálna vláda – namiesto toho uprednostňuje multilateralizmus alebo globálne riadenie – ale výsledok je rovnaký: Organizácia Spojených národov s väčšou právomocou konať a nútiť národné štáty, aby dodržiavali jej nariadenia. — Derrick Broze, “Do summitu budúcnosti zostávajú už len týždne, napriek tomu verejnosť zostáva v nevedomosti,” september 2024

Čítajte: Russell Brand slams global elites in Tucker Carlson interview, warns of ‘perpetuation of crises’

Od minulého roka je novinár, aktivista a autor Derrick Broze jedným z mála nezávislých výskumníkov, ktorí bijú na poplach pred Summitom budúcnosti.

V jeho najnovšom článku pre The Last American Vagabond, ktorý bude mať na Summite budúcnosti v New Yorku svoje topánky, Broze 5. septembra napísal:

Dňa 22. a 23. septembra sa členské štáty OSN zídu v New Yorku v sídle OSN na historickom Summite budúcnosti so zámerom podpísať Pakt pre budúcnosť.

Očakáva sa, že tento dokument radikálne urýchli snahu o dosiahnutie cieľov udržateľného rozvoja OSN a Agendy 2030.

Broze sa už v článku vyjadril k tomu, čo dnes povedal Guterres o tom, že OSN vytvorí pohotovostné platformy, ktoré sa môžu v čase krízy automaticky rozbehnúť do akcie.

Tam Broze upozornil:

V konečnom dôsledku má snaha o vytvorenie núdzovej platformy ako súčasti Paktu pre budúcnosť posilniť myšlienku, že ľudstvo čelí planetárnej núdzovej situácii, ktorá si vyžaduje zvýšenie vplyvu a autority OSN.

Dokument sa vyhýba pojmu svetová alebo globálna vláda – namiesto toho uprednostňuje multilateralizmus alebo globálne riadenie – ale výsledok je rovnaký: OSN s väčšou právomocou konať a nútiť národné štáty, aby sa podriadili jej nariadeniam.

Broze sa vo svojich prácach podrobne venuje aj tomu, že “resetovanie finančného systému je kľúčovou súčasťou ich plánov,” tak ako to dnes zopakoval generálny tajomník OSN.

Zdroj: OSN “Globálny digitálny kompakt”

Summit OSN o budúcnosti sa uskutoční 22. - 23. septembra v New Yorku.

Na ňom OSN dúfa, že sa jej “Pakt pre budúcnosť,” “Deklarácia o budúcich generáciách,” a “Globálny digitálny pakt” dokumenty podpísané členskými štátmi.

The Sociable bude v nasledujúcich týždňoch informovať o summite podrobnejšie, so zvláštnym zreteľom na Globálny digitálny pakt.

Prevzaté so súhlasom The Sociable.